אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סלינגר: קרנות הפנסיה ממשיכות לתת טובות הנאה למעסיקים כדי שיעדיפו אותן צילום: אוראל כהן

סלינגר: קרנות הפנסיה ממשיכות לתת טובות הנאה למעסיקים כדי שיעדיפו אותן

הממונה שרוצה להביא להצלחת רפורמת פנסיית ברירת המחדל, פרסמה אתמול חוזר שמבהיר, שוב, כי אסור לקרנות הפנסיה להציע הנחות למעסיקים בביטוחים כדי שיבחרו בהן כפנסיית ברירת המחדל לעובדים שלהן

02.05.2018, 15:47 | רחלי בינדמן

הממונה על שוק ההון דורית סלינגר מעוניינת להפסיק את התופעה במסגרתה חברות הביטוח מפתות מעסיקים בהנחות ברכישת ביטוחים בתנאי שיבחרו לעובדים שלהם את קרן הפנסיה של אותה חברת ביטוח. כבר ב-2014 ביקשה סלינגר לטפל בתופעה שבה כדי לגרום למעסיקים שלא לשקול אך ורק את טובת העובד פיתו אותם חברות הביטוח בהנחות בביטוחים שונים שהם צריכים לרכוש בתנאי שיבחרו במוצר פנסיוני של אותה חברת ביטוח כמוצר ברירת המחדל לעובדים שלהם, וזאת גם אם המוצר לא בתנאים הכי טובים שהמעסיק יכול היה להשיג.

קראו עוד בכלכליסט

אתמול פרסמה סלינגר חוזר שחושף כי מפניות רבות שהגיעו לרשות שוק ההון התברר כי הנוהג לפיו מתן הטבות בריכשות הכיסוי הביטוח דרך חברת ביטוח מסויימת, עדיין מותנות ברכישת מוצר פנסיוני המנוהל באותו גוף מוסדי, בניגוד לחוזר שפורסם.

בחוזר המקורי נכתב מפורשות כי "צירוף מבוטח באמצעות מעסיקו לכיסוי ביטוחי קבוצתי או לכיסוי ביטוחי אישי לא יותנה בניהול מוצר פנסיוני כלשהו אצל אותה חברת ביטוח". עוד נכתב כי "מתן הנחה בדמי הניהול במוצר פנסיוני לא יותנה ברכישת כיסוי ביטוחי".

דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח, צילום: אוראל כהן דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח | צילום: אוראל כהן דורית סלינגר, המפקחת על הביטוח, צילום: אוראל כהן

ברשות מסבירים כי במסגרת חלק מהסכמי העבודה הקיימים במשק ישנה חובה של מעסיקים לממן עבור העובדים שלהם כיסוי ביטוחי מפני אובדן כושר עבודה. כך, מי שנהנה בפועל מההטבה שמציעה חברת הביטוח אינו העובד כמובן, אלא המעסיק שמממן את הכיסוי הביטוחי עבור העובד. נסיבות אלו, כך לפי הרשות, מעלות חשש לקיומו של ניגוד עניינים בין המעסיק לבין עובדו במסגרת הצטרפות להסדרי החיסכון הפנסיוני, באופן כזה שעלול להוביל לכך שבחירת הגוף המנהל את המוצר הפנסיוני תעשה משיקולים שאינם בהכרח לטובת העובד ושלא בהתאם לבחירתו.

לכן מבהירה כעת סלינגר בחוזר כי "לא ניתן להתנות הנחה או הטבה בכיוסי הביטוח בגוף מוסדי מסויים, ברכישת המוצר הפנסיוני על ידי המובטח באותו גוף מוסדי".

סלינגר מעדכנת את הנוסח של החוזר כך שלתוך המשפט "מתן הנחה בדמי ניהול במוצר פנסיוני לא יותנה ברכישת כיסוי ביטוחי יתווסף להנחה "או מתן הטבה בשל רכישת המוצר הפנסיוני". כשהטבה מוגדרת "בכסף או בשווה כסף". סלינגר גם מוסיפה משפט נוסף לפיו "מתן הנחה בעלות הכיסוי הביטוחי או מתן הטבה בשל רכישת הכיסוי הביטוח לא יותנה ברכישת מוצר פנסיוני באותו גוף מוסדי" וזאת כדי להסיר שום ספק קל אם עוד נותר.

לא ברור כמובן מדוע מצפה הממונה שחברות הביטוח יכבדו את דרישתה, שלא כובדה עד כה. ככל הנראה סלינגר מרמזת כי בכוונתה לעלות מדרגה באכיפת הוראות החוזר וזאת על רקע רצונה להטמיע את קרן פנסיית ברירת המחדל.

כזכור, מעסיקים שלא השיגו דמי ניהול מוזלים לעובדים שלהם ולא יצאו למכרז פנסיוני מול כל גופי הפנסיה כדי להשיג דמי ניהול מוזלים, מחוייבים בשנה וחצי האחרונות לצרף את העובדים החדשים לאחת משתי קרנות הפנסיה המוזלות שבחר משרד האוצר – מיטב-דש או הלמן אלדובי. לכאורה האינטרס של המעסיקים אמור להשיג תנאים טובים לעובדים שלהם ולכן אם מדובר במעסיק קטן עם כוח מיקוח נמוך, הוא צריך לשמוח שניתנה לו חלופה זולה עבור העובדים שלו. אלא שבינתיים רק מעט מעסיקים צירפו את עובדיהם לקרנות המוזלות ורוב ההצטרפות אליהן הייתה מפניה עצמאית של עובדים. אחת הסיבות לכך טמונה באותו ניגוד עניינים שבו קרנות הפנסיה מפתות את המעסיקים בהטבות כדי להעדיף אותן על פני הקרנות המוזלות.

רק במרץ הקרוב תיכנס לתוקפה החובה של המעסיק לצרף את העובדים החדשים לקרן המוזלת בעוד שעד אז מעסיקים יכולים להישאר בהסדרים הקיימים שלהם עם קרנות הפנסיה וגם אז יש חשש כי החובה לא תיאכף.

סלינגר עם זאת, מאותתת כי תוודא היטב שהשיטות שבהן קרנות הפנסיה מפתות מעסיקים להעדיף אותן על פני הקרנות המוזלות תיפסק.

תגיות