S&P מעלה את תחזית הדירוג של ישראל לחיובית
הדירוג עצמו אושרר ברמה של A+; בסוכנות הדירוג מציינים את ההערכות כי כלכלת ישראל ומאזן התשלומים יישארו חזקים, אך גם את היחס הגבוה בין החוב לתוצר; עוד כותבים כי הטיפול במחסור בדירות עלול להימשך עוד זמן מה
קראו עוד בכלכליסט
החברה ציינה כי הדירוג מגיע על רקע הערכת האנליסטים כי כלכלת ישראל ומאזן התשלומים יישארו חזקים וכי קיים פוטנציאל לצמיחה גבוהה יותר מהצפוי. במקביל הסיכונים הביטחוניים שמעיבים בדרך קבע על דירוג האשראי של ישראל יישארו מוכלים והגיוון ושמירה על הכללים הפיסקאליים על ידי הממשלה מסייעים לשמירה על יציבות המשק הישראלי.
יחד עם האיומים הביטחוניים שמונעים מדירוג האשראי של המדינה לעלות, ניתן לציין גם היחס בין החוב לתוצר שהינו גבוה ביחס למדינות הייחוס אליהן משוות חברות הדירוג את ישראל (62.2% לעומת 47.4%). הידרדרות במצב הביטחוני, עלייה ביחס בין החוב לתוצר, או היחלשות בצמיחת המשק יכולים להוריד את דירוג האשראי.
הערכות חברת S&P הן כי המשק הישראלי יצמח בממוצע של כ-3.2% לשנה בשנים 2017-2020, מדובר בשיעור גבוה יחסית למדינות הייחוס של ישראל. לפי הערכות החברה, מנועי הצמיחה יהיו צריכה פרטית, השקעות של תאגידים ויצוא שירותים חזק שנתמך בגמישות מוניטרית ששומרת על שער המטבע.
עוד התייחסה החברה לכך שביצועי המשק הישראלי מאז המשבר הפיננסי של 2008 ראויים לציון וכי שיעור האבטלה הוא הנמוך ביותר מזה מספר שנים.
נציגי החברה מציינים כי מבנה הקואליציה שמוגדר כהטרוגני עשוי להגביל את יכולתה לבצע רפורמות משמעותיות ארוכות טווח על המשק והחברה, כמו בנוגע לפערים בתשתיות, בהתמודדות עם כישורים מקצועים ירודים של קבוצות בחברה (בעיקר גברים חרדים ונשים ערביות), במחירי הדירות ובמחסור בהיצע הדירות.
מחירי הדיור הוצגו כאחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני המשק הישראלי. למרות שהממשלה נקטה במספר צעדים בכדי להגדיל את היצע הדירות, הרי שבהתחשב במגבלות הקיבולת בענף הבנייה, פריון נמוך יחסית בענף והמשך הגידול בביקוש - הטיפול במחסור בהיצע עלול להימשך זמן מה.
דיווח החברה התייחס גם למעורבות בנק ישראל בשוק המט"ח, שלדבריה נעשה מעבר להתחייבותו לרכוש מט"ח בכדי לאזן את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי המקומי על מאזן התשלומים. למרות רמת השפל ההיסטורית של הריבית (רמה של 0.1%) השקל ממשיך להתחזק מול הדולר והיורו בגלל חוזקו של המשק הישראלי, וההערכה היא כי הייסוף המתון יימשך בשנים הקרובות. כדי להתמודד ההשלכות של התחזקות השקל ממליצים בחברה להמשיך לעודד חדשנות ולהקל על הרגולציה שמושתת על העסקים כדי שאלו יישארו תחרותיים מול הזירה הבינלאומית.
שר האוצר, משה כחלון, מסר כי "העלאת תחזית הדירוג האשראי של מדינת ישראל היא עדות נוספת לחוסנה של הכלכלה שלנו. האמון שמביעים הגופים הכלכליים החשובים בעולם בכלכלת ישראל פעם אחר פעם הם הוכחה לכך שמדיניות של השקעה בזוגות הצעירים, צמצום הפערים החברתיים, חמלה כלפי החלש ורגישות חברתית הם הדרך הנכונה להצמיח את המשק והכלכלה. נמשיך להוביל את הכלכלה הישראלית באחריות ובנחישות".
החשב הכללי רוני חזקיהו מסר כי "העלאת תחזית הדירוג משקפת את הביצועים הפיסקליים החזקים ומדגישה את החשיבות בהמשך מדיניות המעודדת צמיחה תוך הורדת יחס חוב-תוצר"
5 תגובות לכתיבת תגובה