אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כץ נגד תוכנית ליצמן: הסבסוד עצר את הבנייה בקרקע פרטית צילום: אוראל כהן, חורחה נובומינסקי

בלעדי לכלכליסט

כץ נגד תוכנית ליצמן: הסבסוד עצר את הבנייה בקרקע פרטית

באוצר מסרבים לאשר את תוכנית השיווקים החדשה של שר השיכון בגלל דשדוש הבנייה על קרקעות פרטיות מאז השקת מחיר למשתכן. הסיבה: תוכניתו של ליצמן דומה למחיר למשתכן שנתנה סובסידיה לקרקע, וגם היא לא תעודד בנייה בקרקע פרטית

02.12.2020, 07:57 | אמיתי גזית

נתונים חד משמעיים שמציגים ירידה חדה במספר הדירות שנבנו בשנים האחרונות על קרקעות פרטיות הם הסיבה המרכזית לסירוב של שר האוצר ישראל כץ לחתום על תוכנית הדיור המוזל של שר השיכון יעקב ליצמן. כך נודע ל"כלכליסט".

במשרד האוצר מודאגים מכך שתוכנית מחיר למשתכן, שאליה נותבו מרבית הקרקעות שהמדינה שיווקה ב־5 השנים האחרונות, תוך סבסוד נדיב, הובילה לירידה גדולה במספר הדירות שבנייתן החלה על קרקע פרטית. בניגוד לחזון של שר האוצר הקודם משה כחלון ולפיו מכרזי מחיר למשתכן יחייבו את הקבלנים לבנות ולמכור דירות מוזלות גם בקרקעות סמוכות, כיום כבר ניתן לקבוע שמרבית הקבלנים העדיפו "לשבת" על הקרקע ולא לבנות.  

קראו עוד בכלכליסט

שר האוצר ישראל כץ ושר השיכון יעקב ליצמן , צילום: אוראל כהן, חורחה נובומינסקי שר האוצר ישראל כץ ושר השיכון יעקב ליצמן | צילום: אוראל כהן, חורחה נובומינסקי שר האוצר ישראל כץ ושר השיכון יעקב ליצמן , צילום: אוראל כהן, חורחה נובומינסקי

לכן החשש באוצר הוא כי התוכנית הנוכחית של שר השיכון, הדומה בעקרונותיה למחיר למשתכן, לא תבלום את המגמה. מסיבה זו, אף שבתחילת ספטמבר הוביל ליצמן לאישור החלטה במועצת מקרקעי ישראל על תוכנית השיווקים החדשה, כץ אינו חותם עליה והיא אינה יוצאת לפועל.

על פי אומדן של התאחדות הקבלנים, המבוסס על נתוני הלמ"ס, רשות מקרקעי ישראל ומנהל התכנון, בין 2014 ל־2019 מספר הדירות שבנייתן החלה על קרקע פרטית צנח ב־10,000. ב־2014, לפני שכחלון מונה לשר אוצר, החלה בנייה של קרוב ל־20 אלף דירות על קרקעות פרטיות, 40% מהתחלות הבנייה באותה שנה.

הירידה החל כבר ב־2015 בה הושקה תוכנית מחיר למשתכן שבמסגרתה ניתנו הנחות של מאות אלפי שקלים רק לזכאים רוכשי דירה ראשונה שנבנית על קרקעות המדינה. שיעור התחלות הבנייה על קרקע פרטית ירד באותה שנה ל־28% (ול־15 אלף דירות). אחרי תיקון קטן ב־2016, מ־2017 ועד עתה נרשמת צניחה עקבית בהתחלות הבנייה על קרקע פרטית. אלה הגיעו ל־10,500 דירות ב־2018 וב־2019 ל־8,200 דירות בלבד. על 2020 עדיין אין נתונים מלאים, אך על פי הערכות מספר הדירות שבנייתן החלה על קרקע פרטית בה יהיה סביב 4,000 בלבד, כ־10% מהדירות שהחלו להיבנות השנה ושפל היסטורי.

גורם הבקיא במגעים בין משרדי האוצר והשיכון בנוגע לתוכנית ליצמן מסביר כי באוצר מדגישים ש"פונקציית המטרה היא להביא להיצע גדול יותר של דירות". לדבריו, מה שמטריד אותם בתוכנית כמו מחיר למשתכן הוא לאו דווקא עלותה אלא "התחושה שהתערבות במחירים בצורה נקודתית מובילה לירידה בבנייה בקרקעות פרטיות".

כלומר, הטענה היא שתוכניתו של כחלון לא רק שלא גרמה להורדת המחירים המקווה על ידי קבלנים, אלא היא גם הובילה לעצירה של הבנייה על קרקע פרטית ולירידה צפויה בהיצע הכולל של דירות — גם זה בניגוד לכוונת התוכנית.

יאיר פינס, מנכ"ל משרד השיכון, מעריך כי התוכנית החדשה דווקא תתקן את העיוות שיצרה מחיר למשתכן. על פי התוכנית, בשכונות שבהם מחירי הדירות גבוהים מ־2.2 מיליון שקל המדינה תחזור לשיטת המכרז הרגילה ותאפשר למכור דירות במחיר השוק.

לדברי אלי אביסרור, ממלא מקום נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ויו"ר הקבלנים של באר שבע והנגב, "המשחק בתוכניות כמו מחיר למשתכן, מע"מ אפס או התוכנית החדשה של מחיר מופחת זהו סתם משחק כסאות. תנו לשוק להתנהל, במקום עוד תוכניות שגורמות לאנשים בעיקר לרכוש דירה כדי להשכיר אותה".

תגיות