אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא רק בית חרושת לאייפונים: פוקסקון מחפשת עולמות חדשים של רווח

השורה התחתונה

לא רק בית חרושת לאייפונים: פוקסקון מחפשת עולמות חדשים של רווח

יצרנית האלקטרוניקה מהגדולות בעולם סובלת מתנודתיות ברווחיות בשל מרכזיות אפל כלקוחה, ופונה לטלקום כדי להרחיב את מאגר הלקוחות

05.06.2014, 08:20 | לירון רוכמן ויאיר מנדלסון
היא נחשבת לבית החרושת לאלקטרוניקה הגדול בעולם והיא מייצרת כמעט כל מוצר שתחשבו עליו - מאייפון, אייפד, Xbox, פלייסטיישן, Wii וקינדל ועד רכיבים למחשבים, טלפונים, רשתות וצגים. רשימת הלקוחות שלה כוללת חברות כמו אפל, HP, דל, לנובו, סיסקו, סוני, שארפ, אמזון ובלקברי. היא אחת מעשר המעסיקים הפרטיים הגדולים בעולם עם יותר מ־1.25 מיליון עובדים. קוראים לה הון היי תעשיות מדויקות (Hon Hai Precision Industry), אך יותר אנשים מכירים אותה בשם המסחרי שלה, פוקסקון (Foxconn).

קראו עוד בכלכליסט

פוקסקון (סמול: TW.2317 בטייוואן או HHPD LI בלונדון) היתה מהחברות הראשונות שהציעו שירותי ייצור זולים להפחתת עלויות. היא מצליחה למשוך יותר ויותר לקוחות באמצעות מודל אינטגרציה אנכית שבו מצד אחד היא מספקת רכיבים ומודולים, ומצד שני מציעה שירותי הרכבה ואריזה למוצר הסופי. פוקסקון היא היצרנית הגדולה בעולם של מוצרי צריכה אלקטרוניים, ונסחרת בשווי שוק של 41 מיליארד דולר. את 2013 היא סגרה עם מכירות של 110 מיליארד דולר ורווח נקי של 3.6 מיליארד דולר.

מי שהתחילה כחברה עלומה לפני 40 שנה בטייוואן לייצור רכיבי פלסטיק לטלוויזיות, קיבלה את ההזדמנות הגדולה ב־1980 כשמייסדה טרי גואו קיבל הזמנה ראשונה לייצר רכיבים לג'ויסטיק של אטארי. גואו הצליח לשכלל את מודל האינטגרציה האנכית לדרגת אמנות כמעט, ויישם אותו גם בשיטת הייצור של החברה עצמה. גואו שילב בין המפעל לאורך החיים של העובדים: המפעלים של פוקסקון שימשו מעין קמפוס הכולל מגורים, מסעדה, קופת חולים ואפילו לול תרנגולות לאספקת ביצים ובשר. אך מסגרת זו דרשה מחיר גבוה מדי מהעובדים. שמה של פוקסקון עלה לכותרות ב־2010 על רקע תנאי העסקה קשים בשכר נמוך ושעות ארוכות של כ־500 אלף עובדים במפעלים המייצרים אייפונים באזור שנזן בסין. גל התאבדויות של עובדים, שעורר ביקורת קשה נגד החברה ודרישות מצד הלקוחה אפל לתיקון המצב, אילצו אותה לנקוט סדרת צעדים מהירים שכללו את העלאת שכר העובדים ב־30%, ולאחר מכן העלאה נוספת לשכר מינימום של 2,000 יואן לחודש (320 דולר).

רווחיות סביב אפל

פוקסקון לא יכלה להרשות לעצמה משבר עם אפל, הלקוח הגדול ביותר שלה שתורם 50% מהכנסות החברה. אחד ממנועי הצמיחה החזקים של פוקסקון במחצית השנייה של 2014 צפוי להיות אייפון 6. אפל צפויה להודיע על המכשיר החדש באוגוסט או בספטמבר, ולפי הערכות חידוש מרכזי בו יהיה מסך גדול יותר (4.7 אינץ'), בדומה למתחרים כמו גלקסי 5 של סמסונג. ההערכות הן כי רק השנה תייצר פוקסקון 90 מיליון מכשירי אייפון 6.

ההשפעה של אפל על הרווחיות של פוקסקון דרמטית: מרכזיות אפל יוצרת את אחת הבעיות המרכזיות של פוקסקון מבחינת משקיעים - תנודתיות ברווחיות. בשנתיים האחרונות הרווחיות התפעולית של החברה היתה 2.8%, אך יש שונות גדולה בין הרבעונים, בדרך כלל בהתאם להשקות של מוצרים חדשים של אפל באותו רבעון. בכל ההשקות האחרונות של גרסאות האייפון, הרווחיות של פוקסקון עלתה ברבעון ההשקה (בדרך כלל ברבעון הרביעי) ובזה שלפניו (כשהיא כבר התחילה לייצר ולהכין מלאי). הרווחיות שבה לרדת ברבעון שלאחר מכן. עם זאת, כל דגם חדש שיצא לאייפון קבע שיאים חדשים של מכירות - וכך גם הקפיצה ברווחיות של פוקסקון.

אפל מתכננת לגוון את מספר הספקים המייצרים את דגמי האייפון, אך ההערכה היא כי היא תעביר הזמנות לספקים חדשים בעיקר לדגמים הישנים. פוקסקון תישאר עם אייפון 6, משום שכבר הפגינה יכולת ביצוע טובה לצד שמירה על עלויות נמוכות - מרכיבים מרכזיים בתחילת שיווק של מכשיר חדש. פוקסקון עשויה ליהנות גם מתחילת הייצור של ה־iTV של אפל, אם אכן הוא ייצא סוף סוף לשוק ב־2015.

לקוחות שאינם אפל

הלקוחות הגדולים מלבד אפל הם יצרניות המחשבים הגדולות (Acer, Dell, HP, Lenovo, יבמ), יצרניות ציוד רשתות (סיסקו, נורטל, פוג'יטסו, חוואווי ו־ZTE), סוני ואמזון.

בפעילות המחשבים האישיים לא צפויה צמיחה ואולי אף צפויה ירידה קלה, לאור העובדה שרוב פעילות החברה היא בתחום המחשבים האישיים והשרתים. ההכנסות של פעילויות אלה צפויות להיות ב־2014 כ־20% ולתרום כ־5% מהרווח התפעולי. ב־2015 ימשיך הנתח שלהן מההכנסות לרדת לכ־15% וחלקן מהרווח התפעולי יירד ל־3%–4%.

פעילות הרשתות כוללת מערכות מחשב, נתבים, ראוטרים והתקני זיכרון המשמשים בעיקר לרשתות סלולר או לתשתיות ענן. פעילות זו תורמת 13% מההכנסות ו־22% מהרווח, והיא צפויה להפגין צמיחה חד־ספרתית ב־2014, הודות לשדרוגים והרחבת ההשקעות בהקמת רשתות דור רביעי.

בפעילות הקשורה לסוני, שעבורה החברה מייצרת טלוויזיות, מצלמות דיגיטליות ואת הפלייסטיישן, צפויה ירידה דו־ספרתית בהכנסות בשנתיים הקרובות לאור ההידרדרות במכירות סוני. פעילות זו תורמת 5% מההכנסות ו־4% מהרווח, והנתח שלה ימשיך לרדת.

החטיבה האחרונה מייצרת בעיקר את הקינדל של אמזון. חטיבה זו טומנת בחובה פוטנציאל צמיחה לא מבוטל, על רקע הערכה כי חברות נוספות ייכנסו בשנים הקרובות לתחומי החומרה עם טאבלטים או מוצרים דומים כמו עליבאבא, באיידו, צ'יינה מובייל ואחרות. חטיבה זו היא הקטנה ביותר, והיא תורמת 4% מההכנסות וכ־2% מהרווח. היא צפויה לצמוח בשנים הקרובות בקצב של 15% מדי שנה.

מקורות צמיחה חדשים

בניסיון להקטין את התלות באפל ואת התנודתיות ברווחיות, פוקסקון מגבירה את מאמציה להרחיב את הפעילות ופונה בעיקר לשוק הטלקום. בשבוע שעבר היא הודיעה על רכישת אחזקות בחברת הטלקום הטייוואנית אסיה פסיפיק טלקום (APT) ב־388 מיליון דולר, מתוך כוונה למזגה עם זרוע הטלקום שלה - Ambit Microsystems.

רכישה זו מאפשרת לפוקסקון להשתמש ביתרון האינטגרציה האנכית שלה: ב־2013 היא זכתה ברישיון להקמת רשת סלולר דור רביעי בטייוואן, וכמי שמייצרת את כל הרכיבים הדרושים להקמת הרשת, עשוי להיות לה יתרון על פני שחקניות אחרות. כבעלים של חברת טלקום, היא תוכל למכור ללקוחות את כל המוצרים שהיא מייצרת - מסמארטפונים ועד טלוויזיות ומחשבים, ולראשונה בתולדותיה, יהיה לה גם מותג משלה.

הפעילויות החדשות ופוטנציאל הצמיחה באייפון 6 צפויות להביא בשנתיים הקרובות לצמיחה של 5%–7% בהכנסות וגידול של יותר מ־20% ברווח התפעולי, שיתורגם לעלייה של 11%-15% ברווח הנקי. בהתחשב באלה, פוקסקון נראית זולה בהשוואה למתחרות. היא נסחרת במכפיל של 12, לעומת 15-21 למתחרות ונמוך אף יותר מהמכפיל הממוצע שלה בחמש השנים האחרונות, 13-14.

מי שיבחן את התנהגות המניה בשנתיים האחרונות, יגלה כי היא דומה לזו של אפל (אם כי העוצמות שונות). בהתחשב בעליות האחרונות במניות אפל, נראה כי לפוקסקון נפער פער נוסף להשלים.

לירון רוכמן, מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא. יאיר מנדלסון, מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים

השורה התחתונה

אחרי שהתגברה על גל המחאות כלפיה על ניצול העובדים והחליטה שנמאס לה להיות תלויה כל כך באפל, פוקסקון משיקה לראשונה בתולדותיה מותג משלה שאמור להביא לקוחות חדשים

תגיות