רשות החדשנות לאוצר: להחזיר את תיקוני המס לתעשיית ההייטק לחוק ההסדרים
ברשות חוששים שהוצאת התיקונים מהחוק תעצור את התקדמות החקיקה - המהותית, להערכתם, להתפתחות התעשייה. התיקונים כוללים את חוק האנג'לים, הסרת עיוות מיסוי על לקיחת חוב ועידוד רכישה של חברות זרות באמצעות החברה הישראלית במקום חברות הבת
רשות החדשנות הובילה שורה של תיקונים בחוקי מס הקשורים לתעשיית ההייטק, שהיו אמורים להיכלל בחוק ההסדרים - ולקראת סגירתו הסופית של החוק נשמטו ממנו ועברו לחקיקה. במכתב שהגיע לידי כלכליסט, עליו חתום מנכ"ל הרשות דרור בין, הוא פונה לשר האוצר ולבכירי המשרד ומביע חשש שהזינוק של תעשיית ההייטק הישראלית ייעצר ללא תיקונים אלו.
קראו עוד בכלכליסט:
ברשות חוששים שהוצאת התיקונים מחוק ההסדרים תעצור את התקדמות החקיקה, המהותית, להערכתם, להתפתחות התעשיה. התיקונים כוללים את חוק האנג'לים, הסרת עיוות מיסוי על לקיחת חוב ועידוד רכישה של חברות זרות באמצעות החברה הישראלית במקום חברות הבת.
גיוסי הענק בשנה האחרונה הפכו את חלק מהחברות הישראליות מנרכשות לרוכשות, אבל בשל עיוותי המס הקיימים כיום רבות מהן נאלצות לרכוש חברות אחרות באמצעות חברות הבת בחו"ל, או לבצע מהלך שלמעשה מעלים את היישות המקומית מבחינת מיסוי. במכתב נאמר ש"השינוי המוצע במדיניות המס ימנע ממדינת המקור של הצדדים לעסקה לעוות את השיקולים העסקיים של החברה הישראלית ולהשפיע על מבנה החברה הממוזגת בתום הרכישה. ככלל, השינוי המוצע במדיניות נועד לעודד רכישה של חברות זרות על ידי ישויות ישראליות, בהינתן ריכוז של ה-IP בישראל, השארה ואף הרחבה של הפעילות הקיימת בארץ כחברות ישראליות המעסיקות עובדים ישראלים רבים ומשלמות מיסים בהיקפים משמעותיים בהווה וגם בעתיד".
עיוות נוסף אותו מבקשת הרשות לתקן נוגע לעולם החוב. לפי הרשות, חברות ישראליות המבקשות לרכוש כיום חברות אחרות, לוקחות חוב בחו"ל דרך החברות הבנות שלהן בגלל המס הקיים על ריבית שנלקחת בחו"ל. ביטול הריבית יאפשר להן לקחת את החוב בישראל.
עיוות שלישי הוא חוק האנג'לים. אנג'לים הם כיום כל אותם משקיעים פרטיים אשר משקיעים בחברות ויזמים בשלבים הכי מוקדמים שלהם, ולמעשה לוקחים את הסיכון הגדול ביותר. כיום נאלצים האנג'לים לשלם את המס על ההשקעה בעת ההשקעה, והתיקון המתבקש היה לדחות את אירוע המס וליצור מסלול חדש אשר ייתן הקלות לאותם משקיעים שמוכנים לסכן את כספם בשלב מוקדם.
בתגובה לדברים אמר לכלכליסט מנכ"ל רשות החדשנות, דרור בין, שאין כאן העדפה מתקנת להייטק, אלא להיפך - מדובר בהטבה למדינה. "תיקונים אלה יכולים להביא הרבה כסף לישראל, ואף לדאוג לכך שהרבה חברות ישראליות יקומו ויתפתחו כישראליות ולא יצטרכו לחפש פתרונות יצירתיים לרכישה של חברות אחרות", כך בין.
בהתייחסו לחוק האנג'לים אמר בין שמדובר בהטבה מאוד חשובה, בעיקר בימים אלה בהם יש הרבה פחות השקעות בחברות צעירות וחדשות, ועיקר ההשקעות הולכות לחברות מבוססות וותיקות.
שרת המדע החדשנות והטכנולוגיה אורית פרקש הכהן אומרת בשיחה עם כלכליסט כי: "זה לא מאבק רק של רשות החדשנות אלא גם מאבק שלי ואני תומכת בכל מה שנכתב בו. דיברתי עם ראש הממשלה ושר האוצר שבכל מקרה סעיפים אלה יקודמו כחוק של משרד האוצר. יש הסכמה על סעיפים אלו ויש חשיבות רבה לדברים האלו והוא יקודם בהסכמת ראש הממשלה ושר האוצר במקביל לחוק ההסדרים".
יו"ר איגוד ההייטק, מריאן כהן, פנה לשר האוצר אביגדור ליברמן: "יש להשיב את תיקוני המס לתעשיית ההייטק לחוק ההסדרים – ישראל תאבד רלוונטית בצניחה חופשית בזירה הבינלאומית אילו זה לא יקרה. עסקאות וכסף רב יברח מישראל. משמעות אי-הכנסת התיקון לחוק ההסדרים הינה שינוי בשיקולים העסקיים של חברות כך שיפעלו דרך חברות זרות ו/או חברות בנות, כשעסקאות עלולות לצאת מישראל למקומות אחרים במקום שהכסף ישמר כאן, בבית".