אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתון בעייתי לקראת הסגר השלישי: שיעור האבטלה נעצר על 14.6% צילום: שאול גולן

נתון בעייתי לקראת הסגר השלישי: שיעור האבטלה נעצר על 14.6%

פי נתוני הלמ"ס למחצית השנייה של החודש שעבר, הירידה באבטלה נעצרה ונרשמו 600 אלף מובטלים. מדובר בשיעור גבוה משמעותית מ-11.5% בתחילת ספטמבר, לפני הסגר השני

21.12.2020, 13:00 | שחר אילן

הירידה באבטלה, על פי ההגדרה הרחבה של הלמ"ס, נעצרה במחצית השנייה של נובמבר ודורכת במקום על -14.6% שהם כ-600 אלף מובטלים.

קראו עוד בכלכליסט

שיעור האבטלה עדיין עולה משמעותית לעומת שיעור האבטלה בתחילת ספטמבר, כלומר בתקופה שבין הסגרים שעמד על 11.5% וגם הוא היה גבוה מאוד. שיעור האבטלה בישראל לפני משבר הקורונה נע בין 3%-4%. 

מדובר בנתוני כניסה מאוד לא מעודדים לסגר שלישי אפשרי. כך עולה מנתוני האבטלה למחצית השנייה של נובמבר שמפרסמת היום הלמ"ס, על סמך תוצאות סקר כוח האדם. הלמ"ס מפרסמת שלושה נתוני אבטלה חצי חודשיים.

 , צילום: באדיבות שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה  , צילום: באדיבות שירות התעסוקה

  • שיעור הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלסית – אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) עלה במחצית השנייה של נובמבר ל-5.4%. זאת, לעומת 4.8% במחצית השנייה של אוקטובר ו-5.1% במחצית הראשונה של נובמבר. התנודות בנתונים החצי חודשיים בנושא זה גבוהות ובלתי מוסברות. לכן ספק אם כדאי להתייחס אליהן בניתוח של מספר האנשים שאין להם מקום עבודה.

  • שיעור הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם ירד מ-12.6% במחצית הראשונה של נובמבר ל-12% במחצית השנייה. ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום.

  • הנתון המרחיב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. כאמור, נתון זה דורך במקום על 14.6%.

כ-600 אלף מובטלים

הלמ"ס פרסמה היום גם את נתוני האבטלה הכלליים לחודש נובמבר. נרשמו בהם תנודות גדולות בהשוואה לחודש אוקטובר שכלל גם חלק מהסגר השני. שיעור האבטלה לפי החישוב המרחיב ירד מ-20.3% (כ-850 אלף מובטלים ל-14.3% (כ-600 אלף מובטלים).

שיעור הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל השבוע ירד מ-18.2% ל-12.1% (כחצי מיליון בני אדם). הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל השבוע זה הנתון המצמצם באמצעותו מודד משרד האוצר את האבטלה. כשהנתון יגיע ל-10% יירדו דמי האבטלה ל-90%. עם זאת, ספק אם הדבר יקרה עד שייפתחו ענפי המסעדות והתיירות. לאור ההגבלות החדשות הצפויות על המשק, סביר שבחודשים הקרובים הנתון הזה יעלה.

חשוב לזכור שיש פערם גדולים בין נתוני האבטלה של הלמ"ס לאלה של שירות התעסוקה. שירות התעסוקה מסר לפני כשבועיים לכלכליסט כי עדיין רשומים אצלו יותר מ-850 אלף דורשי עבודה.

תגיות