אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה ימים אחרי שנכנסה לסין: עליבאבא חסמה את מוצרי ג'ול צילום: בלומברג

כמה ימים אחרי שנכנסה לסין: עליבאבא חסמה את מוצרי ג'ול

יצרנית הסיגריות האלקטרוניות קיוותה למשוך חלק מהמעשנים בשוק הטבק הגדול בעולם, אך ענקית המסחר המקוון הסירה את מכשירי האידוי מהפלטפורמה בפתאומיות, והכחישה שההוראה הגיעה מהרגולטור הסיני. בארה"ב גוברים האיומים על הגבלת מכירות החברה

18.09.2019, 23:30 | שירות כלכליסט

ימים ספורים לאחר שיצרנית הסיגריות האלקטרוניות ג'ול החלה לשווק את מוצריה בסין, הם הוסרו מפלטפורמות המסחר המקוונות של עליבאבא ו־JD.com. זאת, מבלי לספק הסבר או לציין האם בכוונתן להשיב את המוצרים למדפים בשלב כלשהו. על כך דיווח "הוול סטריט ג'ורנל".

קראו עוד בכלכליסט

ג'ול קיוותה למשוך חלק מהמעשנים בשוק הטבק הגדול בעולם עם מכשירי אידוי טבק בטעמי מנטה, מנגו ושמנת ולהמיר את המעשנים לצרכניה. נראה שכעת, תוכניתה תתעכב.

המהלומה בשוק הסיני מגיעה על רקע קשיים מבית איתם מתמודדת החברה מסן פרנסיסקו. בשבוע שעבר איים ממשל טראמפ לאסור על מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים. מוצרים אלה מהווים יותר מ־80% ממכירות החברה בארה"ב.

אזהרות הבית הלבן מגיעות בעקבות נתונים חדשים החושפים עלייה במספר הצעירים המעשנים. על פי הערכות הממשל, מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים מדרדרות את קהל זה וממכרות אותו. בין 2017 ל־2018 זינק שיעור תלמידי התיכון בארה"ב שמעשנים סיגריות אלקטרוניות ב־78% ומספרם עומד כעת על 3.05 מיליון. באותה התקופה עלה שיעור התלמידים בחטיבות ביניים אמריקאיות שמעשנים סיגריות אלקטרוניות ב־48%.

מנכ"ל ג'ול, קווין ברנס, אמר כי אסיה נמצאת בעדיפות גבוהה מבחינת החברה. זאת, לאור שיעור המעשנים הגבוה ביבשת. בסין לבדה מעשנים יותר מ־300 מיליון תושבים, ועל פי ארגון הבריאות העולמי 59% מהגברים במדינה מעשנים.

ג ג'ול | צילום: בלומברג ג

בשנה שעברה נמכרו במעצמה האסיאתית 2.4 טריליון סיגריות רגילות, פי עשרה ממספר הסיגריות שנמכרו בארה"ב. כמעט כל הסיגריות שנמכרו בסין יוצרו על ידי חברת צ'יינה נשיונל טבקו (CNTC) שבבעלות ממשלתית. בשנה שעברה הזרימה תעשיית הטבק בסין טריליון יואן (140 מיליארד דולר) לקופת הממשל הסיני. סכום זה שווה ערך ל־6% מהכנסות המדינה ממסים. מסיבה זו, לסין אין כל תמריץ לקדם קמפיינים המעודדים הפחתת עישון, שעלולים לחתוך מקור הכנסה חשוב עבורה.

חברות זרות המעוניינות למכור במדינה צריכות להנפיק רישיון בכדי לזכות בגישה, אך עד כה, רוב הניסיונות נחלו כישלון. כך לדוגמא, חברת הטבק הגדולה מחוץ לסין, פיליפ מוריס, נהנית מנתח זעום של 0.1% מהשוק. כך על פי נתוני חברת המחקר יורומוניטור.

JD.com ועליבאבא סירבו לומר האם הסרת מוצרי ג'ול הגיעה בעקבות דרישה מצד הרגולטור הסיני.

תגיות