אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר והיועמ"ש הציגו עמדות סותרות בדיונים על הפרשנות לתמ"א 38 צילום: דוד הכהן

האוצר והיועמ"ש הציגו עמדות סותרות בדיונים על הפרשנות לתמ"א 38

בענף הבנייה טוענים כי הפרשנות החדשה מצמצמת את הכדאיות הכלכלית לתמ"א 38 לכדי רדיוס קטן באזור ת"א בה ערכי הקרקע גבוהים

14.10.2015, 13:39 | אמיתי גזית
אם היה מי שקיווה כי העננה שפיזר ארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש, על פרויקטי תמ"א 38 במסלול הריסה ובינוי תתפזר בישיבת ועדת הרפורמות בכנסת, הוא התבדה. התברר כי המחלקות בין זרועות המדינה עדיין שרירה וקיימת, והיועמ"ש מתנגד למדיניות שמתווה מטה הדיור במשרד האוצר.

קראו עוד בכלכליסט

הישיבה התקיימה בעקבות פרשנות שהציגה המדינה לפני שלושה שבועות המצמצמת את זכויות הבנייה ליזמים בפרויקטים כאלה, וסותרת החלטות של חלק ממוסדות התכנון משנים קודמות. בענף טענו כי הפרשנות החדשה מצמצמת את הכדאיות הכלכלית לתמ"א 38 לכדי רדיוס קטן באזור תל אביב בה ערכי הקרקע גבוהים. בנוסף טענו הקבלנים כי קיומן של שתי פרשנויות סותרות יוצר אי וודאות המקשה עליהם לקדם את הפרויקטים. נוכח המצב שנוצר הודיעו הועדות המקומיות של רמת גן וגבעתיים כי עד שהמצב יתבהר הן לא ידונו בתיקים בתחום זה.

יישום תמ"א 38, צילום: יובל חן יישום תמ"א 38 | צילום: יובל חן יישום תמ"א 38, צילום: יובל חן

אתמול (ג') הורתה המועצה הארצית לתכנון ובנייה למנהל התכנון לגבש הוראות חדשות לחישוב זכויות הבנייה באופן שימנע את קיומן של שתי הפרשנויות. בענף הנדל"ן קיוו כי בכך תסתיים הפרשה. אך היום התברר כי היא עוד רחוקה מסיום. ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, הסביר כי תחלוף לפחות עוד חצי שנה עד שההוראות החדשות יכנסו לתוקף. אמנם כבר ב-3 בנובמבר יגיש מנהל התכנון את ההוראות החדשות, אך זוהי רק תחילתו של תהליך. אחר כך יש למנות חוקר לבחינת ההוראות ולדון בהתנגדויות, כך שצפויה עוד דרך ארוכה.

בדיון עלתה השאלה כיצד לנהוג בפרק הזמן שיחלוף עד שההוראות החדשות יקבלו תוקף. יצחקי השיב כי ההוראות החדשות יהיו דומות לפרשנות המרחיבה ולפיכך המליץ להתקדם עם פרויקטים שנעצרו "המשיכו לעשות את העבודה, אל תחכו לשום דבר. זאת לא עצה משפטית אלה מעשית" ממילא לדבריו, "עד שיוגש ערר הדברים כבר יובהרו". כלומר, על פי יצחקי אפשר להמשיך לקדם פרויקטים על פי הפרשנות המרחיבה, שכן גם אם יוגש ערר עד שהוא יתברר בבית המשפט ההוראות החדשות של מנהל התכנון יהיו תקפות.

ח"כ אלי כהן יו"ר הוועדה הסכים עם יצחקי ואמר כי "עד שיושלם ההליך הפורמאלי, המדיניות החדשה היא זו שצריכה לקבוע".

אלא שארז קמיניץ, המשנה ליועמ"ש, חלק על שניהם וטען כי בתקופת הביניים עד השלמת ההוראות החדשות, דווקא הפרשנות שלו היא התקפה. "מי שרוצה לתת היתרים בחישוב כזה או אחר שיסתכל על עמדת המדינה. אני לא חושב שהשיטה התיאורטית (המרחיבה, א"ג) יותר ודאית, היא מעלה המון שאלות. אם מישהו מחפש וודאות, הפרשנות שלי יותר וודאית".

בתשובה לכך אמר יצחקי "אני מציע לארז, שעושה ימים ולילות לטובת הנושא של הדיור, שנשב עוד פעם וננסה לחשוב על הנחיה מחייב לתקופת המעבר".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
ל-4- אתה מסלף עובדות ומתחכם -נקודה.
עם גישה כזאת נצלנית של הקבלנים לא פלא שהרשויות הקפיאו את כל העיסוק בבקשות והיזמים ישבו על הגדר. לעד!! מי שהיה עד כה בן ערובה של הקבלנים החזירים אלה אותם אלפים בעלי דירות שלא מוכנים לאפשר לקבלנים קופונים במסווה של הריסה ובניה ! כבר שנים אזרחים מחכים שמישהו יתייחס ויפסיק כחוק ובעידודה של המדינה לגזול בעלי דירות בשליפות מהמותן לתפארת פיטום הקבלנים.מסכים עם מגיב 3 בכל מילה.
מסרב לפרויקט תמא כאן לא דיקטטורה  |  16.10.15
5.
חוצפה של דייר סרבן
אצלנו בבניין גם יש 12 דיירים ורצינו להפוך את הדירה של אחד השכנים למחסן כי כולנו זוגות צעירים עם ילדים (חוץ מהדייר שאת דירתו רצינו להפוך למחסן) ולכולנו חסר שטח אחסון. השכן האמור גם ככה גר לבד ולא צריך את כל החדרים. ע"פ התוכנית הישארנו לו חדר אחד בגודל מכובד ומטבח ומקלחת כמובן. נתנו לו גם את הזכות לבחור ראשון את אזור המחסן שיוקצה לו. מתוך כבוד והתחשבות. העלו את ההצעה להצבעה של כל הדיירים והיא זכתה לרוב גדול. 11 מתוך 12 היו בעד ורק דייר אחד נשאר סרבן. פנינו לעורך דין וכעת אנחנו מתכננים לפנות לבית-המשפט. נמאס כבר מדיירים סרבנים שדואגים רק לאינטרס הצר שלהם במקום לראות את האינטרס הרחב של רוב הדיירים. אחרי שנגמור עם המחסן אני מתכנן לחכות שהילדים של השכנה מעליו ילכו כבר לצבא ואז אנחנו הופכים את הדירה שלה לחדר כושר לכל הבניין. עוד לא התחלתית לבדוק מי בעד מבין השכנים אבל נראה לי שהדייר הסרבן ממקרה המחסן דווקא יהיה בעד. ככה הוא לא ירגיש היחיד שדפקו אותו בבניין.
יוסי  |  15.10.15
4.
ל-3 ("עזריאל מדימונה" ....)
לא קבלו לא נעליים - אזרח פשוט שמתוסכל מהמצב. תגובתך פופוליסטית ולא לעניין בכלל ובעיקר מראה שלא קראת או הבנת את דבריי. .הטענה המרכזית שלי היא שאין עקביות ואמירה אחידה בנושא מצד הגופים המעורבים ומכתיבי המדיניות . כל אחד מושך ודוחף לכיוון אחר.קרא שוב בעיון ואם יש צורך אסביר לך ב1:1 יום טוב.
ארז נ. , חולון  |  15.10.15
2.
יועץ- עצת אחיטופל.
לא מתקבל על הדעת. יועץ משפטי כשמו כן הוא. יועץ בלבד. תפקידו לייעץ למשרדי הממשלה. והשר הרלוונטי יחליט אם לאמץ את חוות הדעת או לאו. הגענו למצב אבסורדי. כאילו אין צורך בממשלה, אלה שהיועץ המשפטי יחליט בכל חוק או סוגיה ודעתו בלבד קובעת. גם בגץ החליט שהוא השליט ומתערב כמעת בכל נושא. והופך החלטות ממשלה, כאילו הוא השליט. נראה כמו דיקטטורה של בגץ, והיועץ הנכבד רוצה כח דומה. מדינת חלם כבר אמרנו.
סמי , רעננה  |  14.10.15
לכל התגובות