אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מזכ"ל אופ"ק: הצמיחה בביקושים לנפט ב-2020 עשויה להפתיע צילום: איי אף פי

מזכ"ל אופ"ק: הצמיחה בביקושים לנפט ב-2020 עשויה להפתיע

מוחמד ברקינדו אופטימי בנוגע לביקושים בעקבות הרגיעה המסתמנת במתחי הסחר הבינלאומיים; הוא ייחס בדבריו חשיבות רבה לאבטחת מתקני הנפט ושיבח את סעודיה על שיקום האספקה המהיר בעקבות המתקפה על המתקנים בשטחה

18.01.2020, 12:18 | שירות כלכליסט

התחזיות לביקוש העולמי לנפט עשויות להיות נמוכות מבשנים קודמות, אך מזכ"ל אופ"ק מוחמד ברקינדו אמר אתמול (ו') בראיון ל-CNBC שצמיחת הביקושים עדיין יציבה ואף עשויה להפתיע לטובה במהלך 2020. ברקע לאמירה: המתחים העולמיים סביב סוגיות הסחר שוככים לאחרונה, כשהשבוע חתמו ארה"ב וסין על הסכם ראשוני ביניהן סביב מלחמת הסחר, ואישור הסנאט להסכם הסחר הצפון אמריקאי.

קראו עוד בכלכליסט

"מה שאנחנו רואים הוא פונציאל צמיחה בביקוש, שישפיע על המאזן השנתי הכללי. אנחנו מקווים שחלק מהאתגרים איתם אנו מתמודדים סביב סוגיות הסחר הבינלאומי יטופלו", כך ברקינדו.

שדה נפט בדרום עיראק, צילום: איי פי שדה נפט בדרום עיראק | צילום: איי פי שדה נפט בדרום עיראק, צילום: איי פי

הנפט מסוג WTI סיים את 2019 עם עלייה של 35% במחירו ל-57 דולר לחבית, אך הוא עדיין נותר הרבה מתחת לשיאים שקבע בעבר. זאת בין היתר עקב העלייה בייצור פצלי נפט בארה"ב, שלדברי ברקינדו היא "משתנה מרכזי" בהחלטותיה של אופ"ק. בדצמבר הסכים פורום אופ"ק +, שכולל את 14 מדינות הקרטל ויצרניות נפט מרכזיות אחרות כמו רוסיה, לקצץ ברבעון הראשון של 2020 את תפוקת הנפט בחצי מיליון חביות נוספות ליום. הצעד הזה העלה את הקיצוץ בתפוקת הנפט ל-1.7 מיליון חביות ביום, יותר מ-1.2 מיליון החביות ליום עליהן הוסכם בדצמבר 2017. סעודיה, מפיקת הנפט הגדולה ביותר באופ"ק, גם מסרה שתמשיך לקצץ מרצונה הטוב 400 אלף חביות ביום, מה שמביא למעשה את הקיצוץ הכולל של הקבוצה ל-2.1 מיליון חביות ביום.

לדברי ברקינדו, "אנחנו עדיין ממוקדים ברבעונים הראשון והשני של 2020. ההחלטה הייתה להבטיח שלא קיים חוסר איזון ברבעונים האלה. אך המשוואה הכוללת מסתכלת גם על צד ההיצע וגם על צד הביקוש. אנחנו יכולים להשפיע רק על צד ההיצע של המשוואה, בעוד הביקוש הוא משהו שאנו מנטרים באדיקות", כך ברקינדו.

מחירי הנפט עלו בחדות לרגע קצר בתחילת החודש, לאחר שהמתחים בין ארה"ב ואיראן הסלימו בעקבות חיסול הבכיר האיראני קאסם סולימאני וכשהסוחרים מעכלים את ההשפעה האפשרית של התקפות נוספות על האזור העשיר בנפט. זאת בעקבות ההתקפה האיראנית של מתקני הנפט של חברת ארמקו הסעודית בספטמבר והשיבושים באספקה שנגרמו עקב כך. ברקינדו אמר ששמירה על ביטחון מתקני הנפט באזור נמצאת בעדיפות עליונה, ושחברות הקרטל האחרות נותרו מחויבות ל"פיתרון חירום" אם יהיה צורך.

ברקינדו שיבח את סעודיה בהקשר זה ואמר כי "בספטמבר ראינו את השיבוש החמור ביותר בהיסטוריה (באספקת הנפט), וגם ראינו את זמן השיא בו ארמקו וצוות ניהול המשברים שלה התמודדו עם האירוע והשיבו את האספקה בתוך פחות משבועיים".

תגיות