אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": 2011 - השנה שהטייקונים היו רוצים לשכוח

בדיקת "כלכליסט": 2011 - השנה שהטייקונים היו רוצים לשכוח

שנת 2011 הייתה שנה קשה לכל המשקיעים, אבל לטייקונים במיוחד: עידן עופר הפסיד מהאחזקה בחברה לישראל לא פחות מ-7.6 מיליארד שקל השנה ושרי אריסון איבדה 2.5 מיליארד שקל אחרי שמניית בנק הפועלים איבדה שליש מערכה; תשובה, בן דב, בינו ודנקנר הפסידו בבורסה למעלה ממיליארד שקל כל אחד

29.12.2011, 15:01 | שהם לוי

2011 הייתה שנה לא קלה לכלל המשקיעים בבורסה. מרבית המדדים המובילים קרובים לסיים את השנה בירידות של כ-15%-20% - לא נעים אבל גם לא נורא. מנגד, אצל הטייקונים 2011 הייתה פשוט שנה שחורה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מרבית הטייקונים הגדולים במשק איבדו הרבה מעבר לירידה במדדים המובילים. מעבר לכך, ההפסדים שלהם במונחים כספיים מדהימים בהיקפם: עידן עופר למשל הפסיד השנה למעלה מ-7.5 מיליארד שקל בבורסה, שרי אריסון איבדה 2.5 מיליארד שקל ועוד חמישה טייקונים איבדו לא פחות ממיליארד שקל השנה.     

השנה נראה ששום דבר כמעט לא הצליח לטייקונים: המשבר בעולם פגע בעסקים חובקי העולם שלהם, ועדת הריכוזיות המליצה להגביל את צעדיהם בפימידות העסקיות שהם בנו, חיצי הציבור הופנו כלפי רבים מהם בזמן המחאה החברתית ובעיקר שווי הנכסים של החברות ירד אך ההתחייבויות - בעיקר בישראל - נותרו כי שהיו, לפחות עד התספורת.

איך חישבנו את ההפסד: בדקנו את ירידת המניות מתחילת השנה ועד 25 בדצמבר. חישבנו את שווי אחזקות הטייקונים בתחילת השנה מול סוף השנה, מההפסד (שיש לציין שהוא "על הנייר"), קיזזנו את הדיבידנדים שמשכו הטייקונים ב-2011. דיבידנד שהוכרזו וטרם חולקו, לא נכללו בחישוב.

עידן עופר: הפסד ב-2011: 7.6 מיליארד שקל

מה הוא מחזיק בבורסה?

 עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל. עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל.  עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל.

עידן עופר שולט בחברה לישראל (54%) שבבעלותה כימיקלים לישראל, צים, בטר פלייס, טאואר ומיזם הרכב צ'רי קוואנטום.

מה היה ב-2011?

סוגיית התמלוגים שמשלמת כיל למדינת ישראל וכן העלויות בהן תישא בעקבות קציר המלח (שנפתרו אתמול) יחד עם ציפיות לירידה בביקושים לאשלג השפיעו מאוד על מניית יצרנית האשלג המקומית, וביתר שאת על מניות החברה לישראל שמרבית שוויה נגזר משוויה של כיל.

מה יהיה ב-2012?

כפי שנחשף ב"כלכליסט", ענקית האשלג פוטאש תרכוש ככל הנראה 25% ממניות כיל  ותהפוך לשותפה פעילה יותר בניהול החברה, במקרה כזה כיל יכולה ליהנות מהכוח המונופוליסטי של פוטאש. בנוסף, 2012 תהיה שנת המבחן של בטר פלייס שצפויה להתחיל לרשום מכירות ולפחות לצמצם הפסדים אם לא להרוויח מעט. מנגד, המשקולת של צים תמשיך להכביד על החברה על רקע מצב שוק התובלה הימית.  

שרי אריסון: הפסד ב-2011: 2.5 מיליארד שקל

 

מה היא מחזיקה בבורסה?

שליטה בבנק הפועלים (22.6%) ושיכון ובינוי (47.2%) באמצעות החברה הפרטית אריסון אחזקות.

מה היה ב-2011? 

המשבר הגלובלי פגע במערכת הבנקאות העולמית, הוריד את שערי מניות הבנקים בבורסה בתל אביב וגם את בנק הפועלים. אך בשונה מ-2008, בנק הפועלים לא הגיע למשבר הנוכחי עם נכסים רעילים שאיימו על יציבותו. ועדת הריכוזיות פסחה על שרי אריסון ולא הכלילה את אריסון אחזקות ברשימת הטייקונים שייאלצו להיפרד מחלק מאחזקותיהם.

מה צפוי ב-2012?

מניות בנקים ימשיכו להיות קשורות לפעילות הבנקאית בעולם וגם להמשיך ולשמש כברומטר של מצב המשק הישראלי שצפוי להאט ב-2012. נוסיף לכך, השפעה לרעה מרצונו של הממונה על הבנקים להגדיל את כמות הכסף בקופת הבנק לעומת היקף האשראי שהבנק יוכל לתת - במילים אחרות, הבנק יהיה מוגבל יותר ביכולת לחלק דיבידנדים למשקיעים וכך גם לאריסון. האם המשמעות היא שאריסון תמכור חלק ממניות הבנק או שיכון ובינוי? מוקדם לדעת, אך האפשרות הזו הופכת לריאלית על רקע חובות אריסון אחזקות למוסדיים.

שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים. שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים. שרי אריסון, בעלת השליטה בבנק הפועלים.

יצחק תשובה: הפסד ב-2011: 1.7 מיליארד שקל

 

מה הוא מחזיק בבורסה? 

קבוצת דלק (64.4%), דלק נדל"ן (50.8%) ואלעד קנדה (88.48% באמצעות אלעד גרופ).

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק. , צילום: סיון פרג יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק. | צילום: סיון פרג' יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק. , צילום: סיון פרג

מה היה ב-2011?

המשקיעים התמקדו יותר בקשיים של דלק נדל"ן והדרישה של החברה לדחיית חובות ומאוחר יותר לכניסה להסדר חוב עם בעלי האג"ח. מצבה של דלק נדל"ן השפיע גם על המסחר במניות קבוצת דלק והאג"ח שלה. אלמלא מכירות גז משמעותיות יותר בדלק אנרגיה, דלק קידוחים ואבנר בזכות פיצוצי צינור הגז במצרים, שנת 2011 הייתה מסתיימת בקול ענות חלושה. שוב הגז הציל את תשובה.

מה צפוי ב-2012?

האתגר המשמעותי ביותר של תשובה הוא לסיים את הסדר החוב בדלק נדל"ן כמה שיותר מהר ובצורה שתהיה מקובלת על מרבית המוסדיים. אם יצלח תשובה אתגר זה, תשואות האג"ח של קבוצת דלק יירדו משמעותית וגיוס חוב שהכרחי לצורך פיתוח תגלית תמר יהיה קל יותר. במקביל, אם הקידוחים החדשים בלווייתן יחשפו תגלית נפט משמעותית בעלת פוטנציאל כלכלי אדיר, אז כל האתגרים של קבוצת דלק ייראו כלא היו ושוב תשובה יחייך ויכריז על יום חג למשק הישראלי.

אילן בן דב: הפסד ב-2011: 1.3 מיליארד שקל

מה הוא מחזיק בבורסה?

מחזיק בשליטה בפרטנר באמצעות סאני (70.1%) ששולטת בחברת סקיילקס(בה בן דב מחזיק באופן פרטי עוד 3.5% ובכוונתו להגדיל את האחזקה ב-2.7% נוספים). עוד הוא מחזיק בטאו (69.66%) שבגינה מתנהל הסדר חוב

מה היה ב-2011?

כשאילן בן דב החליט על רכישת השליטה בפרטנר בשלהי שנת 2009, הוא לא תיאר בחלומות הכי שחורים שלו שבמהלך שנת 2011 ייסחרו איגרות החוב של סאני וסקיילקס בתשואות דו ספרתיות (מה שמוגדר כאג"ח זבל) שיביאו אותו לבסוף להחליט על המוצא האחרון: הכנסת שותף לפרטנר. מלבד הצרות בפרטנר, ההשקעות הכושלות בטאו הביאו את החברה להסדר חוב שבימים אלה נראה רחוק מסיום. 

  

מה צפוי ב-2012?

אם המשימה של טייקונים אחרים היא להוריד את תשואות האג"ח שלהם לפדיון, אז המשימה של בן דב נראית יותר בכיוון של לצלוח את 2012 מבלי לבקש דחיית חובות, או הסדר חוב  בסאני או סקיילקס. כדי לעשות את זה בן דב חייב להשלים את אחת מהפעולות: למכור נתח ממניות פרטנר בפרמייה משמעותית, או להכניס שותף בסקיילקס. זאת מבלי להתייחס להסדר בטאו שעלול גם להשפיע על מבנה הפירמידה של בן דב באחזקה בפרטנר.

אילן בן דב, בעל השליטה בפרטנר. , צילום: עמית שעל אילן בן דב, בעל השליטה בפרטנר. | צילום: עמית שעל אילן בן דב, בעל השליטה בפרטנר. , צילום: עמית שעל

צדיק בינו: הפסד ב-2011: 1.1 מיליארד שקל

 

מה הוא מחזיק בבורסה?

הבנק הבינלאומי (20.2%) באמצעות חברת פיביבה הוא ומשפחתו מחזיקים 47.5%. כמו-כן הוא שולט בפז נפט(45.5%).

מה היה ב-2011?

שתי ההחזקות הגדולות של בינו לא סיפקו לו נחת, מצד אחד היה זה משבר החובות באירופה שהכביד על מניית הבנק הבינלאומי שהציג רווח מינורי ברבעון השלישי. מהצד השני הייתה זו המחאה החברתית שפגעה גם בבינו. פז נאלצה להפחית את מרווח השיווק על הדלק בהוראת משרד האוצר, מה שפגע ברווחיותה ברבעון השלישי ופגע על פי ההערכות האנליסטים המסקרים אותה גם ברווחיה ברבעון הרביעי.

מה צפוי ב-2012?

האתגר הגדול של בינו בשנה הקרובה הוא ההפתעה שהעירה אותו בבוקר של אותו יום בו קבעה להגברת התחרותיות במשק את המלצות הביניים שלה ולמעשה דרשה שבינו ייפרד מאחת משתי ההחזקות שלו. בינו ינסה בכל האמצעים לשמור על השליטה בבנק הבינלאומי ובפז יחד. נראה כי אם בינו יידרש לוותר על משהו הוא יעדיף להישאר עם הבנק הבינלאומי, אבל בינו עוד עלול להפתיע.

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי. , צילום: עמית שעל צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי. | צילום: עמית שעל צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי. , צילום: עמית שעל

נוחי דנקנר: הפסד ב-2011 - 1.06 מיליארד שקל

מה הוא מחזיק בבורסה?

נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי., צילום: סיון פרג נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי. | צילום: סיון פרג' נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי., צילום: סיון פרג

נוחי דנקנר מחזיק אפקטיבית בכ-31% ממניות אי.די.בי אחזקות, שהיא הקבוצה העסקית המשפיעה ביותר במשק הישראלי עם שליטה בחברות כמו סלקום, שופרסל, נשר מלט, גולף וכלל ביטוח ועוד רשימה ארוכה.

מה היה ב-2011?

בסוף 2010 עוד נחשבה ההשקעה בבנק ההשקעות קרדיט סוויס כאחת המוצלחות שידעה קבוצת אי.די.בי מאז רכש נוחי דנקנר את השליטה בה בשנת 2003. בסוף 2011 נחשבת ההשקעה בקרדיט סוויס  כזו ששמה את המשקולת הכבדה ביותר על צאוורה של הקבוצה, עם הפסד של 2.4 מיליארד שקל בשנה החולפת, שאולי תיפרד בקרוב מרוב מניות כלל תעשיות שברשותה במטרה לשלם את החובות לבעלי האג"ח.

מה צפוי ב-2012?

אם קבוצת אי.די.בי תצליח להפחית את עוצמת המחאה כנגד החברות המקומיות בהן היא שולטת ולרכך את המלצות הוועדה להגברת התחרותיות, לפחות, חזית אחת עימה מתמודדת החברה תיעלם. יחד עם זאת, האתגר הכי גדול של הקבוצה לשנה הקרובה הוא לשכנע את בעלי האג"ח שלהחזיר חובות זה לא בעיה. אם תצליח הקבוצה במשימה, תשואות האג"ח יירדו וההנהלה תוכל לעבור מקרב בלימה שכולל מאמצים עסקיים למימוש נכסים, במאמצים עסקיים הנוגעים להשבחת החברות. במקביל תנסה הקבוצה למצוא קונה לכלל ביטוח, אחרי שהמגעים עם פרמירה נכשלו. בשורה התחתונה: אם אי.די.בי תבצע השקעות ב-2012 זה יהיה רק בחו"ל.

עזריאלי: הפסד ב-2011 - 642 מיליון שקל

מה הוא מחזיק בבורסה?

שולט בקבוצת עזריאלי (73.67%) שמפעילה את רשת הקניונים על שמו וכן את סונול וכ-5% ממניות בנק לאומי.

 

מה היה ב-2011?

קבוצת עזריאלי הגדילה את הרווחים ורכשה שלושה נכסים ביוסטון, בזמן שהרגולטור הישאלי מעכב את רכישת קניון עיר ימים בשל כוחה המוגבר בענף הקניונים המקומי. חברת הבת סונול סבלה מהורדת מרווח השיווק בתחנות הדלק וכן מהגברת התחרות בין חברות הדלק.

מה צפוי ב-2012? 

עזריאלי יוכל לבנות עוד קניונים בישראל, אבל ירצה לעשות את זה בקצב איטי יותר בהשוואה לשנים הקרובות. הקבוצה תנסה לרכוש עוד נכסים מעבר לים, אבל בזהירות. הצורך של הבנקים ברחבי העולם להקטין סיכונים יכול להביא לתוך שוק הנדל"ן הרבה נכסים איכותיים וכשלעזריאלי אין בעיית מזומנים וקווי אשראי, בעוד כל העולם ממונף, אז המזומן הוא המלך והמלך הוא עזריאלי.

דוד עזריאלי, בעל השליטה בקבוצת עזריאלי., צילום: אוראל כהן דוד עזריאלי, בעל השליטה בקבוצת עזריאלי. | צילום: אוראל כהן דוד עזריאלי, בעל השליטה בקבוצת עזריאלי., צילום: אוראל כהן

אלפרד אקירוב: הפסד של 614 מיליון שקל

אלפרד אקירוב, צילום: ישראל הדרי אלפרד אקירוב | צילום: ישראל הדרי אלפרד אקירוב, צילום: ישראל הדרי

 

אלפקד אקירוב מחזיק ב-75% ממניות אלרוב ישראל שהיא בעלת השליטה באלרוב נדל"ן.

 

מה היה ב-2011?

אלרוב ישראל המחזיקה גם במניות לאומי ופועלים, הושפעה מהמסחר בהן וירדה בחדות. בנוסף, הושפעה אלרוב מהירידה בשווי אחזקה באלרוב נדל"ן שכמו יתר מניות הנדל"ן בבורסה סבלה ממגמה שלילית. בנוסף אמר אקירוב בראיון ל"כלכליסט" כי הוא לא מתכוון להשקיע יותר בישראל, ואכן לא ביצע השנה השקעות חדשות בישראל.

 

מה יהיה ב-2012?

ההזדמנות של אלרוב היא להמשיך ולפתח את הפעילות הבינלאומית שלה, כאשר המומחיות והקשרים של אקירוב בשוק הנדל"ן בצרפת ושוויץ, בהחלט יכולים לשמש קרש קפיצה נוסף. בניגוד לחברות נדל"ן אחרות הפועלות בחו"ל, אלרוב נדל"ן טרם רכשה נכסים דרך רכישת הלוואות ואז השתלטות על הנכס. אין ספק שעם הדרישה לנזילות מצד הבנקים באירופה, יעמדו נכסים רבים על המדף.

מיכאל שטראוס: הפסד ב-2011 - 604 מיליון שקל

מיכאל שטראוס, בעל השליטה בשטראוס. מיכאל שטראוס, בעל השליטה בשטראוס. מיכאל שטראוס, בעל השליטה בשטראוס.

מיכאל שטראוס מחזיק 68.39% ממניות שטראוס שהיא אחד מתאגידי המזון הגדולים בישראל.

מה היה ב-2011?

המחאה החברתית פגעה מאוד בתדמית של חברות המזון המקומיות והמגמה לא פסחה על שטראוס. אם הלהבות הגבוהות של המחאה כוונו לכיוונה של תנובה ואחר כך כבו, הלהבות שכוונו לשטראוס היו על אש בינונית שלא כובתה עד כה. שטראוס הוזילה מחירים, אבל המחאה כלפיה מתפרצת כל פעם מחדש.

מה צפוי ב-2012?

מנהלי שטראוס, ובראשם היו"ר עפרה שטראוס ינסו לכבות את אש המחאה החברתית ולהמשיך לצמוח גם בשוק המקומי. במקביל ינסו להמשיך וליישם את האסטרטגיה ארוכת טווח שלהם להעמקת הפעילות בחו"ל ותחילת הרחבת פעילות תמי 4 לשווקים נוספים בעולם ובעיקר סין.

שאול אלוביץ': הפסד ב-2011 - 503 מיליון שקל

מה הוא מחזיק בבורסה?

לשאול אלוביץ' שתי אחזקות סחירות משמעותיות, אותן הוא מחזיק דרך יורוקום: הראשונה אינטרנט זהב שדרכה הוא מחזיק במניות בזקבשרשור והשנייה היא חלל תקשורת (68.82%)

מה היה ב-2011?

בזמן שמניות התקשורת רעדו מעוצמת נחת ידו של הרגולטור שיישם את הפחתת דמי הקישוריות, בזק הצליחה עדיין לשמור על שיעורי הרווחיות ולהתחיל בהפחתת ההון המדורגת. לעומת זאת, חברת האחזקות איבדה גובה על רקע המינוף הגבוה בו נרכזה בזק. מנגד, חלל תקשורת שיגרה את לוויין עמוס 5 בהצלחה ועל ההחזקה בה רשם אלוביץ' רווח של 33 מיליון שקל ב-2011.

מה צפוי ב-2012?

שאול אלוביץ' ינסה לנווט את הספינה של בזק בהצלחה ולהמשיך לחלק את הדיבידנדים כדי לשרת את החובות של בי קומיוניקיישנס ואינטרנט זהב. עד כה בזק לא נפגעה מהרפורמות בשוק התקשורת, אך יש לאלוביץ' ולהנהלת החברה אתגר לשמר זאת.

שאול אלוביץ שאול אלוביץ', בעל השליטה בבזק. שאול אלוביץ

מוטי זיסר: הפסד ב-2011 - 468 מיליון שקל

מוטי זיסר. ירצה לשכוח את 2011, צילום: שוגר דייויד מוטי זיסר. ירצה לשכוח את 2011 | צילום: שוגר דייויד מוטי זיסר. ירצה לשכוח את 2011, צילום: שוגר דייויד

מה הוא מחזיק בבורסה?

מוטי זיסר מחזיק דרך אירופה ישראל באלביט הדמיה (48.56%) המשקיעה בעיקר בתחום ייזום הנדל"ן.

מה היה ב-2011?

את השנה האחרונה מוטי זיסר יעדיף לשכוח. בנק הפועלים דורש מזיסר להחזיר את תשלומי ההלוואה ששימשה אותו לרכישת השליטה באלביט הדמיה ואותה דרישה עוררה פאניקה בשוק ההון לגבי יכולת שירות החוב של אלביט הדמיה והחברה בת שלה, פלאזה סנטרס.

מה יהיה ב-2012?

על פי תשואות האג"ח בהן נסחרות איגרות החוב של אלביט הדמיה (60%-70%), החברה תבקש ב-2012 או ב-2013 הסדר חוב מבעלי האג"ח, או במקרה הטוב תדרוש דחייה של החובות למועד בו תוכל לממש נכסים. אם מצבה העסקי של החברה יתחיל להשתפר והיא תוכל לממש נכסים, ייתכן והיא תעשה בכספים שימוש כדי לרכוש איגרות חוב שלה בשוק.

לב לבייב: הפסד ב-2011 - 446 מיליון שקל

מה הוא מחזיק בבורסה? 

לב לבייב הוא בעל השליטה באפריקה ישראל(47.27%) המחזיקה באפריקה מגורים, דניה סיבוס, אפי פיתוח ונגב קרמיקה.

מה היה ב-2011?

אם בשנת 2010 התעסק בעל השליטה באפריקה ישראל בהשלמת הסדר החוב עם המוסדיים, ב-2011 התפנה בעל השליטה באפריקה ישראל לפתוח את קניון הדגל של אפי פיתוח במוסקבה וגם להגדיל בו את ההחזקה. מנגד, עסקי החברה בתחום הנדל"ן ברוסיה גם הגבירו את חששות המשקיעים שהפילו את מניית חברת הבת אפי פיתוח וכך גם את חברת האם - אפריקה ישראל שאיבדה 46% מתחילת השנה.

מה יהיה ב-2012?

אפריקה ישראל תנסה להמשיך ולהפחית את החובות ותקווה להפוך את קניון הדגל שלה, אפימול, למכונת המזומנים של הקבוצה. האתגר הכי גדול של אפריקה לשנת 2012 הוא להתחיל לקדם את עסקיה של אפריקה נכסים שמחזיקה בקרקעות רבות בעלות פוטנציאל השבחה על רקע ההאטה בצמיחה.

לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל., צילום: אביגיל עוזי לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל. | צילום: אביגיל עוזי לב לבייב, בעל השליטה באפריקה ישראל., צילום: אביגיל עוזי

יוסי מימן: הפסד ב-2011: 251 מיליון שקל
יוסי מימן, בעל השליטה באמפל. , צילום: אנדרס לצקו יוסי מימן, בעל השליטה באמפל. | צילום: אנדרס לצקו יוסי מימן, בעל השליטה באמפל. , צילום: אנדרס לצקו

מה הוא מחזיק?

יוסי מימן מחזיק ב-61.5% ממניות אמפלשההחזקה העיקרית שלה היא ספקית הגז המצרית EMG.

מה היה ב-2011?

אם מישהו היה אומר למשקיעים באמפל שבשנת 2011 תתרחש מהפכה במצרים שתביא עימה מאוחר יותר 10 פיצוצים בצינור הגז של EMG, הם היו שולחים אותו לכתוב סרט מדע בדיוני ולקבל בסוף אוסקר. אבל המציאות טפחה על פניהם והראתה שגם עסק בטוח כמו אספקת גז לחברת החשמל ולחברות יציבות במשק יכולה לסבול מגורמים שלא נשלטים על ידי הספק. משווי שוק של 471 מיליון שקל בסוף שנת 2010, התכווצה מניית אמפל לשווי שוק מזערי של 65.6 מיליון שקל בלבד, צניחה של כ-90%. כל מילה מיותרת.

מה יהיה ב-2012?

אם השלטון במצרים יתייצב ותחול רגיעה בהתפרעויות, יש סיכוי שתיקון צינור הגז העשירי יהיה גם האחרון. אז מימן ינהל את המו"מ להסדר חוב באמפל כשהגז זורם והתמונה תהיה אחרת. בינתיים, מימן יפעל כדי לקבל כספים במסגרת תביעת בוררות של 8 מיליארד דולר כנגד ממשלת מצרים.

חיים כצמן: הפסד ב-2011 - 151 מיליון שקל

נורסטאר החזקות(כ-30%) שדרכה הוא שולט בגזית גלוב, חברת הנדל"ן הגדולה בבורסה בתל אביב.

מה היה ב-2011?

הארוע המשמעותי ביותר הוא הכוונה של כצמן להפוך את גזית גלוב למנייית העם, אך בשנה שבה ההשקעה בחברות נדל"ן לא הייתה פופולרית החזון הזה לא התרומם. יחד עם זאת, כצמן עשה חצי צעד בדרך להכרה בגזית גלוב כחברת נדל"ן בינלאומית משפיעה אחרי שהנפיקה את מניותיה בוול סטריט.

מה יהיה ב-2012?

כצמן ינסה להמשיך במה שהתחיל ב-2011 וינסה להפוך את גזית גלוב לעוגן בתיקי ההשקעות של המוסדיים. יחד עם זאת ינסו בגזית גלוב להמשיך ולהתחמק מהמשבר הגלובלי שעד כה לא השפיע בצורה ניכרת בענף הנדל"ן המסחרי בו הם מתמחים. 

חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב. , צילום: שאול גולן חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב. | צילום: שאול גולן חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב. , צילום: שאול גולן

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

25.
23, צודק... הגמדים הקטנים שהגיבו כן לא תופסים שאלו הטייקונים הללו שמניעים את כלכלת המדינה.
לולא הם לא היה להם כסף לנסוע להפגנה נגד מחירי גבינות וכד'. ועיצה קטנה לכל הגמדים הללו: במקום ליילל מתוך קינאה, למה שלא תסכנו את כספכם שלכם (לוו כספים מחברים ומשפחה, במידה ומתעורר צורך, וכמובן שאתם תחזירו את החובות הנ"ל גם אם עיסקכם ייכשל) והקימו עסק ש מ ש ל ם מ ש כ ו ר ו ת לעובדים. וכמובן, אל תשכחו לחזור לכאן ולדווח על הצלחה/כישלון. בהצלחה!
30.12.11
לכל התגובות