אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: הפסיכולוגיה שמאחורי הטרולים שמסתובבים ברשת צילום: Shutterstock

דו"ח טכנולוגי: הפסיכולוגיה שמאחורי הטרולים שמסתובבים ברשת

חוקרים מנסים להבין מה גורם לאנשים להקדיש זמן ומאמץ ליצירת סכסוכים וכעס ברחבי האינטרנט. וגם: מה הוביל את שמידט להחמיא לסירי, והאם תנועת וויקיליקס מתקרבת לסופה

07.11.2011, 13:41 | יוסי גורביץ

מדענים פיצחו את מוחו של הטרול!

עכשיו, אם הם רק היו מתרכזים בפיצוח הגולגולת...

הטרול הוא תופעה ייחודית לרשת ולפורומים אנונימיים שקדמו לה: אדם שכל תפקידו בחיים מתמצה בסכסכנות, ושאיננו משלם מחיר חברתי על הפעולה הזו משום שאיש איננו יודע את זהותו. מקור הביטוי, הייתי רוצה להאמין, הוא בכך שבמשחקי "מבוכים ודרקונים" על שלל גרסאותיהם, את הטרול יש להשמיד בעזרת אש – וטרולים ידועים בנטייתם להתחיל Flame Wars, כלומר מריבות שמתדרדרות במהירות להעלבות אישיות (בניגוד לדיון רשת רגיל, שמתדרדר למצב כזה קצת יותר לאט).

הטרולים, קובעים המדענים – במחקר שהתפרסם במגזין Computers in Human Behaviour – הם אנשים אימפולסיביים, לוקים בשליטה עצמית ומונעים על ידי דחפי נקמה זולים, וכמובן מוגנים על ידי אנונימיות. זה חדש בערך כמו העובדה שהאפיפיור הוא קתולי, אבל המחקר מצא מתאם מעניין במיוחד בין עמדות רלטיביסטיות – כלומר, התפיסה שאין טוב ורע אבסולוטיים – ובין התנהגות טרולית.

החוקרים טוענים שלהתנהגות טרולית יש פוטנציאל הרסני יותר מאשר סתם להחריב לכמה קוראי פורומים את היום: בעתיד, הם אומרים, צפויים הטרולים לגרום נזק של ממש לתאגידים, כאשר יתחילו בקמפיינים של מידע שקרי ושלילי אודותיהם. ואם זה אכן יקרה, יש לצפות שתוך זמן לא רב הטרולים ימצאו שהחוק, שעד כה התעלם מהם, לפתע מגלה בהם עניין רב.

תראו, אפל!
שמידט. סירי היא "גוגל קילר"? בחייך, צילום: בלומברג שמידט. סירי היא "גוגל קילר"? בחייך | צילום: בלומברג שמידט. סירי היא "גוגל קילר"? בחייך, צילום: בלומברג

יו"ר גוגל, אריק "שישה דברים קריפיים לפני ארוחת הבוקר" שמידט, כך מתברר, ניסה למכור לוועדה של הסנאט את הלוקשים הרגילים שלו על כך שגוגל לא דומיננטית בתחום החיפוש, או מסוכנת לפרטיות, ושבכלל מדובר בחברה אוהבת אדם שלא עושה שום דבר רע.

הבעיה של שמידט היא שגוגל אכן דומיננטית בתחום החיפוש, ושבהופעה קודמת שלו בפני הוועדה הוא אמר שלא אפל ולא פייסבוק מסכנות אותה בענף זה. הוא מיהר לחזור בו מהדברים, והיה לו תירוץ מרשים: סירי, העוזרת האישית של אפל, שהגיחה לאוויר העולם עם הופעת האייפון 4S.

מה? ובכן, שמידט טען שיש כבר אנשים שמדברים על סירי כעל "גוגל קילר" עתידי, וציין שהיא "התקדמות ניכרת – כלי מופעל-קול לקבלת תשובות באמצעות האייפון, שמעיד על החדשנות שבתחום החיפוש". חדשנות? ודאי. גוגל קילר? אל תצחיק אותי. אם היה לי שנקל על כל "גוגל קילר" שהפציע בשנים האחרונות, נסק ככוכב שביט ונפל ארצה כהלל בן שחר, יכולתי לצאת לפנסיה והטור הזה לא היה נכתב מעולם.

עכשיו, יכול להיות שסירי תהיה בשלב מסוים איום על גוגל. כדי שזה יקרה, צריך שחלק ניכר מהאוכלוסיה יחזיק באייפון מתקדם – וזה לא המצב, כשאנדרואיד מובילה בשוק הסמארטפונים. ואנדרואיד, כזכור, מיוצרת על ידי החברה של שמידט.

במילים אחרות, גוגל דומיננטית גם בתחום החיפוש וגם בתחום הסמארטפונים, אבל שמידט מצביע על פיצ'ר נידח יחסית (לפחות כרגע) בתחום החיפוש, שמופעל על סמארטפון שגוגל דוחקת את רגליו. זה כל כך עקום, שיש מקום לקוות שאפילו הסנאטורים הבינו את זה.

 

סוף עונת המדליפים?

בשבוע שעבר נשלחה ענת קם, שהדליפה ערימה של מסמכים סודיים לכתב הארץ אורי בלאו, ל-4.5 שנות מאסר. ימים ספורים לאחר מכן החליט בית משפט בריטי להסגיר את ג'וליאן אסאנג', מנהיג וויקיליקס, לשבדיה – שם הוא צפוי לעמוד לדין באשמת אונס. עוד קודם לכן הודיע אסאנג' שעקב המצור היעיל מאוד של הרשויות בארה"ב על אתרים פיננסיים שסיפקו לוויקיליקס שירותים, האתר מפסיק לספק הדלפות ועוסק רק בהגנה על עצמו. כלומר, על אסאנג'.

ב"ניו יורק טיימס", שמשום מה מפרסמים תמונה של קם בכתבה בנושא בלי שום אזכור שלה בטקסט עצמו, אומרים שאישיותו של אסאנג', שאותה הם מכנים בנימוס "כספיתית", שיחקה תפקיד מרכזי בשחיקת האמינות של וויקיליקס. אבל הבעיה העיקרית של עסקי ההדלפות היתה, ונשארה, הקושי של ארגוני תקשורת להגן על המקורות שלהם: וויקיליקס לא הצליחו להגן על ברדלי מאנינג, וקם, כמובן, נחשפה.

ציור קיר של ברדלי מאנינג. אף אחד לא רוצה לגמור כמוהו, צילום: cc by Thierry Ehrmann ציור קיר של ברדלי מאנינג. אף אחד לא רוצה לגמור כמוהו | צילום: cc by Thierry Ehrmann ציור קיר של ברדלי מאנינג. אף אחד לא רוצה לגמור כמוהו, צילום: cc by Thierry Ehrmann

המדליפים חיים בגרוע שבכל העולמות: השלטון היום תקיף הרבה יותר כלפי הדלפות, פשוט משום שקל כל כך להוציא מידע סודי מהמערכת, ואם הוא לא יהיה תקיף, הלך עליו. מצד שני, ההתקדמות הטכנולוגית שמאפשרת ניוד מידע לא הגיעה לתחום ההגנה על המקור. ספק אם חיילים כמו מאנינג, שבכל זאת חשף כמה פשעי מלחמה אמיתיים למדי, יעזו להוציא את המידע שברשותם החוצה. למה להם? כדי לאפשר לליצנים אגוצנטריים כמו אסאנג' לעמוד באור הזרקורים במשך רבע שעה?

כמה וכמה עיתונים, מציין "הטיימס" – בהם הוא עצמו – בנו לעצמם Dead Drops, מונח מקצועי מתחום הריגול שמציין מקום שבו אפשר להסתיר מידע באופן בטוח, כדי שייאסף אחר כך. אף אחד מהעיתונים לא הצליח להגיע לפרסום ראוי לשמו באמצעות המהלכים הללו. הסכנה גדולה מדי. באופן אירוני, הפתיחות המפורסמת של הרשת הופכת את המידע ההכרחי לקיום חיים ציבוריים, לחשיפתם של שקרים רשמיים, לסגור יותר בפני הציבור.

 

קצרצרים

המצב הכלכלי הדוחק של קליפורניה, שנמצאת דרך קבע על סף פשיטת רגל בשנים האחרונות, הביא לכך שבחלק מהמחוזות שלה המורים כותבים את ספרי הלימוד בעצמם, במהדורה דיגיטלית. זה חוסך למחוז הגדול במדינה כ-175 אלף דולר בשנה, סכום ניכר בתקציב המקומי. לספרים הדיגיטליים יש יתרון מובהק נוסף: הרבה יותר קל לעדכן אותם וקל מאוד לקבל גרסה מעודכנת של הספר. בעובדה שמורים כותבים ספרי לימוד אין שום דבר חדש: זו היתה פחות או יותר הנורמה עד המאה ה-19, כשהתיעוש שעבר על כל שאר חלקי החברה הגיע גם לחינוך.

עוד יום, עוד תקלה באייפון 4S: אחרי שהסתבר שמערכת ההפעלה מחסלת את הסוללה בקצב מזורז מהמקובל, ואחרי שסירי הפסיקה לפעול לכמה ימים, עכשיו מסתבר שמשתמשים רבים גילו שהם לא יכולים לשמוע את הצד השני כאשר הם יוזמים שיחות יוצאות. הבעיה הזאת מצטרפת לצרות שעושה האייפון החדש למי שרוצה להשתמש באוזניות. תמיד ידענו שהטלפון הוא החלק הזניח של האייפון, אבל זה בכל זאת קצת מוגזם.

גוגל כנראה בלחץ, כי עוד עוכר דין בכיר שלה התראיין וטען שמערכת הפטנטים האמריקאית לא מתפקדת, בגלל הקלות שבה אפשר לסחוט את יצרני האנדרואיד. מעניין לציין שגוגל לא ניהלה מסע צלב כזה נגד פטנטים בשנים הקודמות. אין ספק שיש משהו בטענות, אבל באמת, לא הגיע הזמן, גוגל, שתמציאו משהו חדש ולא תחקו מוצרים קיימים? ההצלחה האחרונה שלכם בתחום היתה ב-1999, עם מנוע החיפוש.

הממשל האמריקאי מתכוון לערוך מחרתיים (ד') את הניסוי הראשון במערכת התראת החירום הלאומית. כחלק מהניסוי הממשלה הפדרלית תשבש את כל השידורים בארה"ב – טלוויזיה, רדיו, אבל כנראה לא שידורי רשת – במשך 30 שניות, כדי לוודא שהמערכת עובדת. עכשיו כבר מתחילים להיערך לאפשרות של פאניקה כלל ארצית עקב השיבוש, כפי שקרה לפני 70 שנה בעת שידור הרדיו המפורסם של אורסון וולס על "מלחמת העולמות". בחלק ניכר משידורי הטלוויזיה – אלה שבכבלים – לא בטוח שאפשר יהיה להעלות בו זמנית שקופית שתודיע שמדובר בניסוי, מה שעלול רק להגביר את ההיסטריה.

ואם כבר מלחמת העולמות, ממשלת ארה"ב מכחישה רשמית שיש לה מגעים כלשהם עם חייזרים, שהיו לה מגעים כלשהם עם חייזרים, או שמישהו אי פעם הצליח ליצור קשר עם כאלה. היא גם מכחישה בתוקף שמישהו הסתיר מידע כזה, אם בכלל היה קיים אי פעם. היא גם לא יודעת אם יש בכלל חייזרים. כל זה הגיוני לגמרי: הסבירות שיש חיים אינטליגנטיים מחוץ לכדור הארץ (אם נתעלם לרגע מהבעייתיות בהנחה שיש כאלה בכדור הארץ) גבוהה מאוד, בהתחשב בגודל היקום. מצד שני, העובדה שהיקום גדול כל כך אומרת שהסבירות למגע בין תרבויות קלוש. ובכל זאת, זה לא ישכנע אף פרנואיד. למעשה, ההכחשה צפויה לשכנע מספר לא קטן של אנשים שהממשלה היא חלק מהקונספירציה של ההם. אתם אומרים שאתם לא יודעים איזה הם? כנראה שאתם חלק מהם.

הערה: הפנו את תשומת לבי לכך שבטור האחרון לפני החופשה הבטחתי עדכון על פיגועי אנונימוס המתוכננים ל-5 בנובמבר, והנה אתמול כבר היה ה-6, ולא היה דיווח. ובכן, זה נובע מכך שלא קרה כלום (כלומר, אלא אם יתברר בסוף שהם כן הפילו אתמול איכשהו את אתרי הממשלה). עמכם הסליחה.

תגיות