אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה לעשות כשבנק לאומי ימחק 20 מיליארד שקל מההון העצמי? צילום: עמית שעל

מה לעשות כשבנק לאומי ימחק 20 מיליארד שקל מההון העצמי?

בנק ישראל הוציא הוראות למקרה של חדלות פירעון באג"ח בנקאיות מסוג קוקו. מתי הוא יכריז על מחיקת החוב ומה יהיה גובה התספורת?

10.02.2018, 21:00 | רעות שפיגלמן

בנק ישראל משחרר מעט את הפיקוח על אג"ח מסוג קוקו (COCO) שמנפיקים הבנקים ויאפשר להם לדווח לו על ההנפקה בדיעבד, כך עולה מהוראות שהוציא בנושא בנק ישראל. מדובר בסט הוראות רחב שנועד להסדיר הנפקות אג"ח מסוג זה והוראות לפעולות במקרה שהסיכון באג"ח הללו מתממש.

קראו עוד בכלכליסט

עד כה גייסו הבנקים אג"ח מסוג קוקו בהיקף מצטבר של כ־4.1 מיליארד שקל. בראש היקף הגיוסים עומד מזרחיטפחות עם כ־1.33 מיליארד שקל, אחריו בנק לאומי שגייס כך כ־925 מיליון שקל, ולאחריו דיסקונט עם 784 מיליון שקל. אג"ח אלה הן תוצר של לקחי המשבר הפיננסי הגלובלי ב־2008 ונועדו לתמוך בהון המשני של בנקים במקום מכשיר ישן שנקרא שטר הון. שטרי ההון אינם מונפקים יותר. מדובר בסוג של אג"ח שבנקים מנפיקים הכוללת תספורת מובנית במצב של משבר. כלומר בזמנים טובים הקוקו מתנהגת כמו אג"ח רגילה - הלוואה שהמשקיעים במכשיר מעניקים לבנק. אך בעת משבר, כשהבנק המנפיק נקלע לצרות, הקוקו עלולה להימחק לחלוטין או להיות מומרת למניות לפי שער קבוע מראש. במקרה של ירידה לרמה של מתחת ל־5% ביחס הלימות ההון של הבנק, וגם כאשר הרמה היא מעל 5%, אך המפקח על הבנקים סבור שקיים חשש ליציבותו של הבנק ולעמידה בהתחייבויותיו - אזי בסמכות הפיקוח על הבנקים להורות על הפעלת המנגנון שיוביל למחיקת החוב או המרתו למניות.

בשנתיים האחרונות מרבית הבנקים הנפיקו אג"ח קוקו עם מנגנון מחיקה, ולאומי הוא היחיד שהנפיק עם מנגנון המרה למניות. הפועלים הוא היחיד שטרם הנפיק אג"ח כזאת. בנקים בעלי גרעין שליטה אינם יכולים להנפיק אג"ח שמומרת למניות כי הדבר ידלל את בעלי השליטה ועלול להוביל לאיבוד שליטתם. .

נשאלת השאלה כמה ייחתך ממאג"ח הקוקו במקרה שיחס הלימות ההון יורד מתחת ל־5%. כך למשל בבנק לאומי, בהתאם לנתוני דו"ח הרבעון השלישי של 2017, יחס ההון של הבנק הוא 11.35%, כשההון העצמי הוא כ־34 מיליארד שקל, והיקף נכסי הסיכון כ־301 מיליארד שקל. יחס הלימות ההון מחושב כהון העצמי ביחס להיקף נכסי הסיכון. כדי שההון יגיע לרמה של 5% ביחס לנכסי הסיכון, נדרש שההון העצמי ייחתך ביותר מחצי משוויו, כ־20 מיליארד שקל.

מצב זה יקרה, למשל, אם מקרנות ההון יימחקו כ־9 מיליארד שקל שמייצגים רווחים צבורים שטרם מומשו. מצב זה יקרה למשל אם הבנק ירשום בתקופת דו"ח אחת או במספר תקופות דו"חות הפסדים מצטברים של כ־20 מיליארד שקל .

סוגיה נוספת שאליה התייחס בנק ישראל היא לפי איזה מחיר מניה יחשבו את כמות המניות שמחזיקי האג"ח יקבלו במקרה שבו אג"ח מומרות למניות. החישוב יתבצע לפי הגבוה מבין מחיר המניה הממוצע בבורסה בימי המסחר בשבועיים שקדמו להמרה לבין מחיר המשקף 50% משווי מחיר מניית לאומי בבורסה בעת הנפקת האג"ח.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

תגיות