האינפלציה בארה"ב בשיא של עשרות שנים - הדולר מזנק
עליית המחירים ביוני הייתה החדה ביותר מזה קרוב ל-13 שנים - מדד המחירים לצרכן עלה ב-5.4%, לעומת תחזיות האנליסטים לעלייה של 5%; מדד הליבה, ללא מזון ואנרגיה, טיפס ב-4.5%, השיעור החד ביותר מאז 1991, ומעל לתחזיות של 3.8%; הדולר עבר לעליות מול השקל ונסחר תמורת 3.28 שקלים, וקופץ ב-0.5% מול היורו והליש"ט
שיעור האינפלציה בארה"ב המשיך לעלות ביוני, ורשם את העלייה החדה ביותר מזה קרוב ל-13 שנים, כך לפי הנתונים הרשמיים שפרסם היום (ג') הממשל האמריקאי.
קראו עוד בכלכליסט:
מדד המחירים לצרכן עלה ב-5.4% לעומת השנה שעברה, הזינוק הגבוה ביותר מאז המשבר הפיננסי העולמי ב-2008. תחזיות האנליסטים היו לעלייה של 5% (לא כולל מחירי מחירי מזון ואנרגיה הנוטים לתנודתיות חדה).
מדד הליבה טיפס ב-4.5%, השיעור החד ביותר במדד זה מאז ספטמבר 1991, והרבה מעל לתחזיות של 3.8%.
האינפלציה בעלייה בשל מספר גורמים, ביניהם צווארי בקבוק בשרשרת האספקה, ביקוש גבוה באופן יוצא דופן על רקע הקלת הגבלות הקורונה, והשוואות לתקופה בשנה שעברה שבה הכלכלה הייתה בשיתוק בשל הסגרים.
לפי הערכות בבנק הפדראלי המרכזי (הפד) ובבית הלבן, הלחץ הנוכחי על המחירים צפוי להתחיל להירגע בקרוב, אף שבכירים בבנק המרכזי הודו כי האינפלציה חזקה יותר, וככל הנראה עמידה יותר מכפי שהעריכו בשלב מוקדם יותר.
עליות המחירים העיקריות נרשמו בסקטורים שהושפעו חלקית מהסגרים, כמו מחירי מכוניות משומשות, תעריפי טיסות ועלויות תחבורה. כך למשל, מחירי המכוניות והמשיאיות המשומשות זינקו ב-10.5%, ומייצגים מעל לשליש מהעליות במדד המחירים.
גם מחירי המזון והאנרגיה עלו משמעותית: ב-0.8% ו-1.5%, בהתאמה. בנוסף, מחירי הדיור ממשיכים לטפס ומוסיפים להערכה כי האינפלציה תישאר לעוד זמן מה.
נדב אופיר, אסטרטג שווקים גלובליים בחדר המסחר של בנק הפועלים: "מדובר אמנם בנתון אינפלציוני חזק אך השפעתו הינה מינורית לעת עתה. לראייה, התשואות לעשר שנים בארה״ב קפצו ב-3 נקודות בסיס בעת הודעת הנתון וחזרו כבר כמעט את כל הדרך לתשואה של 1.351%. הוויכוח העז הקיים בין הכלכלנים היום הוא האם האינפלציה היא טרנזיטורית או פרמננטית. אנו סבורים כי עליית המחירים בשיעור של 5% איננה ברת קיימא אך כן נראה עלייה מסוימת באינפלציה מול הממוצע הרב שנתי בתקופה של לפני הקורונה".
עליות המחירים העיקריות נרשמו בסקטורים שהושפעו חלקית מהסגרים, כמו מחירי מכוניות משומשות, תעריפי טיסות ועלויות תחבורה
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "נתוני האינפלציה שפורסמו בארה"ב מורים על נסיקה של מדד המחירים לצרכן. הנתונים טרם באו לידי ביטוי בהיקף משמעותי בשוק השכר. ההערכה כי עלייה ברמת השכר, לצד התרחבות התעסוקה, יחייבו את הבנק המרכזי האמריקאי, לבצע שינוי בריבית הדולר בשלב מוקדם מהצפוי".
פריימן מוסיף כי "העלייה החדה שנרשמה במחירי חומרי הגלם ובהמשך במדד המחירים לצרכן, הייתה צפויה לבוא לידי ביטוי גם במדדי המחירים ואכן, הנתון שפורסם החודש מלמד כי המשק האמריקאי, לצד המאבק בהחזרת העובדים לתעסוקה יידרש להתמודד עם האיום של נסיקת מדד המחירים לצרכן. למדד המחירים לצרכן השפעה על ריבית הדולר והחשש כי איגרות החוב של ממשלת ארה"ב יתאימו את התשואה לנתוני המדד, בכך עשויים ליצור זעזועים בשוקי ההון".
עוד הוסיף פריימן כי "על רק ההשפעה הגדולה של הגופים המוסדיים על שער הדולר-שקל, לתנודה חדה בשוק ההון האמריקאי ולירידות שערים, במיוחד לירידת שערי המניות - עשויה להיות השפעה גדולה על שער הדולר-שקל, בדיוק כפי שהתרחש במרץ 2020 עם נפילת מדדי המניות בעקבות ההחמרה במגיפת הקורונה".
לאור נתוני האינפלציה - הדולר מתחזק
המטבע האמריקאי עבר מירידות של 0.2% לעלייה של 0.2% מול מקבילו הישראלי ונסחר תמורת 3.284 שקלים.
אך הזינוק הגדול נרשם מול המטבעות העיקריים בעולם: היורו נחתך ב-0.5% ונסחר תמורת 1.117 דולרים, הליש"ט נסוג ב-0.5% ונסחר בעבור 1.38 דולרים.
מול סל שש המטבעות העיקריים מטפס הדולר ב-0.5% לשיעור של 92.67 נק'.