אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

"אנחנו קרובים לתקרת הזכוכית של מחירי הדירות - בסוף רק עשירים יוכלו לקנות"

את הדברים אמר ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, בשיחה עם עורך הנדל"ן של כלכליסט דרור מרמור בוועידת התחזיות. לדברי סרוגו, ירידה בהיקף שיווקי הקרקעות הובילה לזינוק במחיריהן במרכז הארץ, אך הקבלנים אינם מרוצים מכך ומבינים שהציבור עלול להתקשות לרכוש דירות בעתיד

07.03.2021, 12:42 | דותן לוי

למרות הזנחת שוק הדיור על ידי הממשלה הנוכחית, והצפי להמשך עליית מחירי הדירות, ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, אומר בשיחה שקיים איתו עורך הנדל"ן של כלכליסט דרור מרמור בוועידת התחזיות, כי הוא ושאר הקבלנים לא מחייכים בימים אלה - וסבורים כי הענף נמצא בנקודה בעייתית. "גם אנחנו מעריכים שלא ייתכן שמחירי הדירות יעלו בלי הפסקה ואנשים ימשיכו לקנות, יש תקרת זכוכית. לפני הקורונה הכלכלה צמחה, היום יש משבר כלכלי ובסוף יגיע מצב שבו רק עשירים יכולים לרכוש דירות", אמר.

קראו עוד בכלכליסט

לפי סרוגו, בעקבות ההזנחה של הממשלה והיעדר התקציב, מחירי הקרקעות זינקו, חברות הבנייה שצריכות להמשיך ולהתגלגל כדי לספק תעסוקה לעובדים שלהן מחפשות קרקעות בנרות, ומסיבה זו במכרזים האחרונים שפורסמו באזור רמת השרון ורמת גן המחירים זינקו. "ברמת השרון הדירות יימכרו במחירים של ת"א, וזה לא טוב לנו. אנחנו יודעים שגם תשומות הבנייה עלו כי אין משאבים בישראל, ולכן הרווחים שלנו לא גדלים ואנחנו לא מחייכים".

כשמסתכלים על תקופת הקורונה ניתן לומר שבתחום המגורים היא הייתה בוננזה?

"תלוי איך מסתכלים על זה. בהיבט של הביקושים זה אכן כך, בקורונה נוצר מצב שנותרו ביקושים איתנים וזה רק מחזק את מה שאנחנו אומרים - שקורת גג זה מוצר נדרש, זה הכרחי".

בסופו של דבר כוח הקנייה שלנו מוגבל. יש ישראלים שמסתכלים על המחירים ואומרים איפה הם ואיפה אנחנו?

"בגלל המחסור בעובדים, בשיווקי קרקעות ועצירה כמעט מוחלטת של ההתחדשות העירונית ברשויות המקומיות, הקטנו בצורה משמעותית את התחלות הבנייה שירדו ל-25 אלף יחידות דיור, וזה רק החריף את הבעיה של משבר הדיור".

ראול סרוגו, צילום: כפיר סיון ראול סרוגו | צילום: כפיר סיון ראול סרוגו, צילום: כפיר סיון

זה אומר שחוסר תפקוד של הממשלה בתקופה זו יגרום לבעיה רצינית בהמשך?

"נכון מאד, המשבר השלטוני התחיל כבר לפני הקורונה. אין יציבות שלטונית, לא מעבירים תקציב - ובתוך התקציב לא מעבירים חוקי הסדרים, בתוכו יש רפורמות שמטרתן להסדיר כשלונות בתחום הדיור. יש רבים שהלינו על דרכו של משה כחלון כשר האוצר, אבל הוא פעל נכון כשריכז את כל הגופים הנוגעים לנדל"ן תחת קורת גג אחת - וזה עבד, קידמו דברים. נכון שהוא הלך לכיוון של מחיר למשתכן, שלא הצליח לפתור את משבר הדיור אבל נתן מענה לדיור לצעירים. אני קורא לכל ראשי המפלגות לשים את הדיור בראש מעיניהם. איילת שקד העלתה את הנושא, אבל זה חייב לבוא לידי ביטוי בהסכם הקואליציוני. אני מצפה שתהיה תוכנית דיור סדורה בתוך ההסכמים הקואלציונים ושירכזו את כל הסמכויות במשרד אחד".

דיברת על כלכלה והיצע. האם יכול להיות מצב בו מסבים משרדים למגורים?

"שוק המשרדים והמסחר נמצא כרגע במשבר, אנשים התרגלו לעבוד מהבית, כרגע אין מחסור במשרדים ולדעתי תהיה הפוגה בהקמה של פרויקטים חדשים. אני חושב שבהמשך יתאפשר להסב משרדים למגורים במידה מסוימת, יש בעיה עם הארנונה וחייבים לבצע שם רפורמה כדי שהרשויות המקומיות לא יפסידו כסף על מגורים. אישרו כמות אדירה של אזורי תעסוקה וזה לא יוצא לפועל כי אין לזה היתכנות כלכלית. גם הרשויות חייבות להבין שחייבים עירוב שימושים כמו מתחם האלף בראשון לציון, וזה יוציא את המשרדים האלה לפועל".

תגיות