אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
324 מיליון שקל ששולמו כדמי ערבות תקועים בבתי המשפט צילום: מרק ניומן לע"מ

324 מיליון שקל ששולמו כדמי ערבות תקועים בבתי המשפט

הנהלת בתי המשפט דוגרת על סכומי עתק שהופקדו בהליכים משפטיים ואמורים לחזור לאזרחים. תגובתה: "איתור אנשים הוא לא העבודה שלנו"

14.11.2017, 08:53 | שחר אילן וזוהר שחר לוי

הנהלת בתי המשפט מחזיקה בקופתה 324 מיליון שקל שהייתה אמורה להשיב לאזרחים, כך התברר בישיבת הוועדה לפניות הציבור של הכנסת לפני שבוע. מקור הכסף בדמי ערבות שהופקדו בהליכים אזרחיים ופליליים ולא הוחזרו עם סגירת התיק. אלה הצטברו בשלוש השנים האחרונות לסכום עצום של 366 מיליון שקל, ש־89% ממנו חייבים על פי הנהלים לחזור לבעליהם. בהנהלת בתי המשפט תירצו זאת בקושי לאתר את המפקידים: "זה לא חלק מהעבודה שלנו".

קראו עוד בכלכליסט

דבר קיומם של הכספים נחשף בתלונה שהגיעה לוועדה לפניות הציבור מאדם שנדרש להפקיד דמי ערבות לשחרור ממעצר, ולטענתו לא קיבל את כספו בחזרה זמן רב אחר כך ‑ אף שכלל לא הוגש נגדו כתב אישום. יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) מתח ביקורת קשה על הטיפול בפרשה: "אם סכום כה גבוה נתקע במערכת, סימן שמשהו פגום. טחנות הצדק טוחנות לאט ובדרך שוחקות את האזרח עד תום".

בדיון הכירו נציגי הנהלת בתי המשפט בבעיה, ותירצו אותה במכשולים שונים בתהליך השבת הכסף. מכשול אחד נעוץ בהיעדר תקשורת עם מחשבי מרשם האוכלוסין, שמחייב את ההנהלה להסתמך על הצדדים עצמם. לדבריהם, "אנחנו לא מחלקת חקירות". מכשול שני הוא הקושי להשיב את הכסף למפקיד שלא התייצב לקבלו אם למפקיד אין חשבון בנק. מכשול שלישי נובע ממחסור במוקדי שירות שאליהם יכולים אזרחים לפנות כדי לברר מה עלה בגורל כספם.

בהנהלת בתי המשפט הכחישו שיש להם עניין בשמירת הכסף אצלם: "כמערכת, יש לנו אינטרס שלא יישארו אצלנו כספים, כי כשהכספים שוכבים אצלנו הם צוברים ריבית". לדבריהם, מזכירויות בתי המשפט מקיימות מדי חצי שנה בקרה על סכומים שלא הושבו. אף על פי כן הודיעו בהנהלת בתי המשפט על כוונה להרחיב בקרוב את מוקדי המידע לאזרחים, כדי להקל עליהם לברר את מצב כספם. יו"ר הוועדה לפניות הציבור אייכלר הציע לבתי המשפט לאפשר למפקידים לקבל את כספם גם במזומן.

מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר, צילום: מרק ניומן לע"מ מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר | צילום: מרק ניומן לע"מ מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר, צילום: מרק ניומן לע"מ

עד לא מכבר היו בתי המשפט כפופים לנוהל שהסדיר את השבת כספי הפיקדון לזכאים. נוהל זה כבר אינו בתוקף וטרם פורסם נוהל חדש. לפי הנוהל, מי ערבות יוחזרו רק לאחר החלטה שיפוטית של שופט או רשם. אם המפקיד אינו נוכח בעת ההחלטה, על המזכירות לעדכנו טלפונית, ואחרי כמה ימים לשלוח לו מכתב בצירוף ההחלטה על השבת הערבות. אם המפקיד בכל זאת לא מתייצב, המזכירות אמורה לפעול להעברת הכסף לחשבון הבנק שלו. במקרה של החלטה על השבת פיקדון, גזברות בית המשפט אמורה לשלוח המחאה לבית המפקיד.

מהנהלת בתי המשפט נמסר: "בעקבות תובענה ייצוגית שהוגשה נגד הנהלת בתי המשפט, גובש נוהל זמני אשר יושם בשנה האחרונה כ'פיילוט' לצורך בחינת התאמתו לצרכי המתדיינים ומערכת בתי המשפט. הפיילוט הסתיים לאחרונה בהצלחה. לפיכך הוחלט על הפיכת הנוהל הזמני לנוהל קבוע, וכן הוחלט על פרסומו באתר האינטרנט של הרשות השופטת. פרסום זה צפוי בימים הקרובים".

תגיות