אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

סרט מחאה

מאחורי הקלעים של הקמת הוועדה לשינוי חברתי–כלכלי

רה"מ נתניהו רצה את אלי הורביץ, ברק הפעיל לחץ על טרכטנברג

07.07.2016, 07:10 | שאול אמסטרדמסקי ונעמה סיקולר

"אני הייתי ברחובות, הייתי עם המפגינים. כמעט בכל מוצאי שבת הצטרפתי והרגשתי את ההתהוות וההפתעה של כולם לנוכח משהו שהולך ומתפתח וגדל ותופח. ואז התקשר ראש הממשלה, כדרכו ב־12 בלילה, ואמר לי שהוא רוצה שאני אעמוד בראש הוועדה.

קראו עוד בכלכליסט

אמרתי לו שהתשובה הראשונית שלי היא לא, אבל אני לא מקבל החלטות ב־12 בלילה ושאני אחשוב על זה ואחזיר לו טלפון".

כך, לפי פרופ' מנואל טרכטנברג, התחילה מבחינתו הסאגה של הקמת הוועדה לשינוי חברתי־כלכלי. קדמו לשיחת הטלפון הזאת כמה התייעצויות של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם אנשיו הקרובים, שבהן הבין שלא משנה איזה פתרון הוא יציע למוחים ברוטשילד, הוא לא יזכה לאמונם ולתמיכתם. הוא הבין שיש למנות אדם חיצוני.

טרכטנברג לא היה הבחירה הראשונה של נתניהו ואנשיו. מנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז אייל גבאי מספר בסרט "מי הרג את רוטשילד?" כי הבחירה הראשונה היתה נשיא טבע המיתולוגי אלי הורביץ. אלא שהורביץ הציג תנאים בלתי אפשריים מבחינת ראש הממשלה - חופש פעולה מוחלט והיעדר מעורבות של פקידי האוצר - ולכן בלשכת נתניהו עברו הלאה.

מה שלא היה ידוע עד כה הוא שללחץ שנתניהו הפעיל על טרכטנברג הצטרף גם שר הביטחון ויו"ר מפלגת העבודה דאז אהוד ברק. ברק זימן את טרכטנברג לביתו לשיחת שכנוע ובהמשך הפעיל לחץ נוסף. "מבחינתו, כאיש בעל תפקיד מרכזי בביטחון הוא מבין שמצבים כאלה עלולים להתפתח לכיוונים מסוכנים מאוד", הסביר טרכטנברג. לבסוף, אחרי פגישה בארבע עיניים עם ראש הממשלה נתניהו, ולאחר שהשתכנע כי ייתן לו יד חופשית לבטל את הפחתות המסים ואף לקצץ בתקציב הביטחון, טרכטנברג הסכים לקחת את התפקיד, והוועדה יצאה לדרך.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
* שנת 1929 - הציבור האמריקאי, מלא זעם
* שנת 1929 - הציבור האמריקאי, מלא זעם על עוד משבר כלכלי. הפעם - המשבר הגדול ביותר בהיסטוריה של ארה"ב (ושל העולם כולו, שגרם בסופו של דבר לפרוץ מלה"ע השניה) - The Great Depression. * הנשיא האמריקאי החדש, Franklin D. Roosevelt, שנבחר ב-1933, הוא Conservative Democrat - במילים אחרות, מעין הילרי קלינטון של שנות ה-30 - מאוד מחובר לידידיו ולתורמיו העשירים בוול סטריט, ומודאג רק מעט מסבלם של האזרחים האמריקאים.
PurpleSword  |  08.07.16
2.
* בתמורה לשיתוף הפעולה של ארגוני העבודה, המפלגה
* בתמורה לשיתוף הפעולה של ארגוני העבודה, המפלגה הסוציאליסטית והמפלגה הקומוניסטית - רוזוולט מבקש מהם דבר אחד: "אני אעזור לציבור, אבל אתם תפסיקו את הדיבורים על מהפכה..." * ואכן, שיטת אירגון העבודה בארה"ב נותרת בצורתה הקפיטליסטית - היררכיה שבראשה ראשי החברה ובעלי המניות העיקריים, שמחליטים הכל עבור העובדים שתחתם, ומרכזים לידיהם את כל רווחי החברה ובידיהם ההחלטה מה יעשה באותם רווחים.
PurpleSword  |  08.07.16
1.
* מליוני אמריקאים מצטרפים, בקצב חסר תקדים, לשלוש
* מליוני אמריקאים מצטרפים, בקצב חסר תקדים, לשלוש תנועות עיקריות: אירגוני עבודה, המפלגה הסוציאליסטית, המפלגה הקומוניסטית. שלוש התנועות הנ"ל משתפות פעולה שבוע אחר שבוע בהפגנות המוניות בערים מרכזיות ברחבי ארה"ב. * שלוש התנועות הנ"ל פונות לרוזוולט בדרישה: "עשה משהו למען ההמונים הסובלים, או ש..." תוך שהם רומזים למה שקרה ברוסיה ב-1917.
PurpleSword  |  08.07.16