Mind the Tech NY
רנדי צוקרברג: "אני לא מצליחה לאזן בין משפחה ליזמות"
מנכ"לית ומייסדת צוקרברג מדיה, בשיחה עם מוישי פרידמן, מייסד ומנכ"ל קמא-טק: "כשהייתי קטנה לא חלמתי לעבוד בחברת טכנולוגיה גדולה, חלמתי לעסוק בחזנות"
"ישבתי בכל כך הרבה פאנלים שבהם שאלו אותי איך אני מאזנת בין משפחה ליזמות, עד שבסוף עניתי באחד מהם - 'אני לא, אני לא מצליחה לאזן'", כך מספרת בחיוך רנדי צוקרברג, מנכ"לית ומייסדת צוקרברג מדיה בשיחה עם מוישי פרידמן, מייסד ומנכל קמא-טק. "שמעתי לא מעט פעמים שאם יש לך משפחה אתה תתקשה לתפקד כיזם, אני חושבת שזה בכלל לחץ חיצוני גדול שמופעל עלינו להיות מושלמים".
קראו עוד בכלכליסט
צוקרברג שכיהנה בתפקיד בכיר בפייסבוק בשנותיה הראשונות בטרם יצאה לדרך עצמאית, אמרה את הדברים בתגובה לסיפור של פרידמן על אחת החוויות הראשונות שעבר כשעשה את צעדיו הראשונים שלו כיזם: "כשהתחלתי לפני כמה שנים פגשתי את אחד האבות המייסדים של ההייטק הישראלי והוא אמר לי 'אין לך סיכוי להצליח, עם משפחה וילדים וכל המגבלות של הדת, בהייטק אתה צריך להיות ממוקד בדרישות הקריירה', מאותו רגע הייתי נחוש להתחיל תנועה שתקדם יזמים חרדים ולהוכיח לבחור שדיברתי איתו שהוא טועה.
בספר החדש שלך שעומד לצאת במאי את מדברת על סדרי עדיפויות, את יכולה לספר לנו על ההשראה שלך לספר?
"בהקשר לסיפור שלך, אני חושבת שאם יש משהו שמשותף להרבה יזמים הוא שהם קיבלו דחייה ומישהו אמר להם לא, עבור הרבה אנשים כשאומרים להם את זה הם מוותרים, אבל אצל יזמים זה גורם להם לרצות להוכיח את עצמם. לפני שש שנים ביקרנו בישראל, בעלי ואני, ביקור שהובלנו יחד עם נעמה יוסטינג אלמן, כדי להכיר את התעשייה הישראלית, והביקור הזה היה משמעותי מאוד עבורי". צוקרברג הודתה ליוסטינג אלמן, ישראלית שחייה בסן פרנסיסקו על החברות שלה ועל העבודה שהיא עושה בחיבור טק ישראלי לסיליקון וואלי ואף כינתה אותה ׳נכס לאומי׳.
"אז חשבתי על דרך חיים שבה לי יש חמש עדיפויות ובכל יום מחדש אני קמה בבוקר וצריכה לבחור שלוש מתוכן. ולמחרת אני אקום בבוקר ואבחר שלוש אחרות.
"אני חושבת שאתה אמור להגיד שהילדים שלך הם העדיפות שלך בכל זמן, אבל אני כאישה השקעתי זמן רב מאוד בלימודים שלי ובקריירה שלי ואני חושבת שהספר שלי ייתן לגיטימציה להרבה נשים אחרות להבין שזה בסדר אם הן לא מתעדפות את הילדים והמשפחה בכל יום ויום.
"לי יש לי משפחה של מעל 100 איש - מה העצה הכי טובה שלך ליזמים על איך לבחור את השלושה האלה?"
"קודם כל, זה יתרון גדול מאוד, אתה לא צריך לשכור נסיינים. אתה יודע כמה יזמים משלמים למעל 100 נסיינים? אני הייתי מעסיקה מיד מישהו שמסוגל לדאוג למשפחה גדולה כל כך, אני חושבת שמדובר באותו סוג של יכולות. אני רואה שאני הכי יזמית שלי כשאני עם הילדים, הם מאלצים אותך לגלות יצירתיות ולהשתמש בכלים חדשים בכל יום".
2018 הייתה שנה שבה ניתן דגש גדול מאוד על נשים בתעשייה, אצלנו יש מעל 40% נשים יזמיות."אני שמחה מאוד לשמוע מספר כזה, אלה אחוזים שאתה לא רואה בשום מקום. האמת שקראתי לאחרונה שהיו יותר נשים בטכנולוגיה לפני 50 שנה, המספר רק יורד, וזה נכון במיוחד כשמסתכלים על תחומים חדשים כמו בלוקצ'יין. אחת המטרות העיקריות שלי היא שלכל הפחות נדע מספיק על מה שקורה בעולם הזה כדי שאם וכאשר נרצה לקחת חלק נדע מה קורה. יש יתרונות גדולים מאוד בתחום הזה, כמו שעות עבודה גמישות שדווקא הופכים אותו למתאים מאוד לנשים. אני חושבת שאתה צריך לבוא לעמק הסיליקון כדי ללמד אותם איך לשלב נשים".
ישראל חוגגת 70 השנה ובשנים האלה הצלחנו לריב על כל נושא שבעולם, אבל אני רואה מסביב את החיבוק העולמי שאנחנו מקבלים מתעשיית הטכנולוגיה ומצד שני טכנולוגיה יכולה לפלג בין אנשים.
"הרצתי בכל העולם על הנושא הזה תחת הכותרת dot-complicated, טכנולוגיה בפני עצמה אינה טובה או רעה, אבל אז היא מגיעה לידיים של אנשים. אפילו באווירה המפולגת של ארה"ב היום אני רואה אנשים שמדברים על שילוב ילדות צעירות בתחום וללמד אותן לתכנת. מצד שני אתה צודק, לפעמים אנחנו חושבים שאנחנו פתוחים בדעותינו, אבל האלגוריתם לא מאפשר לנו לעשות זאת ואנחנו מוצאים את עצמנו צועקים לתוך תא הדהוד.
תראו מה קורה בתחומים שונים בעזרת הטכנולוגיה ודברים עמו VR (מציאות מדומה) - בתחום הרפואה למשל קראתי על מנתח שביצע הליך בעובר. מצד שני אני תוהה כאמא אם נטפל בקרוב בנערים בתיכון שחוו PTSD (הפרעת דחק פוסט-טראומטית) בגלל משחקי מלחמה ריאליים מדי. אנחנו צריכים להיות אחראים מאוד באיך שאנחנו מפתחים טכנולוגיה ואיך אנחנו משתמשים בה".
מה את מוצאת בערכים היהודיים שמפיח בך השראה?
"קודם כל אני רוצה להגיד שתוכנית וקסנר שהשתתפי בה מדהימה (Wexner Israel Fellowship - תוכנית לפיתוח כישורי מנהיגות בצעירים, ה"ר). וראיון הקבלה אליה היה הקשה שעברתי בחיי ואני התראיינתי להרווארד והתכוננתי להעי בפני הקונגרס".
"אני זוכרת שכנערה בבית הספר היהודי חשבתי על הרבה מהדברים 'למה אנחנו לומדים על זה', אבל אחר כך הבנתי שאם אתה לא לומד מהעבר, אתה לא יודע לאן אתה הולך והרבה יזמים חושבים רק על העתיד".
אני רוצה לקחת אותך חזרה ל-2014, ישבת בארוחת שבת בדאבוס עם הנשיא ז"ל שמעון פרס ושרת איתו 'ירושלים של זהב'. את יכולה לשתף אותנו ברגע הזה?
"כשהייתי קטנה לא חלמתי לעבוד בחברת טכנולוגיה גדולה, חלמתי לעסוק בחזנות. ואז כשהגעתי להרווארד דחו אותי מהתוכנית. אחרי ששרתי בדאבוס התקשרתי לאמא שלי ובכיתי. אבל בו בזמן קיבלתי הרבה מאוד ביקורת מהתקשורת על כך שנקטתי בעמדה פוליטית בלי לדעת זאת, כשקמתי לשיר ראיתי בבת אחת עשרות טלפונים נדלקים בקהל. אני חושבת שזה חשוב להשמיע את קולך ולחלוק רגע כזה עם אנשים אחרים".
אני מבטיח שבפעם הבאה שתגיעי לישראל אקח אותך לאכול את הטשולנט הכי טעים בירושלים עם היזמים שלנו", מסיים פרידמן את השיחה.
"אני חייבת להגיד בהקשר הזה שלפני כמה שנים הייתה לי הזדמנות לקחת חלק במחזמר Rock of Ages בברודווי, והייתי צריכה למלא ברזומה שלי את הניסיון הקודם שלי בברודווי" צוחקת צוקרברג, "אבל לא היה לי כזה, אז כל מה שכתבתי שם הוא 'שרתי לנשיא ישראל'".
6 תגובות לכתיבת תגובה