אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר מקדם מכירה של 50% מבנק יהב בכ־800 מיליון שקל צילומים: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

האוצר מקדם מכירה של 50% מבנק יהב בכ־800 מיליון שקל

מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט שלח מכתב לאריאל יעקובי, יו"ר דירקטוריון הבנק ויו"ר הסתדרות עובדי המדינה, שבו ביקש להעלות לדיון את המכירה; המדינה מחזיקה במניות יחד עם ההסתדרות. המועמד העיקרי לרכישה: מזרחי טפחות, שמחזיק ב־50% מבנק יהב

25.02.2020, 06:56 | גולן חזני

ההסתדרות מוכנה לדון במכירה: משרד האוצר החל במהלך למכירת 50% ממניות בנק יהב. הבעלות בבנק יהב מוחזקת בידי בנק מזרחי טפחות (50%) והחברה למפעלי כלכלה ותרבות לעובדי המדינה (50%), שמוחזקת בחלקים שווים בידי המדינה וההסתדרות. מכירת האחזקות של החברה למפעלי כלכלה ותרבות תניב מאות מיליוני שקלים לכל אחד מהצדדים, במידה שיחליט להשתמש בתמורה כדיבידנד. בנק מזרחי טפחות הוא המועמד העיקרי לרכוש את המניות שיימכרו, ואם לא, הן יימכרו לגוף אחר. בכל מקרה, הנפקת המניות לא עומדת על הפרק.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט שלח בשבוע שעבר מכתב לאריאל יעקובי, יו"ר דירקטוריון בנק יהב, שמשמש גם כיו"ר הסתדרות עובדי המדינה, שבו ביקש להעלות לדיון בישיבת הדירקטוריון הקרובה את נושא מכירת האחזקות בבנק וכן "בחינת חלופות להשקעת תמורת המכירה ובהתאמה הגדלת התקציב לרווחת עובדי המדינה וגימלאיה". גורמים באוצר טענו כי נעשתה פנייה להסתדרות, והיא מוכנה לקיים דיון במכירת מניות יהב.

מימין: אלדד פרשר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אריאל יעקובי יו"ר דירקטוריון בנק יהב, וינקי קוינט מנהל רשות , צילומים: עמית שעל מימין: אלדד פרשר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אריאל יעקובי יו"ר דירקטוריון בנק יהב, וינקי קוינט מנהל רשות | צילומים: עמית שעל מימין: אלדד פרשר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אריאל יעקובי יו"ר דירקטוריון בנק יהב, וינקי קוינט מנהל רשות , צילומים: עמית שעל

"אחזקת החברה בבנק יהב אינה תורמת למטרותיה"

נראה כי המהלך הוא חלק מכוונה של רשות החברות הממשלתיות ומשרד האוצר לצאת לגמרי מהאחזקה בחברה למפעלי כלכלה ותרבות. מלבד האחזקה בבנק יהב, בידי החברה גם נדל"ן. לגבי נכסים אלו צפוי להתקיים דיון מול ההסתדרות למכירתם.

במכתבו ליעקובי ציין עוד קוינט כי "עמדת רשות החברות היא שאחזקת החברה למפעלי כלכלה ותרבות בבנק יהב איננה תורמת לקידום המטרות שלשמן נוסדה". קוינט הזכיר כי החברה נועדה "לייסד, להקים ולנהל בתי אירוח, מזנונים, צרכניות, מפעלי תרבות וקרנות להלוואות וכן כל מפעל אחר למתן עזרה וסעד לעובדים בשירות המדינה ומשפחותיהם. בין היתר, בשל אובדן כושר עבודתם, מחלתם או מותם". קוינט גורס כי אף ששווי הבנק עומד על מאות מיליוני שקלים (הציטוט מהמכתב, בפועל נראה שבנק יהב שווה יותר ממיליארד שקל — ג"ח), הבנק לא חילק דיבידנדים יותר מעשר שנים, ורק במרץ 2019 הכריז על חלקות דיבידנד של 10 מיליון שקל לבעלי המניות, שממנו תקבל החברה למפעלי כלכלה ותרבות 5 מיליון שקל.

שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, פוטר לפני המכירה, צילום: יריב כץ שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, פוטר לפני המכירה | צילום: יריב כץ שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, פוטר לפני המכירה, צילום: יריב כץ

לדבריו, "השקעה של החברה בנכס אחד, לא נזיל, איננה השקעה סבירה. בנוסף, בנק יהב נותן היום שירות לכלל הציבור והזיכיון למתן שירותים בנקאיים לעובדי המדינה איננו מובטח רק לבנק יהב, ולכן אין כל יתרון לעובדי המדינה מעצם האחזקה של החברה בבנק יהב". קוינט כותב עוד כי "כי חובה על החברה להכין ניתוח יסודי של החלופות השונות באשר לכדאיות המשך האחזקה במניות הבנק".

מזרחי טפחות ימזג לתוכו עוד בנק מלבד אגוד?

עד להתנעת הליך המכירה, במיוחד בעת כהונת ממשלת מעבר וערב בחירות, צפויים עוד מהלכים שונים. כאמור, המועמד הבולט לרכישת המניות הוא מזרחי טפחות שנמצא בהליכי מיזוג לתוכו של בנק אגוד. לגופים שאינם בנקים קשה עד בלתי אפשרי לקבל היתר שליטה בבנק, נוכח הרגולציה הנוקשה של המפקח על הבנקים. בנק יהב היה בעבר הבנק של עובדי המדינה והעניק להם הטבות משמעותיות. ב־2007 זכה בנק דיסקונט במכרז לקבלת סבסוד ממשרד האוצר למתן הטבות בנקאיות לעובדי מדינה. בניסיון לשמר את הלקוחות, החליט בנק יהב לסבסד מאז בעצמו את ההטבות לעובדי המדינה. כיום מרבית לקוחותיו של הבנק הם עדיין עובדי המדינה, אך הוא פונה לכלל ציבור השכירים בישראל.

הונו העצמי של בנק יהב עומד על כ־1.5 מיליארד שקל, כך שעבור מחצית המניות ניתן לקבל 700־800 מיליון שקל. בנק יהב הוא בנק רווחי, שפועל במתכונת רזה. בתשעת החודשים הראשונים של 2019 רשם הבנק רווח נקי של 123.1 מיליון שקל לעומת רווח של 98.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2018 - זינוק של 24.6%. התשואה להון של בנק יהב בתשעת החודשים הראשונים הגיעה ל־11.4% לעומת 10.1% בתקופה המקבילה. יצוין כי ב־2014 נעשה ניסיון למהלך דומה למכירת המניות בבנק יהב, אולם המהלך לא הבשיל. זאת מאחר ששר האוצר דאז יאיר לפיד, שהיה מיוזמי המהלך, פוטר מתפקידו בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו בסוף 2014, עוד לפני שהמכירה נכנסה לשלב המעשי.

תגיות