אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למדה את הלקח? פייסבוק מגייסת מנהל מדיניות זכויות אדם צילום: בלומברג

למדה את הלקח? פייסבוק מגייסת מנהל מדיניות זכויות אדם

הרשת החברתית כנראה החלה להפנים את התפקיד שהיא משחקת בחברה האנושית העולמית. לא ברור אם הגיוס נועד למראית עין או שמדובר בתפקיד שאכן ישפיע על תפקודה בפועל

17.09.2018, 17:55 | שירות כלכליסט

פייסבוק מחפשת מנהל מדיניות זכויות אדם שיצטרף לשורותיה, וימלא את משרתו או במטה החברה במנלו פארק, או בוושינגטון די סי, כאשר על תחומי אחריותו נמנים "תמיכה בשלום" ו"מניעת סכסוכים". את המשרה החדשה ניתן היה למצוא במודעת הדרושים שפרסמה, בה נכתב שבעוד התפוצה וההשפעה של מוצריה ממשיכות לגדול, "כך גדלה גם האחריות שיש לחברה לכבד את האינדיבידואל ואת זכויות האדם של החברים בקהילה הגלובלית המגוונת שלה.

קראו עוד בכלכליסט

"בין דרישות הסף לתפקיד נמנים: ניסיון עבודה "במדינות מתפתחות ומול ממשלות וארגונים אזרחיים ברחבי העולם", כמו כן על המועמדים להיות מוכנים ל"נסיעות ברחבי העולם לצורך תמיכה בצוותי החברה הבין לאומיים."

עדות צוקרברג בביתהנבחרים שימש אולי כנקודת מפנה ביחסה של החברה לאחריותה החברתית, צילום: ABC עדות צוקרברג בביתהנבחרים שימש אולי כנקודת מפנה ביחסה של החברה לאחריותה החברתית | צילום: ABC עדות צוקרברג בביתהנבחרים שימש אולי כנקודת מפנה ביחסה של החברה לאחריותה החברתית, צילום: ABC

החברה עמדה בפני ביקורת נוקבת בשנים האחרונות בעקבות כשלונה לקחת אחריות רחבה יותר על תפוצת מידע שקרי ודברי שנאה שפורסמו בפלטפורמה שלה. פייסבוק רואה את מנוע הצמיחה שלה כחיבור של כמה שיותר אנשים במדינות מתפתחות לאינטרנט - ולכן גם לפייסבוק. אך המחיר של הצמיחה הזאת הוא שהרבה יותר אנשים משתמשים בפלטפורמה אך עדיין חסרים חינוך בסיסי באשר לאופן הראוי והאתי לשימוש בה, כמו במיאנמר למשל שם היא שימשה להפצה רחבת היקף של שנאה ולהאצת הטיהור האתני ופגיעה במבקרי המשטר.

כך קרה גם במקומות אחרים. מה שזיכה את החברה בביקורת קשה. כולל מצד האו"ם שהאשים אותה מוקדם יותר השנה בהאצת האלימות האתנית נגד המיעוט המוסלמי במיאנמר. שתי דוגמאות נוספות הן הפיליפינים, בה פייסבוק שיחקה תפקיד מכריע בבחירתו לנשיא של רודריגו דוטרטה - שכיום נתפס כאחראי למשבר זכויות האדם הקשה ביותר שפקד את מדינה מאז המשטר הדיקטטורי של פרדיננד מרקוס בשנות ה-70 וה-80.

גם בהודו סבלה פייסבוק משימוש באפליקציית ווטסאפ, ככלי מרכזי להתססה והפצת מידע שקרי. ושהובילו, בין היתר, לאלימות ולמותם של מספר אנשים ולמספר לינצ'ים. כעת מנסה פייסבוק לשנות את המצב הזה, ובמודעת הדרושים שפרסמה הבטיחה ש"זוהי רק ההתחלה", ולעזור לאנשים "ליצור לעצמם קהילות חזקות יותר".

עדיין לא ברור מה יהיו סמכויותיו של מנהל המדיניות, האם הוא יוכל להטיל וטו על מהלכים שעשויים לסבך את החברה או שהוא ישמש רק לכיבוי שריפות? גם לא ברור כמה כוח יהיה לו או עד כמה הוא יהיה מעורב בקביעת המדיניות של החברה לטווח הרחוק. אבל כעת חובת ההוכחה היא על פייסבוק ויש לקוות שלא מדובר במהלך שמיועד לשמש כעלה תאנה. החברה נתפסה לא פעם בניסיון להלבין את שמה בכל דרך ויש לקוות שהפעם מדובר בדבר האמיתי.

תגיות