אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים משיבה לחדוה בר: אין היתכנות לבנק דיגיטלי בישראל צילום: נמרוד גליקמן

רשות ההגבלים משיבה לחדוה בר: אין היתכנות לבנק דיגיטלי בישראל

לדברי הרשות המודל של בנקאות דיגיטלית ללא סניפים אינו רווח בעולם וכי הצלחתו בישראל "מוטלת בספק". בחודש שעבר אמרה המפקחת על הבנקים כי צופה שבשנה הקרובה יקום בישראל בנק דיגיטלי

21.06.2018, 15:43 | רעות שפיגלמן

רשות ההגבלים העסקיים לא מאמינה בהיתכנות בנק דיגיטלי, החזון המרכזי של המפקחת על הבנקים חדוה בר, כך עולה מפירוט הנימוקים לפסילת מיזוג אגוד-מזרחי טפחות, שפרסמה היום (ה') הרשות.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי הרשות המודל של בנקאות דיגיטלית ללא סניפים אינו רווח בעולם וכי הצלחתו בישראל "מוטלת בספק".

חדוה בר, המפקחת על הבנקים, צילום: אוראל כהן חדוה בר, המפקחת על הבנקים | צילום: אוראל כהן חדוה בר, המפקחת על הבנקים, צילום: אוראל כהן

הרשות מביעה את עמדתה ביחס להצהרה של המפקחת על הבנקים במהלך החודש שעבר כי היא צופה שבשנה הקרובה יקום בישראל בנק דיגיטלי. ברשות מציינים בהקשר זה כי מודלים של בנק דיגיטלי ללא סניפים אינם נפוצים בעולם וכי בנק חדש עדיין נדרש להקמה של תשתית פיזית סניפית.

עוד מציינים ברשות שבנק חדש צריך לרכוש את אמון הציבור המפקיד את כספיו בבנק ולכן לבנק חדש יש קושי במובן הזה. לכן לדעת הרשות יש להשאיר את אגוד כבנק עצמאי שלא סובל מחולשה סניפית ומחולשה של אמון הציבור, משום שלדעת הרשות תחרות לא תגיע מכיוון של בנקים דיגיטליים.

רשות ההגבלים העסקיים גם מציינת את הבנקים הזרים בישראל שפעילים בעיקר בקרב לקוחות גדולים ושאין בכוונתם להיכנס למגזר הקמעונאי - בין ביתר מסיבות אסטרטגיות בינלאומיות.

חדוה בר, כחלון ויו"ר ועדת שטרום - היו בעד המיזוג 

במסמך הנימוקים סוקרת הרשות את העמדות שהביעו הגורמים השונים הרלוונטיים. כך, למעט הפיקוח על הבנקים שסבור שהמיזוג "לא יפגע באופן משמעותי בתחרות", יתר הגורמים - שר האוצר, אגף תקציבים באוצר, המועצה הלאומית לכלכלה, שר הכלכלה, ויו"ר ועדת שטרום שפרסמה המלצות להגברת התחרות במערכת הבנקאית - כולם הביעו עמדה בפני הרשות שהם מתנגדים למיזוג.

בפיקוח על הבנקים, שתומך במיזוג, ציינו בזמנו כי לאור נתח השוק הקטן של אגוד וקצב גדילת הלקוחות שלו יחד עם אתגרי ההתייעלות והמחשוב הצפויים לו - הרי שיכולתו להוות גורם תחרותי היא מוגבלת.

מנגד אגף תקציבים ציין כי אגוד, דווקא בשל נתח השוק הקטן שלו, הוא יכול "לסטות משיווי המשקל משום שלא מיצה יתרונות לגודל". במועצה הלאומית לכלכלה ציינו בפני הרשות כי המיזוג צפוי לייקר את עלויות האשראי בענף היהלומים (שכן לאגוד ומזרחי תיקי האשראי העיקריים במשק לענף זה - ר"ש). עמדתם של דרור שטרום יו"ר הוועדה להגברת התחרותיות ושל אבי בן בסט, חבר הוועדה ונציג הציבור היא שהמיזוג צפוי לצמצם את התמריץ של מזרחי טפחות הממוזג להתחרות בשני הבנקים הגדולים - פועלים ולאומי.

נימוק נוסף הוא הרצון של חמשת הבנקים הגודולים למכור 'סל מוצרים בנקאיים' ואילו בבנקים הקטנים יותר קיים הרצון למכור מוצרים בנקאיים פריקים - כמו אגוד.

בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל לא מגיבים למסמך רשות ההגבלים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ההתערבות הממשלתית משחיתה את הכלכלה
פסילת עסקת המיזוג בין מזרחי לאגוד מוכיחה עד כמה ההתערבות הממשלתית משחיתה את הכלכלה. השר כחלון טרפד את עסקת המיזוג תוך גרימת נזק כלכלי עצום ורמיסת עקרונות השוק החופשי וזכות הקניין. זאת מתוך מניעים של התחשבנות פוליטית ופופוליזם. בעשותו כן הסתתר השר כחלון מאחורי עלה תאנה "מקצועי" בדמות יועמ"ש רשות ההגבלים עורך הדין אורי שוורץ. אורי שוורץ זה מתנהג בדיוק כפי שמצופה מעורך דין מפולפל. הוא מייצר מסך עשן של הרבה נימוקים נבובים שמנוסחים בלשון גבוהה, והכל כדי לספק את הסחורה לשר כחלון ולזכות בקידום. בתוך כך מוכר אורי שוורץ את הציבור שאותו אמור היה לשרת. האם אנו רוצים שפוליטיקאים ועורכי דין קטנים ינהלו לנו את הכלכלה?
עוכר דין  |  23.06.18
2.
נימוקי רשות ההגבלים פשוט אבסורדיים.
מדוע רשות ההגבלים לא מאמינה בבנק דיגיטלי? רובנו חיים את המהפכה הדיגיטלית ומיומנים במחשב ובסמארטפון. בנק דיגיטלי יהיה הרבה יותר יעיל ולכן יוכל לתת לציבור תנאים טובים יותר. אז מדוע שבנק כזה לא יוכל לגייס לקוחות בישראל? נכון שבנק חדש צריך לרכוש את אמון הציבור, אבל האם בגלל זה לא יקומו כאן בנקים חדשים לעולם? ומה פשר הטענה שחמשת הבנקים הגדולים מנסים למכור סלי מוצרים? אני לקוח של אחד משני הבנקים הגדולים ואיש לא אנס אותי לרכוש סל מוצרים. כידוע יש איסור מוחלט להתנות שירות בשירות. חוץ מזה, מה רע בניסיון למכור סל מוצרים? כל עסק בכל תחום מנסה לעשות זאת. מאחורי הטענה "שהמיזוג צפוי לצמצם את התמריץ .... להתחרות בשני הבנקים הגדולים" מסתתרת התאוריה המוזרה של רשות ההגבלים לפיה בנק גדול חושש להציע הטבות ללקוחות חדשים, כי אז לקוחותיו הקיימים יבקשו את אותן ההטבות, אבל בנק קטן כביכול לא חושש מכך. לגבי ייקור עלויות אשראי בענף היהלומים – הבעיה של היהלומנים להשיג אשראי נעוצה בעיקר במצבו של הענף ובעסקאות המפוקפקות והעמומות שמתבצעות בו.
אזרח  |  22.06.18