אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"טורקיה בדרך להתרסקות כלכלית ועלולה להפוך לוונצואלה" צילום: בלומברג

"טורקיה בדרך להתרסקות כלכלית ועלולה להפוך לוונצואלה"

לפי חברת ניהול ההשקעות הבריטית אשמור גרופ המתמחה בשווקים מתעוררים, טורקיה של ארדואן עושה שגיאות קשות המדרדרות אותה לחורבן כלכלי - והיא בדרך להפוך לוונצואלה

10.07.2019, 15:22 | שירות כלכליסט
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מסתכן בקריסתה הכלכלית של המדינה, בדומה למה שקרה לוונצואלה, כך מזהירים בחברת ניהול ההשקעות הבריטית אשמור גרופ (Ashmore Group), המתמחה בשווקים המתעוררים.

קראו עוד בכלכליסט

בחברה מציינים כי אף שכלכלת טורקיה היא מגוונת יותר מזו של ונצואלה, התלויה בעיקר בנפט, היא בכל זאת חווה את אותן שגיאות מדיניות שעלולות להוביל אותה להרס.

הפגנה של תומכי המפלגה העממית הרפובליקנית באנקרה, צילום: אי פי איי הפגנה של תומכי המפלגה העממית הרפובליקנית באנקרה | צילום: אי פי איי הפגנה של תומכי המפלגה העממית הרפובליקנית באנקרה, צילום: אי פי איי

לפי יאן דן, שעומד בראש חטיבת המחקר של פירמת אשמור, הגבלות הון (אי מתן אפשרות להוציא מטבע זר מהמדינה), הלאמות וצעדי מדיניות אחרים, שנועדו למנוע מהסקטור הפרטי להגן על נכסיו, בעוד שהתנאים המאקרו-כלכליים הולכים ומידרדרים, הם "השלבים ההגיוניים הבאים" הצפויים בטורקיה.

דבריו נאמרו לאחר שארדואן טלטל את השווקים בסוף השבוע כשפיטר את נגיד הבנק המרכזי מוראט צ'טינקאיה.

 

"הבעיה היא שסיבוב פרסה בחזרה למדיניות טובה, טומנת בחובה עלויות פוליטיות גבוהות", הוסיף דן. "ככל שארדואן מתעכב יותר בקבלת ההחלטות כך העלות גדלה, ומסיבה זו פוליטיקאים שבוחרים במדיניות לא אורתודוכסית כמעט ולא משנים כיוון, מה שכמעט תמיד מוביל למשבר".

נשיא טורקיה רג נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן | צילום: בלומברג נשיא טורקיה רג

בינתיים בכירים בממשלה הטורקית מכחישים כי בכוונת הממשלה להטיל הגבלות הון, והדגישו כי ימשיכו לשמור על עקרונות השוק החופשי.

לפי דן, הידרדרות של מדינות הנמצאות במצב הדומה לזה של טורקיה לרוב מתאפיינת במדיניות כלכלית גרועה שגובה מחיר פוליטי. הידרדרות זו מובילה לכך שהממשלה תוקפת סימפטומים, כמו אינפלציה, צמיחה איטית, מטבע חלש והאטה בהשקעות - במקום את הבעיות הכלכליות עצמן.

אולם, בכך היא מתעלמת מהבעיות האמיתיות ההולכות ומחמירות, שכוללות מדיניות מוניטארית גרועה, התערבות הולכת וגוברת בשוק מצד הממשלה, כישלון בפיתוח שווקי הון מקומיים, שיעורי חיסכון נמוכים במיוחד ומדיניות השקעות זרה לא טובה.

במקרים כאלה, הממשלה נוטה להאשים קבוצות אחרות במצב כדי לחזק את מעמדה הפוליטי. על רקע זה, הולך וגובר החשש בקרב המשקיעים כי ארדואן ינסה למצוא עוד ועוד שעירים לעזאזל - ככל שמצב הכלכלה יילך ויחמיר.

במקביל המשקיעים בטוריקה מתחילים לנקוט בפעולות כדי להגן על ההון שלהם - מה שמוביל לבריחת הון, ירידה בהשקעות ואסטרטגיות גידור אחרות.

התוצאות הן שהממשלה מתחילה להאשים את הסקטור הפרטי בביצועים הגרועים, ונוקטת בפעולות כדי למנוע מהמשקיעים לבצע את פעולות ההגנה שלהם: היא עושה מאמצים להגבלות הון, הלאמות וביטולי חוזים.

בסופו של דבר, הממשלה מוצאת עצמה ללא מימון, בלי צמיחה או עתיד והכלכלה נקלעת למשבר.

תגיות

107 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה