אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
HP, Dell, מיקרוסופט ואמזון מתחילות להתארגן לקראת צמצום הייצור בסין צילום: youtube

HP, Dell, מיקרוסופט ואמזון מתחילות להתארגן לקראת צמצום הייצור בסין

ענקיות הטכנולוגיה צפויות לצמצם לפחות כ-30% מייצור המחשבים הניידים, ההיברידיים והטאבלטים. במיקרוסופט גם שוקלים הוצאה של ייצור האקסבוקס, כך גם סוני עם הפלייסטיישן ונינטנדו עם הסוויץ'

04.07.2019, 15:14 | שירות כלכליסט

ענקיות הטכנולוגיה HP, Dell, מיקרוסופט ואמזון מעוניינות לצמצם את היקף הייצור שלהן בסין, ובכך הן מצטרפות לגל של חברות המתכננות לעזוב, שעלולות לערער על מעמדה של המדינה כמובילה העולמית לייצור גאדג'טים טכנולוגיים, כך מדווח אתר הכלכלה היפני Nikkei.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הדיווח, HP ו-Dell, היצרניות הגדולה והשלישית בגודלה בעולם של מחשבים אישיים, בהתאמה, שחולשות ביחד על 40% מהשוק העולמי, מתכננות להוציא מסין בסביבות 30% מייצור הטאבלטים שלהן. לפי הדיווחים, HP אף הורידה את תחזית הייצור שלה לשנה לפחות מ-10 מיליון מחשבים ניידים, כמחצית מהתפוקה לפני שנתיים.

פוקסקון כבר החלה להעביר חלק מהייצור להודו, וייטנאם ומקסיקו פוקסקון כבר החלה להעביר חלק מהייצור להודו, וייטנאם ומקסיקו פוקסקון כבר החלה להעביר חלק מהייצור להודו, וייטנאם ומקסיקו

לפי שני מקורות, HP כבר הכינה תכניות להוצאת בין 20%-30% מהייצור שלה מסין. בחברה מעוניינים לבנות בהדרגה רשת אספקה חדשה בתאילנד או טייוואן. השינוי עשוי לצאת לפועל כבר בסיום הרבעון השלישי, אך המקורבים מדגישים כי הפרטים עוד עלולים להשתנות. במקביל, ב-Dell כבר החלו להריץ "תכנית פיילוט" של ייצור טאבלטים בטייוואן, וייטנאם והפיליפינים. לפי הדיווחים, בחברה מעוניינים להימנע מהשלכות מלחמת הסחר וחששו ממחסור בעובדים ומהעלויות הגדלות בסין.

בדומה, מיקרוסופט, גוגל, אמזון, סוני ונינטנדו גם שוקלות להעביר חלק מייצור קונסולות המשחקים והרמקולים החכמים שלהן מחוץ למדינה, כך לפי מספר אנשים המקורבים לנושא. יצרניות מחשבים נוספות כמו לנובו, אייסר ו-Asustek Computer בודקות גם כן את אפשרויות המעבר שעומדות לפניהן. אמזון ככל הנראה שוקלת לייצר את הקורא האלקטרוני קינדל בווייטנאם, בעוד שמיקרוסופט בודקת את תאילנד ואינדונזיה כחלופות.

המהלכים הללו נובעים כאמור ברובם ממלחמת הסחר המתמשכת בין ארה"ב וסין, והתכניות לא בוטלו על אף שהושגה בסוף השבוע שעבר הפסקת אש בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג, שכן המצב עדיין לא יציב לגמרי. כמו כן, העלויות הגדלות בסין מהוות סיבה נוספת לרצון לעזוב. כבר בחודש שעבר דווח כי אפל בוחנת את ההשלכות של העברת עד 30% מייצור הסמארטפונים שלה מסין. במקביל, יצרניות של שרתים, ציוד רשתות ורכיבים אלקטרוניים כבר מוציאות את הייצור מסין, לעיתים בשל בקשות מצד הלקוחות האמריקאים.

כך למשל יצרניות חומרה כמו קוואנטה קומפיוטר, פוקסקון ו-Inventec כבר העבירו חלק מהייצור מסין לטייוואן, מקסיקו וצ'כיה, וזאת כדי להימנע מהאיום של השתת מכסים נוספים, וכדי לרכך את החששות סביב ההאשמות בארה"ב לסיכונים ביטחוניים. "לאחר שסבב המכסים הראשון על סחורה סינית נכנס לתוקף ב-24 בספטמבר, התחלנו באוקטובר להוציא את ייצור השרתים מסין", סיפר בכיר בחברת ייצור שרתים מטייוואן.

"הקונצנזוס בתעשייה הוא שצריך להוציא בממוצע 30% מהייצוא מסין, תלוי בחשיבות השוק האמריקאי לחברה", טען מומחה בתעשייה. העברת הייצור בהיקף כזה תהווה מכה קשה לסקטור ייצוא המכשירים האלקטרונים בסין, שנחשב לאחד הגורמים העיקריים מאחורי הצמיחה המהירה של המדינה בעשורים האחרונים. סין נחשבת ליצרנית הגדולה ביותר של מחשבים אישיים ומכשירי סמארטפון.

כלל היבוא והיצוא הסיני בסקטור האלקטרוניקה זינק ב-2017 פי 136 ל-1.35 טריליון דולר מקצת יותר מ-10 מיליארד דולר ב-1991, כך לפי נתונים שסיפקה חברת המחקר הסינית QianZhan. אולם, מלחמת הסחר והמכסים שהושתו פוגעים בחברות הטכנולוגיה. חשש נוסף הוא כי המעברים יובילו לפיטורים בסין ויפגעו בצמיחה הכלכלית של המדינה, שכבר נמצאת ברמתה הנמוכה ביותר מאז 1900.

תגיות