אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הוארך מעצרו של בני שטיינמץ ב-4 ימים; יו"ר בזק שוחרר ויוכל לשוב לעבודתו

הדיון בהארכת המעצר התקיים בעקבות התפתחויות חדשות השופכות אור על פרשה ישנה בגינאה ורומניה. שטיינמץ אמר בביהמ"ש: "סימנו אותי. הכל פוליטי. סורוס מנסה להפיל אותי. אין פה כלום ולא היה כלום"; מעצרו של היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין הוארך אף הוא ב-4 ימים

14.08.2017, 19:01 | זוהר שחר לוי

המשטרה עצרה הבוקר (ב') לחקירה חמישה אנשי עסקים, שלושה מהם בכירים שחשודים במעורבות בהונאת נדל"ן בחו"ל ובהלבנת הון במסגרתה יצרו חוזים כוזבים וחתמו על עסקאות פיקטיביות. בין העצורים איש העסקים בני שטיינמץ, מ"מ יו"ר בזק דוד גרנות, היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין וכן שותף במשרד עוה"ד ואיש עסקים בכיר נוסף. המשטרה ביקשה מבית המשפט להאריך את מעצרם של שטיינמץ ושל היועץ האסטרטגי בשמונה ימים. 

קראו עוד בכלכליסט

בתום הדיון בית המשפט האריך את מעצרם של שטיינמץ ושל זילברשטיין ב-4 ימים. גרנות שוחרר בערבות והוחלט כי יוכל לשוב לעבודתו.

"קיים חשד סביר לעבירות המיוחסות לחשודים", כתב השופט מנחם מזרחי בהחלטתו. השופט ציין כי הוצגה בפניו ראיה, שכונתה על ידי משטרה דרמטית "אכן כך הם פניו הדברים".

לפי החלטת בית המשפט, קיים יסוד סביר לחשש ששחרור החשודים ישבש את מהלכי החקירה. "שטיינמץ, לכאורה, כבר נקט במעשים שבכוחם לשבש את החקירה", ציין השופט והוסיף: "זילברשטיין לא נקט בפעולה שבכוחה לשבש את החקירה אולם נוכח קיומה של אותה ראייה דרמטית – יש חשש לשיבוש. פעולות החקירה הן הכרחיות ורלבנטיות ויש לאפשר למשטרה לבצען".

בהתייחסו לטענה כי הארכת המעצר תוזמנה למועד בו הסתיימו תנאי שחרורו של שטיינמץ, כדי למנוע ממנו לטוס, אמר השופט כי ישנן ראיה מצולמת שהוצגה בפניו המבהירה מדוע עתה התבקש המעצר וכי יש הסבר "מניח את הדעת" לכך.

יחידה ארצית של המשטרה עיכבה היום בשעות הבוקר את החשודים לחקירה באזהרה בגין חשד לביצוע עבירות על חוק איסור הלבנת הון, זיוף מסמך, שימוש במסמך מזוייף, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, שיבוש מהלכי משפט ומתן שוחד.

 

חשוד נוסף שנחקר ושוחרר במסגרת הפרשה הוא אשר אבידן. אבידן נעצר עם שטיינמץ במעצרו הראשון. הוא משמש כנשיא חברת הכרייה של שטיינמץ, BSGR ועובד בה זה 10 שנים. לפני כן עבד במשרד החוץ במשך 22 שנים ובתפקידו האחרון שימש כראש המחלקה האחראית על הקשר עם השגרירויות באפריקה. במסגרת פרשת גניאה, שככל הנראה לגביה שוב נחקר, נחשד אבידן, המיוצג על ידי עו"ד ז'ק חן, כי העביר כספי שוחד בהיקף של מיליוני דולרים מ-BSGR לאשת הנשיא המנוח. זאת בתמורה לסיוע שהעניקה לכאורה לחברה של שטיינמץ לקבל את הזיכיונות לכריית ברזל בסימנדאו. על פי המשטרה הזיכיון הניב ל-BSGR רווחים של מאות מיליוני דולרים. המשטרה לא ביקשה להאריך את מעצרו.  

בני שטיינמץ היום בביהמ"ש, צילום: יאיר שגיא בני שטיינמץ היום בביהמ"ש | צילום: יאיר שגיא בני שטיינמץ היום בביהמ"ש, צילום: יאיר שגיא

 

 

"גילינו התפתחויות חדשות"

 

קצין החקירה של יאח"ה, רפ"ק אבשלום אחרק, אמר בדיון: "יאח"ה לא שקטה על שמריה, מאז חקירתו הראשונה של שטיינמץ והמשיכה בחקירה, כולל היום. וגילינו שיש התפתחויות חדשות, שלא היו ידועות לנו. התזמון להיום היה כורח הנסיבות שלא היה תלוי ביאח"ה אלא בגורמים אחרים ולכן הגענו לבקשה הזו ולכל החקירה הזאת".

אחרק הוסיף: "נציין רק שאמנם הפרשה החדשה היא פרשה חדשה, אולם היא קושרת עצמה לפרשה הישנה – משום שהאקדח המעשן בפרשה הראשונה ירה במערכה השנייה. ההתפתחות היא התפתחות של ראיות שהצטברו - השופכים אור על שיטתו של שטיינמץ. החקירה נושמת, בועטת וחיה".

לשאלות בא כוחו של שטיינמץ, עו"ד רונן רוזנבלום, אמר קצין החקירה כי הפרשה החדשה קשורה לפרשה בגינאה ונוגעת גם למדינות אחרות בהן פעל שטיינמץ, ובין השאר גם רומניה.

"הפרשה החדשה", כך לפי נציג המשטרה, "שפכה אור ונתנה פרספקטיבה איך הוא עובד ומה השיטה שלו, וזו התפתחות דרמטית. גילינו שבנוסף לעבירות שיוחסו לו יש גם חשד ממשי ולא מינורי לשיבוש החקירה, הבנו שפעולות החקירה, לרבות מסמכים וכל דבר, חייב להיעשות רק כשהוא במעצר, שאם לא כן לא ניתן לבצען כשהוא משוחרר". 

 

 

שטיינמץ היום בביהמ"ש, צילום: יאיר שגיא שטיינמץ היום בביהמ"ש | צילום: יאיר שגיא שטיינמץ היום בביהמ"ש, צילום: יאיר שגיא

 

 

שטיינמץ: "אין פה כלום ולא היה כלום"

 

שטייינמץ אמר במהלך הדיון: "גרתי הרבה שנים בחו"ל, רוב חיי. מרגיש נורא שמדינת ישראל עושה לי את זה, זה נהוג במדינות טוטליטריות.זה כמו דיקטטורה שמחליטה ומסמנת אנשים. להגיד ששיבשתי 23 פעמים זה מגוחך. לא הוטחה בי אפילו אמת אחת היום. אני שמונה חודשים שיתפתי פעולה, אי אפשר יותר לשתף פעולה עם חקירה יותר ממה שעשיתי. הבאתי מסמכים, התייצבתי במשרדים 5-6 פעמים. אין כלום, כל החקירה זה כלום".

 

שטיינמץ המשיך: "יש כאן מי שסימנו אותנו. זה פוליטי. הכל פוליטי. ג'ורג' סורוס שם אותי למטרה ומנסה להפיל אותי. לא עשינו כלום. אין פה כלום ולא היה פה כלום. ודאי שאני לא משבש. להוציא צו מעצר זה דבר נורא".

 

סנגורו, עו"ד רוזנבלום הוסיף: "משתמשים בתיק החדש כדי למנוע את יציאתו מהארץ. עו"ד דוד שמרון יצא מהארץ 24 שעות אחרי שהוא נחקר. יש גורמים ששמו למטרה להזיז את שטיינמץ מהמפה. במשך שמונה חודשים מציגים ראיות, נעצר, ניתנו החודשיים ועכשיו אנחנו כאן. הוא צריך להציג התפתחות משמעותית בחקירה. זה אמצעי לחץ, כל התיק הזה, על מר שטיינמץ, כדי שהוא יבוא לדבר איתם ויגמור את התיק הזה. גם המעצר הזה וגם התיק הקודם – הכל זה אמצעי לחץ. נתפסו 330 מיליון שקל. ניתן להמשיך את החקירה כשהוא משוחרר ואין שום חשש שיבש חקירה, אין לו אינטרס לכך".

עו"ד רוזובסקי ביקש לשחרר את זילברשטיין. "אדם נעצר רק כדי להקל על החקירה?", שאל את בית המשפט. "אפשר לעשות את כל פעולות החקירה בלי שהוא עצור. אפשר להטיל מגבלות אם זה חשוב , אבל למה האדם, שבחזקת חף מפשע, ששואלים אותו רק על חשבונית מ-2011, למה שיהיה עצור ב-2017? הקשר עם שטיינמץ זה קשר שמצדיק לעצור אותו?".

 

 

טל זילברשטיין היום בביהמ"ש, צילום: יאיר שגיא טל זילברשטיין היום בביהמ"ש | צילום: יאיר שגיא טל זילברשטיין היום בביהמ"ש, צילום: יאיר שגיא

 

המשטרה: "יסוד סביר לחשש כי החשוד יסכן את ביטחון הציבור או המדינה"

 

לפי בקשת המעצר, ביאח"ה מתנהלת חקירה רחבת היקף בחשד של מתן שוחד לעובד ציבור זר והלבנת הון. "על פי חומר החקירה", נכתב לבית המשפט, "השוחד בשווי עשרות מיליוני דולרים ניתן לנשיא גינאה לשעבר ולאשתו, על ידי חברת BSGR שבבעלות ובשליטת שטיינמץ, וזאת בתמורה לקבלת זיכיונות כריית ברזל בגינאה, בתקופה שבין 2006 ל-2012 ובסמוך לכך".

ב-19 בדצמבר 2016 נחקר שטיינמץ לראשונה באופן גלוי בקשר לפרשה ומאז, לפי המשטרה בוצעו פעולות חקירה מגוונות.

"בתקופה שלאחר הפתיחה בחקירה גלויה בפרשת השוחד בגינאה", כך נכתב על ידי המשטרה, "התפתחה פרשה נוספת חדשה, שעניינה חשדות להלבנת הון, מרמה, זיוף ועוד נגד שטיינמץ. על פי חומר החקירה בפרשה החשדה, שטיינמץ ביחד עם חשוד נוסף וכן מעורבים נוספים פעלו באופן שיטתי, מאורגן וסדור להלבין הון באמצעות מרמה וזיוף מסמכים בקשר לעסקאות ושירותים בסכום של כ-9 מיליון אירו והכל כדי לרמות גורמים/צדדים שלישיים ולהסתיר פעילות פלילית בכללה פעילות שוחדית".

לפי המשטרה קיים "יסוד סביר לחשש ששחרורו של שטיינמץ או אי מעצרו יביא לשיבוש הליכי חקירה או משפט, להתחמקות מחקירה מהליכי שפיטה או מריצוי עונש מאסר, או יביא להעלמת רכוש, להשפעה על עדים או לפגיעה בראיות בדרך אחרת. עוד צוין, כי קיים יסוד סביר לחשש, "שהחשוד יסכן את בטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או את ביטחון המדינה".

בין השאר מציינת המשטרה כי החשודים הינם בעלי אזרחויות שונות ומרבים לצאת מהארץ באופן תכוף ובזמנים לא קבועים.  

 

חוקרי להב 433 מגיעים לדיון בהארכת מעצרו של בני שטיינמץ, צילום: יאיר שגיא חוקרי להב 433 מגיעים לדיון בהארכת מעצרו של בני שטיינמץ | צילום: יאיר שגיא חוקרי להב 433 מגיעים לדיון בהארכת מעצרו של בני שטיינמץ, צילום: יאיר שגיא

 

בזק: "אין בידינו מידע אודות מהות החקירה"

 

מחברת בזק נמסר כי אין בידיה כל מידע אודות מהות החקירה, נסיבותיה ותוכנה. אולם כפי שנמסר לחברה, החקירה אינה קשורה לחברה, ובכלל זה היא אינה קשורה לנושאים הנחקרים במסגרת חקירת רשות ניירות ערך אודותיה דיווחה החברה ביום 20 ביוני 2017 ובדיווחים עוקבים.

משטרת ישראל חוקרת החל משעות הבוקר מספר מעורבים בחשד שפעלו יחד באופן שיטתי עם החשוד העיקרי וזאת על מנת לייצר ולהציג חוזים ועסקאות פיקטיביים, בין היתר בתחום הנדל"ן במדינה זרה וזאת לצורך העברות כספים והלבנת הון.

החקירה מנוהלת בשיתוף פעולה בינלאומי וכן עם הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי פרקליטות מיסוי וכלכלה והמחלקה הפלילית והבינלאומית בפרקליטות המדינה.

על פי החשד, לכל אחד מהמעורבים מיוחסות עבירות שונות ובמהלך הפעילות הבוקר בוצעו חיפושים בבתיהם ובמשרדים המשמשים את חלקם. בהמשך להתפתחויות בחקירה יוחלט האם להביא את מי מהמעורבים לבית המשפט לדיון בעניינו.

בדצמבר 2015 דיווחה התקשורת הרומנית כי שלושה אנשי עסקים ישראלים שלפי הרשויות מעורבים באחת מפרשות השחיתות החמורות ביותר שנחשפו במדינה. לפי הפרסומים, השלושה הם המילארדר בני שטיינמץ, טל זילברשטיין ושמעון שבס, ששימש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה תחת יצחק רבין.

דוד גרנות, מ"מ יו"ר בזק, צילום: עופר חן דוד גרנות, מ"מ יו"ר בזק | צילום: עופר חן דוד גרנות, מ"מ יו"ר בזק, צילום: עופר חן

בבסיס החקירה, החשד כי בכירים רומנים פעלו לכאורה לסייע לשטיינמץ להשתלט על קרקעות של המדינה תמורת מתנות ושוחד. לפי החשד, הקבוצה ניסתה להשתלט על קרקעות מדינה, ובהן חווה בשטח של 2 דונם, באמצעות העברתם לבעלות יורש העצר הרומני. לצורך כך, נטען, הועבר שוחד לפקידים, אולם למרות שהנסיך טען כי האדמות הללו שייכות לבית המלוכה, לא היה בסמכותם של הפקידים להעביר אליו את האדמות.

שטיינמץ היום בביהמ"ש, צילום: זוהר שחר לוי שטיינמץ היום בביהמ"ש | צילום: זוהר שחר לוי שטיינמץ היום בביהמ"ש, צילום: זוהר שחר לוי

לפי הפרסומים בתקשורת הרומנית, שלושת הישראלים, בהם שטיינמץ, מוזכרים במסמכים ובחומר החקירה של הרשות הרומנית למלחמה בשחיתות. בידי הרשות, כך דווח, גם הקלטות שבהן נשמע לכאורה שטיינמץ משוחח בטלפון עם החשוד המרכזי בפרשה, איש העסקים הרומני רמוס טרויקה, שנעצר שלשום. יחד עם החשוד המרכ זי נעצרו שלשום, בצו מינהלי ל-30 יום, גם עורך עיתון רומני בשם דן אנרוניק וכן היועץ מאריוס מארקוויצ'י המחזיק באזרחות רומנית וישראלית. העיתונות הרומנית סיכמה שהנזק שנגרם למדינה כתוצאה מפרשת השחיתות מגיע ל-136 מיליון יורו.

נציין כי במסגרת הפרשה הוגש כתב אישום נגד שטיינמץ ברומניה, לפני כשנה, והמשפט עדיין מתנהל.

נגד שטיינמץ, מתנהלת בימים אלו חקירה ביאח"ה ובה לפי החשד הוא העביר שוחד לבכירים בהנהגת גינאה. על פי החשד, שטיימנץ שילם שוחד בהיקף של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר ולאשתו בתמורה לקידום האינטרסים העסקיים של חברת BSGR שבשליטתו – קבלת זיכיון לכרות עפרות ברזל בסימנדאו, המכרה הגדול במדינה.

ביאח"ה, שם נחקרת הפרשה, טוענים כי היקף תשלומי השוחד שהעניק שטיינמץ עמד על כ-30 מיליון דולר, וכתוצאה מהם הוא הרוויח 5 מיליארד דולר. שטיימנץ, המיוצג על ידי עו"ד רונן רוזנבלום, דוחה את החשדות וטוען כי מדובר במסימה בינלאומית לנשל אותו מנכסים שצבר כדין. במקביל לחקירה בישראל מתנהלת נגד שטיימנץ חקירה גם בשוויץ על אותם המקרים. גם השוויצרים חוקרים את שטיינמץ על הלבנת הון, משום שעל פי החשד להעברת השוחד הוא השתמש בחשבונות בנק במדינה זו. השוויצרים חוקרים את שטיינמץ על הלבנת הון, משום שעל פי החשד להעברת השוחד הוא השתמש בחשבונות בנק במדינה זו.

 

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
המסכן נרדף ע"י אותם גופים שרודפים אחרי נתניהו
כנראה שלפרקליטות ולמשטרה יש אובססיה עם שמירה על החוק ןניסיון לתפוש גנבים. בלי לשים לב הם עוזרים לשמאל הקיצוני, לארגונים עוינים, ולעשירים במאבקם באיש הקטן והעני - היום זה ביבי, שטייינמץ ודרעי חסרי הכול, מחר אלה יכולים להיות אתה או אני
דניאל  |  15.08.17
לכל התגובות