אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היפנים מבלים בדיסנילנד, הכלכלה מתרחבת וגם התחלואה צילום: אי פי איי

היפנים מבלים בדיסנילנד, הכלכלה מתרחבת וגם התחלואה

אחרי שלושה רבעונים של התכווצות, התמ"ג היפני התרחב ב־5% ברבעון השלישי גם בזכות סובסידיות ממשלתיות לעידוד תיירות הפנים ששלחו את המקומיים לפארקי השעשועים. למרות גל שלישי של המגפה, יפן נחושה לשמור את הכלכלה פתוחה

16.11.2020, 20:12 | עדי ברק

ממשלת יפן הציגה היום (ב') את נתוני צמיחת התמ"ג לרבעון השלישי שעמדו על 5% ושמו קץ לשלושה רבעונים רצופים של התכווצות בכלכלה השלישית בגודלה בעולם. מדובר בהישג גבוה מצמיחה של 4.4% שחזו כלכלנים, ואנליסטים צופים כי ההתאוששות תימשך גם ברבעון האחרון של השנה.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ניתוח של חברת המחקר אוקספורד אקונומיקס, התוצאות החיוביות נרשמו על רקע עלייה של 4.7% בצריכת משקי הבית לעומת הרבעון הקודם, שבמהלכו הוטלו ביפן סגרים וולונטריים. גם עודף היצוא התרחב ב־2.9 נקודות אחוז לאור התאוששות הביקושים מחו"ל. הצריכה הממשלתית והשקעותיה גדלו ב־2.2% וב־0.4%, בהתאמה, בהשוואה לרבעון השני.

פארק דיסני בטוקיו, בספטמבר. יפן משדרגת את שיטות המעקב אחרי התפרצויות, צילום: אי פי איי פארק דיסני בטוקיו, בספטמבר. יפן משדרגת את שיטות המעקב אחרי התפרצויות | צילום: אי פי איי פארק דיסני בטוקיו, בספטמבר. יפן משדרגת את שיטות המעקב אחרי התפרצויות, צילום: אי פי איי

הצמיחה היפנית תואמת את המגמה האזורית. גם כלכלות דרום קוריאה וטייוואן, שהתכווצו ברבעון השני, רשמו ברבעון השלישי צמיחה של 1.9% ו־3.3%, בהתאמה. התמ"ג הסיני זינק ב־4.9% באותה התקופה, לאחר עלייה של 3.2% ברבעון השני. מנגד, כלכלת האיחוד האירופי התכווצה ברבעון השלישי ב־4.3%, לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

25.2 מיליון תיירי פנים

אלא שעל החגיגה היפנית מעיבה עובדה אחת: בשבוע החולף מתרבות ההתראות מפני גל שלישי של מגפת הקורונה במדינה. ביום שבת דווחו 1,737 מקרים חדשים, זינוק חד מ־899 החולים המאומתים שהתגלו ביום רביעי שעבר, ושיא שלא נרשם מאז אוגוסט, אז היתה יפן בשיאו של הגל השני. יו"ר איגוד הרופאים של יפן, טושיו נקגאווה, הזהיר כי העלייה שנרשמה בימים האחרונים במספר חולי הקורונה "נחשבת כגל שלישי" והפציר בממשלה לנקוט בצעדי מנע בכדי לעצור את התפשטות הנגיף.

עם זאת, בראיון ל"פייננשל טיימס", טען יו"ר הוועדה הממשלתית לענייני קורונה, ד"ר שיגרו אומי, כי יפן נחושה לשמור על כלכלתה פתוחה, על אף העלייה בתחלואה.

גם הקמפיין הממשלתי Go To Travel, שנועד לעודד תיירות פנים, צפוי להימשך. במסגרת הקמפיין שהושק בשלהי יולי ומתוכנן להימשך עד 31 בינואר 2021, הזרימה הממשלה היפנית 1.7 טריליון ין (16 מיליארד דולר) לסבסוד שהייה במלונות, תחבורה, מסעדות, שופינג ואטרקציות תיירותיות. בחודשיים הראשונים למיזם סבסדה הממשלה היפנית 25.2 מיליון תיירי פנים.

מרבית העלייה בתחלואה נרשמה בבירה טוקיו כמו גם באוסקה ובערים גדולות נוספות. גם בהוקאידו, האי הצפוני ביותר של יפן ויעד תיירותי פופולרי, זינק מספר החולים המאומתים. לאור זאת, מזכיר הקבינט קצונובו קאטו העלה את האפשרות שהאי יוחרג מ־Go To Travel, אך ראש ממשלת יפן יושיהדה סוגה הבהיר כי "אין כוונה להחריג את הוקאידו מהתוכנית".

"אנחנו עוקבים אחרי המצב ונמשיך להפעיל את הקמפיין, תוך התחשבות בדעות המומחים", אמר בישיבה עם בכירי מפלגת השלטון. על פי דיווחי התקשורת המקומית, בשלהי אוקטובר דנה הממשלה באפשרות הארכת מימון הקמפיין עד אחרי עונת החגים הבאה, באביב 2021.

בינתיים מקפידים תושבי יפן לנצל את התמריצים הממשלתיים והיעדר מגבלות התנועה, ופוקדים בהמוניהם את אתרי התיירות המקומיים. באוסקה משתרכים תורים ארוכים בכניסה לפארק יוניברסל סטודיוז יפן וכך גם בדיסנילנד טוקיו, שפתח את שעריו ב־1 ביולי לאחר יותר מארבעה חודשים בהם היה סגור למבקרים. "כשקניתי את הכרטיס לפני חודש חשבתי שמספר החולים יקטן", סיפרה ל"ג'פאן טיימס" נערה בת 17 שהגיעה עם חברתה לפארק השעשועים. "אני מודאגת במידה מסוימת".

בהתמודדותה עם מגפת הקורונה עד כה העדיפה הממשלה היפנית לנקוט בגישה מתירנית באופן יחסי. הסגר שהיה בתוקף במהלך אפריל ובמאי כלל הנחיה לחנויות, מסעדות ואתרי התקהלות נוספים לסגור את שעריהם בחלק משעות הפעילות, אך ללא אכיפה קפדנית. תחת זאת הדגיש הממשל את חשיבות עטיית המסכות והקפדה על הימנעות ממקומות סגורים או צפופים כמו גם שמירה על מרחק.

כעת, יפן משדרגת את שיטות המעקב והחקירות האפידמיולוגיות במטרה לזהות את מקור ההדבקה ולמנוע הדבקות המוניות, זאת במקום לנסות ולאתר את האנשים שהיו בקרבת חולה חדש שהתגלה.

שיטות אלה הוכחו כיעילות מאוד, ובהתאם, מומחים באירופה ובארה"ב לומדים אותן כדי ליישמן גם במערב. "זה היה מאיר עיניים", סיפר לסוכנות בלומברג קיי.ג'יי סיונג, מומחה למחלות מדבקות ממסצ'וסטס שאימץ את השיטה בעקבות סמינר של מדענים יפנים שבו השתתף. "אפשר לגלות ככה הרבה יותר מקרים, ביעילות הרבה יותר גבוהה", סיכם.

באי האולימפיאדה יחוסנו

בתוך כך, רשת בי.בי.סי דיווחה כי יו"ר הוועדה האולימפית הבינלאומית (IOC) תומאס בך טען כי הוא "בטוח מאוד" שהמשחקים האולימפיים שיתקיימו בשנה הבאה יוכלו להיערך בנוכחות קהל. בצל המגפה, האולימפיאדה שהיתה מתוכננת להתקיים בטוקיו ביולי האחרון, בהשתתפות למעלה מ־11 אלף ספורטאים מ־200 מדינות נדחתה ליולי 2021.

על רקע ההתקדמות שנרשמה בימים האחרונים בחזית העולמית למציאת חיסון לנגיף הקורונה, הוסיף בך כי ה־IOC תנקוט ב"מירב המאמצים" כדי להבטיח שהאוהדים שיגיעו לצפות בתחרויות יהיו מחוסנים לפני הגעתם. גם שר האולימפיאדה היפני סייקו האשימוטו טען כי ארוע הספורט הגדול בעולם חייב להתקיים בשנה הבאה "בכל מחיר".

תגיות