אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השווי בניו יורק נחתך וסיספאן מחפשת נמל מבטחים בת"א צילום: אתר החברה seapan

בלעדי לכלכליסט

השווי בניו יורק נחתך וסיספאן מחפשת נמל מבטחים בת"א

חברת הספנות הבינלאומית שנסחרת בניו יורק וסובלת מנטל חוב כבד של פי 1.5 על ההון העצמי, מנהלת הכנות לרישום כפול בתל אביב, בדרך לגיוס חוב מתוכנן של מאות מיליוני דולרים. תמורת הגיוס תיועד למיחזור חובות קיימים ויקרים יותר

22.01.2018, 06:48 | גולן חזני

חברה תפעולית ראשונה מתחום הספנות הבינלאומית מנהלת מגעים לרישום כפול למסחר בתל אביב. ל"כלכליסט" נודע כי חברת סיספאן (Seaspan Corporation) מבקשת לגייס אג"ח בהיקף של מאות מיליוני דולרים מהגופים המוסדיים בארץ, ובמקביל לרשום את מניותיה הנסחרות בבורסת ניו יורק, למסחר באחוזת בית.

קראו עוד בכלכליסט

סיספאן כבר שכרה משרד עורכי דין שמכין את המסמכים לרישום. מדובר בחברה גדולה שבונה אוניות ומחכירה אותן לחברות ספנות דוגמת צים הישראלית, ונסחרת בבורסה האמריקאית לפי שווי של 844 מיליון דולר.

סיספאן נוסדה על ידי דיוויד וושינגטון, אמריקאי שהתיישב בוונקובר, קנדה, ומשפחתו היא בעלת המניות הגדולה (36.4%) בחברה. מטה החברה נמצא בוונקובר ובהונג קונג. יו"ר החברה הוא דיוויד סוקול. החברה מצויה בעיצומם של נסיונות למיחזור חובותיה ומבקשת לגייס לשם כך חוב גם בישראל בהיקף של מאות מיליוני דולרים כאמור. סיספאן מחזיקה בשלוש מספנות שבהן היא בונה אוניות חדשות, ובבעלותה 90 כלי שיט שאותם היא מחכירה לחברות ספנות בקווים הגדולים בעולם באמצעות חוזי שכירות ארוכי טווח.

בין כלי השיט של סיספאן יש ספינות מטען גדולות ומודרניות והיא מעניקה גם שירותי ניהול ספינות מובילים בתעשייה. הצי המנוהל של סיספאן מורכב מ־110 ספינות מטען, הכוללות 4 ספינות חדשות על פי הזמנה המתוכננת למסירה לסיספאן ולצדדים שלישיים עד סוף 2018.

סיספאן רשמה בינואר־ספטמבר 2017 הכנסות של 211 מיליון דולר ורווח נקי של 22 מיליון דולר, זאת בהשוואה להכנסות של 225 מיליון דולר ורווח של 30 מיליון דולר בתקופה המקבילה. בתחילת נובמבר 2017 סבלה החברה מהורדת המלצה של סיטי למניה שלה מניטרלי למכירה, ככל הנראה בשל נטל החוב הגבוה הרובץ עליה – 3.2 מיליארד דולר, פי 1.5 על ההון העצמי – ובשל המשבר בענף הספנות, כאשר שווי החברה צנח ב־5 השנים האחרונות ב־42.5%.

 , צילום: אתר החברה seapan צילום: אתר החברה seapan  , צילום: אתר החברה seapan

2017 היתה אחת השנים הגרועות של סיספאן כשהמניה נחתכה ב־62% מהשיא שרשמה ב־2104, למחיר נוכחי של 6.2 דולר. בעקבות זאת מנכ"ל התחלף והחברה הודיעה על צמצום הדיבידנד, לאחר שהחמיצה את תחזיות האנליסטים לאורך הרבעונים האחרונים. בשבוע שעבר דיווחה סיספאן כי פיירפקס החזקות פיננסיות השקיעה 250 מיליון דולר באג"ח שלה, ושהיא מתכוונת להשתמש בתמורה למימון יוזמות צמיחה עתידיות, פירעון חובות ולמטרות כלליות.

הרישום הכפול שנכשל

לפני חודש וחצי פורסם ב"כלכליסט" כי חברת הביטוח אמטראסט בוחנת מהלך דומה של רישום כפול בבורסה בתל אביב לצד גיוס חוב של יותר מחצי מיליארד דולר. אמטראסט המתמקדת בביטוח עסקים קטנים ובינוניים ובביטוחי רכב סבלה ב־2017 מהפסדים כבדים בעקבות סופות ההוריקנים שפקדו את ארה"ב וגרמו לנזקים כבדים לרכוש. בעקבות אסונות הטבע שווי השוק של אמטראסט צנח מ־4.63 מיליארד דולר ל־2 מיליארד דולר. עם זאת, לפני כשבועיים החליטו בעלי החברה להגיש הצעת רכש למחיקתה מהבורסה בניו יורק, כך שמבחינת הבורסה בתל אביב רק גיוס החוב נותר על הפרק.

שינוי פרופיל המגייסות

עד לאחרונה היו אלה חברות נדל"ן אמריקאיות שגייסו חוב בתל אביב וניצלו את פערי הריביות בגיוסים כאלה בין השוק האמריקאי לשוק הישראלי, ו־30 חברות אמריקאיות גייסו עד היום 18 מיליארד שקל באג"ח בבורסה בתל אביב. הנהירה של חברות אלה שרובן פועלות בניו יורק וסביבתה, התקבלה בחשדנות בקרב המוסדיים הישראליים, גופי החיסכון לטווח ארוך, שכמעט לא השתתפו בגיוסים שלהן, ואת מקומן מילאו שחקניות נוסטרו, משקיעים פרטיים וקרנות נאמנות שנהנו מזרימת כספים מהציבור בהיקף של מיליארדי שקלים בשנים האחרונות.

הסיכון המרכזי שהטריד את המשקיעים היה הקושי להגיע לנכסים של החברות המגייסות, במקרה של בעיה, בשל העובדה שהן נרשמו באיי הבתולה. בארץ גייסו חברות הנדל"ן חוב בריביות של 3%–7% בעוד בארה"ב הריביות שבהן הן מגייסות הן 7%–11%. הפערים נובעים בעיקר מהעובדה שהריביות בישראל נמוכות מבארה"ב, וכך גם התשואה לפדיון באג"ח ממשלת ישראל ביחס לאג"ח ממשלת ארה"ב.

לפני חודשיים חל כנראה שינוי במגמה זו כאשר חברת פננטפארק, שעוסקת בתחום המימון החוץ־בנקאי בארה"ב, גייסה בתל אביב 490 מיליון שקל באג"ח באמצעות חברת החיתום של לידר, והפכה לראשונה מבין החברות מתחום האשראי החוץ־בנקאי בארה"ב. בימים אלה עורכות חברות אמריקאיות נוספות מתחום האשראי החוץ־בנקאי הכנות להצגת תשקיפים לקראת גיוס חוב בבורסה בתל אביב.

תגיות