אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת הפעלת תחנת הכוח: עמוס לסקר רוצה 16% מתחנת באר טוביה צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

לקראת הפעלת תחנת הכוח: עמוס לסקר רוצה 16% מתחנת באר טוביה

קרן ארץ ישראל, בניהול המנכ"ל לשעבר של חברת החשמל, הציעה לבעלי מניות איזראל פאוור מנג'מנט 168 מיליון שקל תמורת אחזקתם בתחנת הכוח

19.07.2020, 06:44 | גולן חזני

תחנת הכוח הגדולה IPM בבאר טוביה מתקרבת להפעלה, שצפויה ברבעון הרביעי של השנה — וההתקדמות מביאה לפתחם של בעלי המניות הצעות לרכישת חלקם.

חברת גלובל פאוור, בשליטת אהוד בן שך וניסן כספי, דיווחה ביום חמישי כי כמה מבעלי המניות בחברת איזראל פאוור מנג'מנט 3000, שמחזיקה ב־16% ממניות IPM באר טוביה, קיבלו הצעה לרכישת מניותיהם תמורת 10.5 מיליון שקל לכל 1% ממניות תחנת הכוח.

קראו עוד בכלכליסט

גלובל פאוור אינה מציינת את זהות הגורם המציע, אולם לכלכליסט נודע כי מדובר בקרן ארץ ישראל של עמוס לסקר, בעבר מנכ"ל חברת החשמל. הקרן מנסה כבר כמה חודשים לבצע עסקה ראשונה, ואף נכשלה לפני כחודשיים במגעים שניהלה לרכישת תמלוגי כריש ותנין מקבוצת דלק תמורת כ־300 מיליון שקל. דלק העדיפה לבצע את העסקה עם קרן נוי תמורת 318 מיליון שקל.

לחברה חוב של 52 מיליון שקל על מימון הבנייה

ההצעה של קרן ארץ ישראל משקפת לתחנת הכוח בבאר טוביה שווי של 1.05 מיליארד שקל, אולם שווי זה אינו כולל חוב של 52 מיליון שקל שאיזראל פאוור מנג'מנט 3000 לקחה למימון בנייתה. ההצעה לכלל בעלי המניות של החברה היא 168 מיליון שקל, ובתוספת החוב תשלם, למעשה, קרן ארץ ישראל 210 מיליון שקל. סכום זה משקף לתחנת הכוח שווי אף גבוה יותר של 1.3 מיליארד שקל.

תחנת הכוח בבאר טוביה, צילום: באדיבות IPM תחנת הכוח בבאר טוביה | צילום: באדיבות IPM תחנת הכוח בבאר טוביה, צילום: באדיבות IPM

איזראל פאוור מנג'מנט 3000 מוחזקת בידי שבעה בעלי מניות: גלובל פאוור שבשליטת אהוד בן שך וניסן כספי, שיקגו פאוור שבשליטת מייקל מונלייט האמריקאי, גיל בארי; מוריס סבאג; יהודה רווח; יואב סרנה; והח"כ לשעבר חגי מירום. חמישה מבעלי המניות כבר חתמו על מזכר הבנות למכירת מניותיהם, ושניים מהם —, סבאג וגלובל פאוור — טרם החליטו על כך, אולם ההערכות הן שישיבו בחיוב. גלובל פאוור עצמה טוענת לזכות סירוב ראשונה על המניות הנמכרות, שתאפשר לה לרכוש את מניות שותפיה. החברה מחזיקה ב־15.3% ממניות איזראל פאוור מנג'מנט 3000, שמשקפות כ־1% ממניות תחנת הכוח.

מימין: עמוס לסקר ו הוד בן שך, מבעלי המניות של תחנת הכוח בבאר טוביה, צילום: עמית שעל מימין: עמוס לסקר ו הוד בן שך, מבעלי המניות של תחנת הכוח בבאר טוביה | צילום: עמית שעל מימין: עמוס לסקר ו הוד בן שך, מבעלי המניות של תחנת הכוח בבאר טוביה, צילום: עמית שעל

ב־84% הנותרים של תחנת הכוח מחזיקה חברת טריפל־אם, שבעלי המניות שלה הם גלובל פאוור עצמה, קרן נוי ולאומי פרטנרס, עם 10% כל אחת, קרן יסודות של יצחק מירילשוילי, בנו של מיכו מירילשוילי, המיליארדר יוצא גרוזיה שמחזיק בערוץ 20 (14.5%), וכן אלון רבוע כחול של מוטי בן־משה (14.5%).

משה טרי ומוטי פרידמן מכרו תמורת 90 מיליון שקל

יזמי התחנה היו אברהם נניקשוילי, יו"ר חברת החשמל לשעבר מוטי פרידמן ויו"ר רשות ני"ע לשעבר משה טרי. בפברואר 2019 מכרו טרי ופרידמן את חלקם בתחנה (20%) תמורת 90 מיליון שקל, ששיקופו לה אז שווי של 450 מיליון שקל. המניות נמכרו לשותפיהם בחברת טריפל־אם, שניצלו את זכות הסירוב לעסקה, שאותה הציעה קרן נוי.

טרי, פרידמן ונניקשוילי נכנסו לפרויקט ב־2011 בעקבות החלטת קבוצת שיכון ובינוי — אז בשליטת שרי אריסון — למכור את חלקה. בהמשך הובילה הסתבכותו של נניקשוילי בחשד לעבירות פליליות, שבהן הורשע בינתיים, ליציאתו מהשותפות ולסכסוך בין טרי ופרידמן לבין בעלי השליטה החדשים. נניקשוילי פעל למכירת אחזקותיו בתחנת הכוח בדרישת המדינה, וסיכם על עסקה עם איש עסקים אמיד ממוסקבה, טימור בן יהודה. אולם המדינה החליטה שלא לאשר את העסקה, ולנעלי בן יהודה נכנסה ג'י.פי גלובל, שהכניסה גם את קרן נוי ולאומי פרטנרס לפרויקט.

לכשתושלם הקמתה, תהיה תחנת הכוח בבאר טוביה בהספק של 451-430 מגה־ואט ובהקמתה הושקעו כ־2 מיליארד שקל. התחנה, בהקמת חברת סימנס, תעמיד זמינות קבועה של 85% מכושר הייצור שלה לרשת החשמל, ואת היתרה תמכור ללקוחותיה הפרטיים באמצעות רשת החשמל.

תגיות