אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסטארט-אפ שמציג להורים איך ייראו ילדיהם בטרם הלידה עלה על שרטון

הסטארט-אפ שמציג להורים איך ייראו ילדיהם בטרם הלידה עלה על שרטון

חברת 23andMe שהקימה אשתו לשעבר של מייסד גוגל פיתחה טכנולוגיה שבעזרתה ניתן לזהות מאפייני מראה שיתגלמו בתינוק ומחלות גנטיות. מינהלת המזון והתרופות בארה"ב קבעה שהמוצר שלה אינו מאושר לשימוש

26.11.2013, 14:01 | הראל עילם
הסטארט-אפ 23andMe, שמפתח כלים שיאפשרו להורים לדעת איך ייראה תינוקם בטרם הלידה והאם הוא חשוף למחלות גנטיות, נתקל בקשיים משמעותיים: מינהלת המזון והתרופות האמריקאית (FDA) קבעה שמוצר של החברה הוא מכשיר רפואי ולפיכך חייב לעמוד בתקינה בנושא. על החברה נאסר להמשיך ולמכור את מוצריה.

קראו עוד בכלכליסט

ה-FDA גם נזפה בחברה וציינה כי הוא פנה אליהם כבר ב-2009: "כל מכשיר היכול לזהות, לעצור או להקל על מחלות נחשב למכשיר רפואי ודורש אישור רגולטרי, כפי שהסברנו לכם פעמים רבות", נאמר במכתב של הרשות לחברה שהגיע לידי סוכנות בלומברג.

ילדים להרכבה עצמית? בנה תינוקך: חברה תאפשר לכם לבחור כיצד ייראה ילדכם הסטארט-אפ 23andme המובלת בידי אן ווייצ'יקי, אישתו של מייסד גוגל סרגיי ברין, רשמה בהצלחה פטנט על מחשבון שיאפשר להורים לבחור את התכונות הגנטיות של ילדיהם רפאל קאהאןלכתבה המלאה

דוברת החברה אישרה את הדברים, הודתה כי החברה לא הגיבה לפניית ה-FDA בזמן, ציינה כי הם מבצעים בדיקות קליניות להוכחת היכולות שלהן ואמרה כי הם ישתפו פעולה עם הרשות.

לצד הזווית הטכנולוגית, עלתה החברה לכותרות גם בזכות הקשרים ההדוקים שלה לגוגל: היא נוסדה על ידי אן ווייצ'יקי, מומחית בביוטכנולוגיה, יהודיה אמריקאית ואישתו לשעבר של סרגי ברין, מייסד גוגל. ווייצ'יקי היא גם המנכ"לית והמפתחת הראשית בחברה וגייסה עבורה 161 מיליון דולר, כאשר המשקיעים העיקריים הם גוגל, קרן ההון סיכון של גוגל, וברין עצמו. ב-2008, וויצ'יקי זכתה בתואר "ממציאת השנה" ממגזין TIME.

משחקי DNA כמוצר בידורי. 23andMe, צילום: shutterstock משחקי DNA כמוצר בידורי. 23andMe | צילום: shutterstock משחקי DNA כמוצר בידורי. 23andMe, צילום: shutterstock

גנטיקה בשביל הכיף

החברה הגדירה את עצמה כעוסקת ב"גנטיקה בידורית" ואת ערכת הבדיקה הגנטית הזולה שלה כאמצעי בידור. הערכה כוללת מתקן פשוט לאיסוף חומרים גנטיים, שימורם ושליחתם למעבדה של החברה לניתוח. החברה אז מספקת למשתמשים פירוט של המחלות הגנטיות שלהם - כאשר בעבר התגלה כי היא גם סבלה מטעויות רבות בנושא.

עד כה, כ-400 אלף איש השתמשו בשירותי החברה, שגם נותנת לחוקרים ורופאים גישה אנונימית למאגר הגנום שהיא יצרה. הערכה עולה כמאה דולר ובודקת כ-240 מאפיינים גנטים ומחלות גנטיות.

הקביעה של ה-FDA נכנסה לתוקף לקראת סוף השבוע ואוסרת על החברה להמשיך ולמכור, להפיץ ולשווק את הערכה שלה. לפי ה-FDA, מדובר במוצר רפואי לכל דבר ולכן אמור לעבור את האישורים והבדיקות הנדרשות. לא מדובר, עם זאת, בקביעה שזהו מוצר מסוכן - ובהחלט יתכן שיחזור למדפים לאחר שיעבור את האישורים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ל-3 זה שהם עושים טעויות גסות - מחליפים תוצאות בין אנשים, אומרים לאדם שצפוי לו מחלת שרירים בטעות
מה דעתכם שאולי גם ייעוץ רפואי תקבלו באינטרנט בחינם? כל מיני מומחים בעיני עצמם יביטו על הנתונים שלכם ויגידו לכם מה לדעתכם אתם צריכים לעשות? למה הממשלה צריכה להתערב בכל דבר? נניח אם מטפל הוליסטי יגיד לי שלפי בדיקות הדם אני בריא, אני לא אלך לאבחון מעצבן בבית החולים, לא בא לי. האמת פשוטה - ה-FDA בסה"כ מבקש (מ-2009!!! כבר 4 שנים) להבין יותר טוב איך הם עובדים, איך הם מתכוונים למנוע טעויות כמו אלו שקרו, לשמור על סודיות וכו' בחברה התעלמו באלגנטיות מתוך ההנחה שגם באמריקה השוויונית אף פקיד ממשלה לא רוצה להתעסק עם מיזם המחמד של אשת אחד האנשים החזקים והעשירים בעולם, ולהראות כמו רשע ביורוקרטי שמנסה להרוג את האינטרנט וחופש המידע (או שקר אחר כלשהו). אבל מתישהו היו יותר מדי ארועים, וה-FDA קיבל ביצים
תקרא קצת. הרעיון יפה- אבל צריך פיקוח  |  30.11.13