בשבועות האחרונים התעוררו חששות בקרב זוכים בתוכנית מחיר למשתכן
שנוגעים להיצע הדירות בפרויקטים שנבנים במסגרת התוכנית. הפונים הביעו חשש מכך שהפרויקטים מכילים יותר מדי דירות גדולות ויקרות בנות 5 חדרים, שאין באפשרותם לרכוש, על חשבון דירות קטנות וזולות בנות 3-4 חדרים. הפניות התגברו לאחרונה על רקע קבלת תוצאות ההגרלה הגדולה שבה הוגרלו 15 אלף דירות.
ל"כלכליסט" נודע כי בפרויקט של היזם רמי שבירו בהרצליה, שבו נבנות 189 דירות במסגרת התוכנית, פנו זוכים על מנת להוציא את התוכניות שהגיש לעירייה. מהתוכניות עולה כי הגודל הממוצע של הדירות הוא 120 מ"ר - גודל שמתאים לדירות של 5 חדרים. בדצמבר 2016, ב
עקבות חשיפת "כלכליסט",
הוכנסו שינויים לתוכנית ונקבע גודל לדירה לפי מספר חדרים, כשדירות 3 חדרים ישתרעו על שטח של עד 90 מ"ר, דירות 4 חדרים עד 110 מ"ר ודירות 5 חדרים לא יעלו על 125 מ"ר.
תוכנית מחיר למשתכן מבקשת לספק מענה לבעיית הדיור, בראש ובראשונה בקרב זוגות צעירים. על פי רוב, אין ברשות אותם זוגות
הון עצמי שיאפשר להם לרכוש דירות גדולות במסגרת הפרויקט, שכן לפי מחיר של כ־17 אלף שקל למ"ר, דירות של 120 מ"ר יעלו בממוצע יותר מ־2 מיליון שקל.
יש סיבות רבות לכך שקבלנים יכולים לבנות דירות גדולות ויקרות בפרויקט שמיועד בראש ובראשונה לזוגות צעירים.
הסיבה המרכזית לכך שקבלנים בונים דירות גדולות היא משום שרצו לצאת מהר עם התוכנית והפרויקטים מתוכננים מראש בתוכניות בניין עיר (
תב"ע) ישנות שעוברות אישור של הוועדה המקומית והמחוזית. תב"עות רבות כוללות שיעור נרחב של דירות גדולות ביחס לדירות הקטנות, מתוך רצון למשוך אוכלוסיות חזקות יותר. הקבלנים כפופים לאותן תוכניות.
אישור התוכניות לפרויקט ותמהיל הדירות בפרויקטים נמצא באחריות העיריות. המדינה יכלה לחוקק חוק שינסה לעקוף זאת, אך הדבר כרוך במאבקים פוליטיים ומהווה התערבות יתרה בסמכויות של העיריות. בנוסף, לקבלנים יש תמריץ לבנות דירות גדולות, משום שמותר להם למכור חלק מהדירות בשוק החופשי. מטבע הדברים דירות גדולות יניבו להם רווחים גדולים יותר.
ממשרדי האוצר והבינוי והשיכון נמסר: "מחיר למשתכן נועדה לסייע לזוגות צעירים לרכוש דירה ראשונה במחיר מופחת של מאות אלפי שקלים. מדובר בתוכנית ראשונה מסוגה בהיקפה ובהשקעה הממשלתית. מחיר למשתכן קיימת שנתיים בלבד והיא ממשיכה לעבור שינויים בהתאם למציאות בשוק. אנו קשובים לצורכי הזכאים, הקבלנים
והוועדות המקומיות ולכן התוכנית מתייעלת מעת לעת על מנת להיטיב עם כלל השותפים לה. סמכות אישור התוכניות ותמהיל הדירות נמצאת בידי הוועדות המקומיות ובהתאם לתב"ע.
עם זאת, אנו מעניקים תמריצים כלכליים משמעותיים ליזמים על מנת לעודדם לייצר תמהיל מגוון של דירות קטנות לצד גדולות - אם באמצעות מתן הנחה על הקרקע לדירות שבס שנמכרות בשוק חופשי ואם על ידי אפשור תמחור הדירה על כל מ"ר נוסף בסכום שאינו גבוה מ־85% מהמחיר למ"ר. במרבית הפרויקטים אכן קיים תמהיל מגוון של דירות קטנות לצד גדולות, עוד טרם להחלטת ועדת תכנון ופיתוח לקביעת מינימום של 25% דירות קטנות בכל פרויקט. פרויקטים שאינם כאלו הם היוצא מן הכלל ואנו מאפשרים לזוגות שזכו בדירה החורגת מההון הראשוני העומד לראשותם לבטל את זכייתם ולגשת להגרלה הבאה".
ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "הוועדות המקומיות מתכננות את גודל השכונות ואת גודל הדירות לפי התכנון המתארי שמשקף את חזון ההתפתחות של הרשות. כל תכנון מסוג זה לוקח בחשבון דירות קטנות לצורכי הצעירים וכך גם בתוכניות דיור למשתכן".
31 תגובות לכתיבת תגובה