אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אירופה פתחה חזית לא רק נגד אפל - גם מול אירלנד וארה"ב" צילום: בלומברג

"אירופה פתחה חזית לא רק נגד אפל - גם מול אירלנד וארה"ב"

פרופ' אריה רייך, מומחה לדיני האיחוד האירופי מאונ' בר אילן, אומר ל"כלכליסט" כי בפועל, גביית המס לא תתבצע עד לסיום הליכי הערעור שיימשכו תקופה ארוכה: "ההפרה היתה של אירלנד, לא של אפל, והערעור הראשי יהיה מצידה. האמריקאים לא אוהבים שגורם חיצוני מקבל החלטה הנוגעת לחברות שלהם"

30.08.2016, 16:05 | מיקי גרינפלד

"הנציבות האירופית פתחה כאן חזית לא פשוטה, ולא רק מול אפל אלא גם מול אירלנד ואפילו מול ארה"ב". כך אומר (ג') פרופ' אריה רייך, מומחה למשפט כלכלי בינלאומי ולאיחוד האירופי מאוניברסיטת בר אילן, בתגובה להחלטת הנציבות בעניין המס שנדרשת אירלנד לגבות מאפל.  

קראו עוד בכלכליסט

"אירלנד תילחם נחרצות בהחלטת הנציבות שכן היא צפויה לפגוע באופן מהותי ברווח שסיפקה לה מדיניות המסוי המקלה על חברות בינלאומיות. ההחלטה גם פוגעת קשות במוניטין שלה, מול אירופה ומול העולם", אומר רייך, העומד בראש הקתדרה לאיחוד האירופי בבר אילן.

פרופ פרופ' אריה רייך, אונ' בר אילן | צילום: דן פורגס פרופ

אשר לארה"ב, לצד הדיון והביקורת הנרחבת על מדיניות המס בארה"ב מצד אחד ועל החברות האמריקאיות שעוזבות לחו"ל מן הצד האחר, "האמריקאים ככלל מגנים על החברות שלהם, וקשה להם עם העובדה שגורם חיצוני כמו הנציבות האירופית יקבל החלטות הנוגעות לחברות אלה", אומר רייך. לדבריו, נשמעת גם ביקורת על אפלייה של האיחוד האירופי נגד חברות אמריקאיות, מול היחס לחברות אירופאיות המתנהלות באופן דומה.

משרד האוצר האמריקאי אכן ביקר את החלטת הנציבות וטען כי היא מתעלמת מההתקדמות שהושגה במאבק הבינלאומי המשותף בהשתמטות ממס: "אנו מאמינים שהחלטת המס הרטרואקטיבית של הנציבות אינה הוגנת, מנוגדת לעקרונות המס הנהוגים ומעמידה בסימן שאלה את זכותה של מדינה לקבוע את חוקי המס שלה", נאמר בהודעת האוצר האמריקאי.

הסוגיה המשפטית שבמסגרתה התקבלה החלטת הנציבות היא זו של 'סיוע מדינתי' (State Aid) מן הצד האחד (המקבילה האירופית לעיקרון הסובסידיות בארגון הסחר העולמי) ודיני התחרות מן הצד האחר. במילים אחרות, מדובר בדרכים של המדינות להעניק תמיכה באנשים או ארגונים תחת שליטתה, אם דרך תמיכה ישירה ואם דרך הקלות במסוי – ובדרישה כי התמיכה האמורה לא תיפגע בתחרות ההוגנת.

"מה שמטריד את האיחוד, ואת הנציבות באופן סצפיפי כממשלה של אירופה, הוא חיוניות תנאי התחרות השווים בין המדינות המרכיבות אותו. החברות באיחוד מתנגדות לכך שמדינה אחת תמשוך אליה משקיעים לא בגלל עניין ריאלי אלא בגלל הטבות כלשהן, שכן אלה יוצרות תחרות לא הוגנת מול שאר החברות באיחוד", אומר רייך.

ואכן, החקירות של האיחוד, נגד אפל ונגד חברות אחרות שזוכות להקלות מס נרחבות בזכות מיקום המטה באירלנד (חקירות דומות מתנהלות נגד פייסבוק וגוגל) בעניין אפל החלו לאחר ביקורת חריפה שנשמעה בעניין מדיניות המס של אירלנד מצד צרפת וגרמניה, שתי החברות המבילות באיחוד.

כך אמרה בעניין זה לאחר ההחלטה בעניין אפל נציבת התחרותיות של האיחוד, מרגרט ווסטגר: "יש הרבה דרכים טובות ושקופות לתמוך ולעודד השקעות, והרבה סיבות טובות להשקיע באירופה. חברות ומדינות צריכות להתחרות בתנאים שווים, ולא על חשבון אזרחי האיחוד האירופי ומדינות אחרות".

למעשה, על אף שכל הכותרות בעניין דרישת המס התייחסו לאפל, החלטת הנציבות נוגעת בראש ובראשונה לאירלנד. "ההוראה למעשה מכוונת נגד ממשלת אירלנד, ההפרה של דיני האיחוד האירופי בענייני התחרות היתה שלה, והיא זו שצריכה לפעול באמצעות גביית המס שלא גבתה עד כה - בניגוד לדין", אומר רייך.

לכך יש משמעות רבה לעניין הערעור, שכן לדברי רייך, "בהיותה המפרה, סמכות הערעור העיקרית ניתנת לאירלנד, ואכן שר האוצר כבר הודיע שיבקש את אישור הממשלה להגשת הערעור". הערעור הצפוי של אפל על ההחלטה הוא כצד נפגע, אולם לא כצד המפר ("אפל מצייתת לחוק ומשלמת את כל המסים שהיא חייבת בכל אזורי פעילותה. אנחנו נערער ואנו בטוחים שהערעור יתקבל"', נאמר בין היתר בהודעת אפל).

הליך הערעור צפוי לקחת תקופה ארוכה, כשעל הפרק שתי ערכאות שיפוטיות. בית המשפט האירופי הכללי (General Court), וסמכות הערעור בבית הדין האירופי לצדק של האיחוד (Court of Justice EU). על פניו נראה שכל הכרעה שתתקבל בערכאה הראשונה תגיע לערעור בבית הדין האירופי לצדק. לדברי רייך, אירלנד עצמה לא תיפתח בהליך הגבייה מול אפל עד שיסתיים ההליך המשפטי, כך שלמרות הכותרות הזועקות, ייקח הרבה זמן עד שאפל תרגיש את ההחלטה בכיס המאד עמוק שלה.

אשר לחברות שמחוץ לאיחוד, ללא קשר למדיניות המס שלהן, החלטת הנציבות לא נוגעת לא להן ולא לחברות הפועלות בהן. השאלה המעניינת נוגעת בעיקר לאנגליה, שבשלב זה עדיין חברה באיחוד כך שכל ההחלטות של הנציבות עדיין מחייבות אותה. עם זאת, המשקיעים יעקבו מקרוב אחר שינוי בשיטת המסוי הבריטית, ככל שיהיה, מייד לאחר שתושלם הפרידה מאירופה (תהליך שייקח עד שנתיים מרגע הפעלת סעיף 50 לאמנת ליסבון, דבר שלא קרה עד כה).

טים קוק מנכ"ל אפל, צילום: רויטרס טים קוק מנכ"ל אפל | צילום: רויטרס טים קוק מנכ"ל אפל, צילום: רויטרס

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
אתה פרופ לדיני איחוד או פסיכולוג של ה
אתה פרופ לדיני איחוד או פסיכולוג של ה  ira ואתה גם יודע מה האמריקאים אוהבים ומה הם לא אוהבים ,בתכלס כולם מנסים לשלם כמה שפחות ומי שיותר גדול ויותר רווחי יותר חוצפן ויותר אגרסיבי וזה החוק היחידי שאני  בנתיים רואה כל השאר טקטיקות להגיע לאסרטגיה של קח יותר שלם פחות 
Candy  |  04.09.16
8.
אתה טועה ומטעה. אחרי שהחברה שילמה "מס כחוק"
אתה טועה ומטעה. אחרי שהחברה שילמה "מס כחוק" במדינה שבה היא רשומה - כלומר - חברת הבת של אפל שרשומה באירלנד שילמה כחוק מס בשווי -אפס- דולר באירלנד - וזה הסכום שהיה עליה לשלם שם באופן חוקי - הסכום נחשב כסכום ששולם עליו מס , ולכן אין צורך לשלם עליו שוב מס בארצות הברית (גם לא סנט אחד ויחיד).
Basketball  |  31.08.16
7.
רוב שרי האוצר האחרונים בארה"ב וגם המיועד של
רוב שרי האוצר האחרונים בארה"ב וגם המיועד של הילרי קלינטון - מגולדמן "לגיטימי להמר נגד האינטרסים של הלקוחות שלנו" זאקס. ברור למי הם מחוייבים. גולדמן זאקס לא משחדים פוליטיקאים. הם רק משלמים להם מאות אלפי דולרים להרצאות ותורמים מיליונים לקרנות של פוליטיקאים.
Seahorse  |  31.08.16
6.
שר האוצר האמריקאי לא סתם מתנגד למהלך האירופי
שר האוצר האמריקאי לא סתם מתנגד למהלך האירופי כי הקנס של 14.5 טריליון דולר אם ייצא מן הכוח אל הפועל , ייפול על הממשל האמריקאי ובסופו של דבר , על אזרחי ארצות הברית , וזה בגלל חוק מיסוי באמריקה שאומר שחברה אמריקאית שפועלת גם בארצות חוץ , לא תשלם כפל מס ובמילים אחרות , כל דולר מס בחוץ , יופחת בדולר אחד מחבות המס באמריקה כלומר , אם אפל משלמת 50 ביליון דולר בגין רווחיה באמריקה ועוד 14.5 ביליון דולר לאירלנד אם תחויב בסוף , הסכום הזה יקוזז מחבות המס שלה באמריקה והיא תשלם לאוצר האמריקאי רק 35.5 ביליון דולר .  
Grapes  |  30.08.16
לכל התגובות