אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסייה היוונית תשלם לקק"ל פי 2 מהסכם הפשרה שכונת טלביה בירושלים | צילום: עמית שאבי

בלעדי

הכנסייה היוונית תשלם לקק"ל פי 2 מהסכם הפשרה

תפצה את קק”ל ב־13 מיליון דולר, לאחר שהמו”מ להתפשר על חצי מהסכום התפוצץ. ב־2000 נפלה קק”ל לתרמית הנוגעת לקרקע שחכרה מהכנסייה

22.12.2021, 06:30 | אמיתי גזית

הכנסייה היוונית אורתודוקסית תשלם לקק"ל פיצויים בגובה 13 מיליון דולר, כך נקבע בפסק דין יוצא דופן של שופט בית המשפט המחוזי משה בר־עם. פסק הדין הזה יותר מהכפיל את הפיצוי שהכנסייה היתה אמורה לשלם בהסכם פשרה עם קק”ל (5.5 מיליון דולר), בנוגע לחכירת 520 דונם בירושלים בשכונות טלביה וניות. המו”מ בין הצדדים התפוצץ לפני שבועיים. 

קראו עוד בכלכליסט:

פסק הדין הוא גם בשורה משמחת ל־1,100 בעלי הדירות כי בניגוד להסכם הפשרה שהיה אמור להיחתם, הוא אינו מחייב את קק"ל למחוק הערות אזהרה שנרשמו לטובתה על המגרשים בהם בנויות הדירות. הערות האזהרה פועלות לטובת בעלי הדירות, שנמצאים בסכנת פינוי על ידי יזמים שרכשו את השטח. 

פסק הדין הזה הוא התפתחות נוספת בפרשה שהתפוצצה בשנת 2000, אך שורשיה בשנות ה־50 של המאה הקודמת — אז חכרה קק"ל מהכנסייה היוונית אורתודוקסית 520 דונם בשלושה הסכמים נפרדים, שיפקעו בשנים 2050–2052. לקק"ל שמורה הזכות להאריך את חוזי החכירה, וסכום המשך החכירה היה אמור להיקבע במשא ומתן. על האדמות האלה נבנו בנייני מגורים ומוסדות ציבור, ובעלי הדירות הם חוכרי משנה של קק”ל.

הפטריארך תיאופילוס השלישי מירושלים. ברגע האחרון נמנע מחתימה על ההסכם, צילום: אלכס קולומויסקי הפטריארך תיאופילוס השלישי מירושלים. ברגע האחרון נמנע מחתימה על ההסכם | צילום: אלכס קולומויסקי הפטריארך תיאופילוס השלישי מירושלים. ברגע האחרון נמנע מחתימה על ההסכם, צילום: אלכס קולומויסקי

בשנת 2000 טען המתווך יעקב רבינוביץ, שפעל בסיוע אדם בשם דוד מורגנשטיין, כי תמורת דמי תיווך של 20 מיליון דולר יצליח להאריך את חוזה החכירה של קק"ל במתחם במאות שנים, וקק"ל העבירה לרבינוביץ את הסכום. לאחר מכן התברר כי מדובר בחוזה פיקטיבי, והוא בוטל בסופו של דבר על ידי בית המשפט. מורגנשטיין ורבינוביץ הורשעו ונשלחו למאסר, מאז קק"ל רודפת אחר הכסף שאיבדה בתרמית, ובין היתר תבעה את הכנסייה היוונית אורתודוקסית. בשנים 2007־2008 נרקם הסכם פשרה שלפיו הכנסייה תפצה את קק"ל ב־13 מיליון דולר. אלא שברגע האחרון הפטריארך נמנע מחתימה על ההסכם, ומאז טוען כי אינו מחויב לו.

לאורך השנים קק"ל המשיכה לדרוש את תשלום הפיצוי במלואו על אף היעדר החתימה של הפטריארך. באמצעות עורכי הדין ירון אלחנני, עמוס גורן, רועי דלח ועדן פוליטי ממשרד מיתר, קק"ל טענה שהימנעות מחתימה על הסכם שכל מסמכיו ופרטיו כבר סוכמו וגובשו מהווה הפרה של חובת תום הלב, אשר בשלב המתקדם שאליו הגיע המשא ומתן מצדיקה לאכוף את ההתחייבות הכספית במלואה על אף היעדר החתימה. 

בית המשפט קיבל את הטענה, ובפסק דין תקדימי חייב את הפטריארכיה לשלם לקק"ל 13 מיליון דולר. "שוכנעתי כי הפטריארכיה פרשה מהמשא ומתן לקראת כריתתו של הסכם הפשרה, ערב חתימתו, בחוסר תום לב", כתב בר־עם. "אשר על כן הנני מחייב את הפטריארכיה לשלם להימנותא (חברה־בת של קק"ל, א"ג) את הסכום שקבעו הצדדים על פי הסכם הפשרה בתוספת ריבית והצמדה כחוק".

שכונת טלביה. בעלי הדירות במקום היא כיצד פסק הדין הזה ישפיע על מעמדם
, צילום: עמית שאבי שכונת טלביה. בעלי הדירות במקום היא כיצד פסק הדין הזה ישפיע על מעמדם | צילום: עמית שאבי שכונת טלביה. בעלי הדירות במקום היא כיצד פסק הדין הזה ישפיע על מעמדם
, צילום: עמית שאבי

השאלה שמסקרנת את בעלי הדירות במקום היא כיצד פסק הדין הזה ישפיע על מעמדם. ב־2016 הכנסייה מכרה את הקרקעות ליזמים פרטיים, שהתאגדו בחברה בשם "ניות קוממיות", שמונהגת על ידי עו”ד נועם בן דוד. בעקבות זאת היזמים נכנסו לנעלי הכנסייה, וכשיפוגו הסכמי החכירה של קק"ל בעוד כ־30 שנה, הם יוכלו לדרוש לפנות את הדיירים או לדרוש תשלום עבור המשך המגורים. היזמים פנו לבעלי הדירות בשנים האחרונות והציעו למכור להם את מלוא הזכויות בדירותיהם תמורת כ־30% משווי הדירות, סכום שמגיע לכמיליון שקל לדירה. אלא שמה שמקשה על היזמים לבצע עסקאות במתחם הוא הערות אזהרה לטובת קק"ל. 

בפסק הדין אין התייחסות לסוגיה זו. לכאורה קק"ל אינה חייבת למחוק את הערות האזהרה, גם אם וכאשר תקבל את מלוא הפיצוי. ההערכה היא כי לאחר תשלום הפיצויים היזמים יבקשו מבית המשפט למחוק את הערות האזהרה. ההליך הזה יכול לקנות זמן שבו המדינה תוכל למצוא פתרון לתסבוכת שאליה נקלעו בעלי הדירות. אחת האפשרויות היא חוק שיגביל את גובה הסכום שהיזמים יוכלו לגבות עבור חידוש החכירה.

תגיות