אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית הפרישה לעובדים הכניסה את מקורות להפסד צילום: אוראל כהן

תוכנית הפרישה לעובדים הכניסה את מקורות להפסד

מקורות סיימה את הרבעון השני של 2019 בהפסד של 240 מיליון שקל. בקפריסין מסתבך מיזם שלה להתפלת מים: תפוקתו הורדה ב־50%

25.08.2019, 08:00 | ליאור גוטמן

חברת המים מקורות סיימה את הרבעון השני של 2019 בהפסד של כ־240 מיליון שקל. כך על פי דו"חות החברה שפורסמו בחמישי האחרון. את הרבעון המקביל ב־2018 סיימה החברה ברווח נקי של כ־45 מיליון שקל, אולם מאז החלה החברה ליישם את תוכנית הפרישה, מה שגרר אותה לרישום חד פעמי של כ־242 מיליון שקל, שהעביר את החברה להפסד רבעוני. על פי הסיכום בין הממשלה להסתדרות הרפורמה המבנית במקורות כוללת פרישה של כ־140 עובדים, ובדו"חות מצוין שיישום התכנית יצא לדרך.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הדוח"ת מקורות אחראית לכ־69% מכלל שוק המים המקומי, וסך הכנסות החברה ממכירת מים ושירותים נוספים הסתכם בכ־1.26 מיליארד שקל, עלייה של כ־11% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הגידול מוסבר בין השאר בעליית תעריפי המים בתחילת השנה. במקורות מחדדים ש"בשלב זה טרם נגבו מלוא החיובים שהופקו", ולכן פוטנציאל ההכנסות צפוי להשתפר בעתיד. עלות הפעלת משק המים הארצי עלתה בכ־7.6% והסתכמה בכ-1.14 מיליארד שקל.

רישום הוצאות הפרישה הוביל להפסד תפעולי של כ־152 מיליון שקל, זאת לעומת רווח תפעולי של כ־58 מיליון שקל ברבעון השני של 2018. כמו כן הוצאות המימון זינקו מכ־112 לכ־161 מיליון שקל ברבעון המדווח. אחת הבשורות המעודדות יחסית בדו"ח הרבעוני היא ההכרזה כי חברת הבת מקורות ייזום, שהקימה ותפעלה את מתקן ההתפלה הכושל של החברה, יצאה מכלל סכנת "עסק חי". המתקן הופעל תחת תקלות מיומו הראשון, מה שהוביל לתביעות הדדיות של מקורות נגד הקבלנים (מנרב וסדטה הספרדית) ולמחיקת רכוש של כ־430 מיליון שקל, והמתקן הועמד למכירה מיידית.

מנכ"ל מקורות אלי כהן. "החברה פועלת בהתאם לרפורמה", צילום: אוראל כהן מנכ"ל מקורות אלי כהן. "החברה פועלת בהתאם לרפורמה" | צילום: אוראל כהן מנכ"ל מקורות אלי כהן. "החברה פועלת בהתאם לרפורמה", צילום: אוראל כהן

בדו"ח הנוכחי מדווחת החברה שעדיין "קיימים סיכונים בתפעול המתקן ועמידתו בדרישות ובתקנות שונות", אולם היא גיבשה "תוכנית חירום שנועדה לאפשר לה לצמצם את הסיכונים הרגולטוריים שהשאיר אחריו קבלן ההקמה". עוד מדווח שלמקורות ייזום עודף בגירעון החוזר של כ־45 מיליון שקל לעומת התחייבויות חוץ מאזניות של כ־299 מיליון שקל, כולל חוב לבנק מזרחי של כ־30.5 מיליון שקל. מקורות מחדדת שהיא נתנה ערבות לפירעון החובות.

במקביל, החברה ביטלה את פרויקט מתקן טיהור השפכים בנבי מוסא צפונית לים המלח. אך מיזם המים בקפריסין הסתבך: זה מתקן התפלה שהוקם ושודרג בעשור האחרון, לגביו מדווחת מקורות שבאפריל ,קיבל המיזם הנחיה מרשות המים בקפריסין להפעיל את המתקן בתפוקה של 50%". עוד אומרים שם ש"קיימים ספקות משמעותיים להמשך פעילות המיזם כעסק חי, הואיל ולמיזם נצבר הפסד בתקופה של 6 חודשים שהסתיימה ביום 30 ביוני 2019 בסך כ־26 אלפי יורו".

מקורות מחדדת שלמיזם "גירעון בהון של כ־12 מיליון יורו וכן גירעון בהון החוזר בהיקף של כ־30 מיליון יורו". בחברה מסכמים שבעלי המניות, מתוכם חצי בידי חברת הבת מקורות ייזום, אישרו שהחוב "לא יועמד לפירעון כל זמן שאין למיזם זה אמצעים כספיים מספיקים שיאפשרו את המשך פעילותו כעסק חי. מקורות מסכמת שההשפעה האפשרית בשרשור מחברות הבת שהיו מעורבות במיזם תגיע לכ־217 מיליון שקל, אולם לדעת החברה "אין בסכום הנ"ל משום פגיעה ביכולתה של החברה לפרוע את התחייבויותיה".

לדברי מנכ"ל מקורות אלי כהן: "מקורות פועלת להמשך מימוש התחייבותה כזרוע הביצוע של המדינה במשק המים תוך שמירה על חוזקה ואיתנותה הפיננסית. מקורות מבצעת את הנדרש ממנה בהתאם להחלטת הממשלה על הרפורמה בחברה לרבות התייעלות, הנפקת אג"ח סחיר והגדלת ההשקעות במשק המים".

תגיות