אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יזמי נדל"ן בארה"ב במרוץ להגדלת שטח האחסון לחבילות צילום: בלומברג

יזמי נדל"ן בארה"ב במרוץ להגדלת שטח האחסון לחבילות

הזינוק בקניות המקוונות מחייב הקמת מחסנים מרווחים יותר עם רצפה חזקה שלא תקרוס תחת עומס הפועלים הרובוטיים. אפוקליפסת הקניות נמשכת: טויס אר אס בריטניה תסגור שליש מהסניפים ותפטר מאות עובדים, 32 שנה אחרי שהגיעה לממלכה

03.12.2017, 08:46 | שירות כלכליסט

הזינוק בהיקף הסחר המקוון הביא יזמי נדל"ן בארצות הברית להשקיע סכומי שיא בהקמת מחסנים גדולים ומרווחים, זאת כדי שיוכלו להכיל את החבילות כמו גם את הרובוטים הנדרשים למיונן ולעמוד בעומסים של המיכון הכבד - על כך מדווחת סוכנות הידיעות בלומברג.

שווי ההשקעה בהקמת מחסנים זינק בחישוב חודשי ממיליארד דולרים לערך בשנת 2000 לכמעט פי שלושה מכך כיום.

קראו עוד בכלכליסט

יזמים הזרימו 2.7 מיליארד דולרים להקמת מחסנים בארה"ב באוקטובר האחרון, הסכום הגבוה ביותר מאז החל ניטור הנתונים הללו ב־1993. בה בעת, גודלו של מחסן ממוצע שהקמתו הושלמה השנה עמד על 188 רגל רבועים (17,500 מ"ר), כך לפי דו"ח שפירסמה בשבוע שעברה חברת הייעוץ CBRE. זאת לעומת 80 אלף רגל רבועים ב־2010 (7,432 מ"ר). "המחשבה כאן היא של מעברים שאינם נגמרים", אמר ג'ו דנלאפ, מנכ"ל CBRE, המספקת יעוץ בתחום שרשראות אספקה. כך, למשל, קמעונאי המאחסן 30 אלף פריטים בחנות הפיזית שלו עשוי להציע פי עשרה היקף זה של מוצרים למכירה בחנות המקוונת.

המבנים התעשייתיים המוקמים בעידן החדש מחייבים גם רצפות בטון עבות יותר כדי לעמוד בלחץ שמפעיל המיכון הכבד המשמש בתהליך האוטומציה של המחסן - כך על פי דנלאפ.

ובעוד יזמים משקיעים סכומי עתק בדור הבא של מחסנים, חברות הון סיכון ממריצות את התחרות בתחום האוטומציה של המחסנים הללו.

חודש גרוע לצעצועים

 

מאז שאמזון רכשה את חברת הרובוטיקה קיווה סיסטמס בסכום של 775 מיליון דולר ב־2012, יצרניות חדשות של רובוטים חדרו לתחום, ובהן גיק־פלוס שגייסה 22 מיליון דולר, 6 ריבר סיסטמס, קבוצת רובוטיקה שהקימו עובדי קיווה לשעבר, שגייסה 15 מיליון דולר, וכן רייטהאנד המייצרת זרועות רובוטיות ואשר הוסיפה 8 מיליון דולר לקופה שלה בגיוסים.

עוד מסממני אפוקליפסת הקניות. ה"גרדיאן" הבריטי דיווח בסוף השבוע כי מאות משרות צפויות להימחק בשל תוכניתה של קמעונאית הצעצועים טויס אר אס לסגור שליש מהחנויות שלה בבריטניה. לטויס אר אס יותר מ־3,000 אנשי צוות בבריטניה, כאשר התוכנית היא למחוק בין 500 ל־800 משרות. הרשת בבריטניה רשמה הפסדים בשבע מתוך שמונה השנים האחרונות, ועל פי מסמכים שהוגשו באחרונה לרשם החברות הבריטי, ההפסד התפעולי שלה עומד על 500 אלף ליש"ט על מכירות בהיקף 418 מיליון ליש"ט השנה.

מרכז שילוח של אמזון, צילום: בלומברג מרכז שילוח של אמזון | צילום: בלומברג מרכז שילוח של אמזון, צילום: בלומברג

הסניפים בבריטניה המיועדים לסגירה יישארו פתוחים עד לאביב ויפעלו כרגיל במהלך חג המולד. בה בעת, עם פתיחת עונת הקניות העמוסה בשנה, מתקשים קמעונאים בממלכה למשוך לקוחות לסניפים הפיזיים. אנליסטים דיווחו כי חודש נובמבר היה גרוע מאוד עבור תעשיית הצעצועים, שרשמה צניחה של 10% במכירות. זאת נוסף על הלחץ המופעל על שולי הרווח בשל הנחות עונתיות מפליגות. ברקע קריסת טויס אר אס, לגו, יצרנית הצעצועים הרווחית בעולם, רשמה במחצית הראשונה של 2017 צניחה במכירות העולמיות, לראשונה זה למעלה מעשור.

לא מגיעים לסניפי הענק

 

טויס אר אס ארה"ב הגישה בקשה להגנה מפני נושים בחודש ספטמבר אחרי שצברה חובות בהיקף של 5 מיליארד דולרים. הקריסה מגיעה יותר מעשור אחרי שנרכשה בסכום של 7.5 מיליארד דולר על ידי חברות הפרייווט אקוויטי ביין, וורנאדו ו־KKR. הרשת, שהגיעה לבריטניה ב־1985, כ־30 שנה אחרי הקמתה בארה"ב, התקשתה לשרוד מאותן סיבות של החברה־האם. זאת בשל ירידה בתנועת הלקוחות בסניפי הענק הפרבריים שאפיינו את הרשת האמריקאית, לטובת קניות מקוונות של צעצועים או רכישתם במרכולים השכונתיים.

המשבר של טויס אר אס בבריטניה מצטרף לקריסה של רשתות אחרות בממלכה. בשבוע שעבר דווח כי פאלמר אנד הארווי, ספקית של חנויות נוחות, נכנסה להליכי פירוק, בעוד רשתות הרהיטים מלטיורק ופת'ר אנד בלאק הגישו גם הן בקשה להגנה מפני נושים. בחישוב כולל מדובר בכ־4,000 משרות בסכנה עבור החברות הללו.

תגיות